22 ΜΑΡΤΗ 2020

Συλλογικά ο λαός να δώσει τη μάχη για τη ζωή του, τα δικαιώματά του και την υγεία του!

Έχουμε πόλεμο, λοιπόν, όπως είπε ο Μητσοτάκης αντιλαλώντας τον Μακρόν; Σίγουρα ο λαός δίνει μάχη για την υγεία του και τη ζωή του! Αλλά τη μάχη αυτή ο λαός τη δίνει χωρίς σύστημα δημόσιας περίθαλψης και υγείας. Χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία, χωρίς ούτε καν να έχει στη διάθεσή του τα πιο στοιχειώδη μέσα προφύλαξης. Ο λαός δίνει τη μάχη αβοήθητος, μόνος του! Ή, όπως το λένε σε όλους τους τόνους, ο λαός δίνει τη μάχη «με ατομική ευθύνη»! Επιπλέον μας είπαν πως είναι «διασπορά ψευδών ειδήσεων» η αναφορά σε αυτή την προφανή διαπίστωση! Είναι «αντικοινωνική στάση» να διαπιστώνεις και να καταγγέλλεις ότι οι ιθύνοντες αυτής της κοινωνίας έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης και υγείας για το λαό! Ότι ακόμα και τώρα, και ενώ ο υγειονομικός κίνδυνος «γιγαντώνεται» (όπως είπε ο Μητσοτάκης), δεν παίρνουν κανένα πραγματικό μέτρο ενίσχυσης και στήριξης του προσωπικού και των δομών των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ ο πολυτελής ιδιωτικός τομέας της υγείας αφήνεται ανενόχλητος έξω από τον «πόλεμο»!

Συνεπώς, τον «πόλεμο» δεν τον δίνουμε μαζί! Δεν είμαστε μαζί λαός και αστική τάξη απέναντι στον κίνδυνο. Άλλο «πόλεμο» δίνει η αστική τάξη, που δεν είναι καθόλου ίδιος με τη μάχη για την υγεία του και τη ζωή του που δίνει ο λαός. Σε αυτόν τον «πόλεμο», η αστική τάξη ούτε που διανοείται να «διορθώσει» το ρημαγμένο «σύστημα υγείας», που οι δικές της κυβερνήσεις ρήμαξαν! Αυτό είναι απολύτως έξω από τους λογαριασμούς της. Γι’ αυτό διαγγέλλεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό –μετά τις συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς- ότι δεν επιτρέπεται η κριτική, πόσο μάλλον η διεκδίκηση! Ο «πόλεμος» λοιπόν του συστήματος και της κυβέρνησής του αφορά στη διεύθυνση και τη διαχείριση του λαού. Με απαγορεύσεις και διαταγές.

Μετά την «υγειονομική κρίση» θα γίνει απολογισμός. Θετικός απολογισμός. Θα μετρήσουν πόσους «έσωσαν», όπως τώρα «μετράνε» πόσοι προσβλήθηκαν. Και θα πουν ότι τους «έσωσαν» με τις απαγορεύσεις. Με αυτές τις «σωτήριες» απαγορεύσεις θέλουν να χτίσουν την «επόμενη μέρα», που θα είναι «εφιαλτική», όπως είπε ο πρωθυπουργός!

Η «ηθική» των εκμεταλλευτών και κομπραδόρων

Αναμφίβολα οι αποφάσεις για το «κλείσιμο» της οικονομίας έχουν μεγάλο και σοβαρό κόστος για το κεφάλαιο και το σύστημα συνολικά. Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί υπήρξαν αυτές οι αποφάσεις. Ο Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του στις 17/3, εμφανίστηκε να τις κραδαίνει ενώπιον του λαού, ως απόδειξη της «ηθικής» της κυβέρνησής του, αλλά και συνολικά του συστήματος που υπηρετεί. Γιατί επέλεξε το μεγάλο κόστος για να «σώσει ζωές». Μάλιστα αντιπαράβαλλε αυτή την επιλογή με την «αντίθετή» της, που εφαρμόζεται με ταλαντεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ακολουθείται η θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», με την παραγωγή και την οικονομία να συνεχίζει να λειτουργεί σχεδόν κανονικά.

Τίποτα δεν είναι πιο ψεύτικο και πιο υποκριτικό από όλα αυτά. Όσο προφανώς ανήθικη –για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού- είναι η πολιτική Τζόνσον, άλλο τόσο είναι και η πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης στη χώρα μας. Εξ ορισμού το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ηθικό για την εργατική τάξη και το λαό. Και η ανηθικότητα –δηλαδή η ταξική βαρβαρότητα- του συστήματος στη χώρα ξεχειλίζει από κάθε πόρο των αποφάσεων και των πρακτικών του και στις σημερινές συνθήκες για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της πανδημίας. Αυτό, μόνο όποιος δεν έχει μια στοιχειώδη εικόνα από τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στο λαό, μπορεί να το αμφισβητήσει.

Στο λογαριασμό της απόφασης αυτής, γνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της αστικής τάξης και την οικονομία-παράρτημα που διαχειρίζεται, με μόνη “βαριά” βιομηχανία τον τουρισμό, ήταν από την πρώτη στιγμή βέβαιο ότι, για την εξαργύρωση της «σωτηρίας» του, θα απαιτηθεί από το λαό να υποταχτεί χωρίς καμιά αντίσταση στην επόμενη «εφιαλτική» μέρα. Ωστόσο, και επειδή δεν υπάρχουν «συμβόλαια» στην ταξική πάλη, μπήκε κιόλας στην ημερήσια διάταξη η διαμόρφωση ενός «έκτακτου καθεστώτος» απαγόρευσης ανακοινώσεων, που κριτικάρουν την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων και την εξόντωση του προσωπικού της, απαγόρευσης των συναθροίσεων, ακόμα και της βόλτας στην παραλία της Θεσσαλονίκης! Πρόκειται για τις «αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Που γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, αλλά που θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενη μέρας», μας εξήγησε ο Μητσοτάκης στο διάγγελμα του στις 17/3!

Η χώρα λοιπόν «απαλλάχτηκε από το μνημονιακό 3,5%», αλλά μπαίνει σε μια ακόμα πιο δύσκολη για το λαό και την εργατική τάξη περίοδο. Φόντο αυτής της περιόδου είναι η διεθνής ύφεση που εξελίσσεται σε ένα νέο κύμα κρίσης, που βάζει επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και το ζήτημα της (ανά)διάταξής τους. Πεδίο αυτής της κατάστασης (θα) είναι μια χώρα με καταρρέουσα την οικονομία της και την αστική της τάξη να παραδέρνει στα αδιέξοδά της, με παρόξυνση των αντιδραστικών χαρακτηριστικών της ενάντια στο λαό.

Μάχη για τη ζωή και την υγεία του λαού

Για την προέλευση και την εξάπλωση του ιού δεν φταίει ο λαός ή οι λαοί! Υπεύθυνο είναι αποκλειστικά το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, που ακόμα και στις μητροπόλεις του αποδεικνύεται (με τη μια ή την άλλη θεωρία «αντιμετώπισης» της πανδημίας) ανίκανο και επικίνδυνο ταυτόχρονα για τη ζωή και την υγεία των λαών.

Η απειλή για την υγεία και τη ζωή του λαού μας είναι μεγάλη και δεν αντιμετωπίζεται με το «μένουμε σπίτι», όπως το σύστημα το εννοεί. Δηλαδή με την καταστολή, την απομόνωση και την «προσωπική ελπίδα» του καθενός («εμένα δεν θα με πιάσει»)! Απαιτούνται άμεσα μέτρα πραγματικής προστασίας, νοσηλείας και θεραπείας, που θα καλύπτουν όλο το λαό!

Αντί για αυτά, βρέχει απολύσεις και ΠΝΠ εργασιακής βαρβαρότητας, μαζί με ένα διευρυνόμενο πλέγμα τρομοκρατίας, καταστολής, απαγορεύσεων. Ενώ οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες περιφράσσονται με σύρματα μέσα στις φαβέλες που ζουν, για να πεθάνουν αβοήθητοι μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για το λαό των νησιών όπου βρίσκονται.

Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τη ζωή του και την υγεία του. Πρέπει να απαιτήσει μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τώρα! Να φωνάξει ότι απαιτεί να μοιραστεί δωρεάν το απαιτούμενο προστατευτικό υλικό, να φωνάξει ότι απαιτεί δωρεάν τεστ και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στα νοσοκομεία! Να φωνάξει ότι απαιτεί άμεσα αξιοπρεπή στέγη και συνθήκες υγιεινής για όλους τους ξεριζωμένους. Να εναντιωθεί στις απολύσεις και τη βαρβαρότητα που προωθείται σε όσους έχουν ακόμα δουλειά. Να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών του να μη χάσουν τη χρονιά σε σχολεία και σχολές, μέσα από εντατικοποιήσεις και ξέφρενους ρυθμούς «αναπλήρωσης» της ύλης, που πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που μένει στο λαό!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ