Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 890)
Η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 ήταν μια ανολοκλήρωτη αστικοδημοκρατική επανάσταση. Η ποιότητα και ο βαθμός διαμόρφωσης των αστικών δυνάμεων που υπήρχαν ήταν τέτοιοι που η εξέλιξή τους από την πρώτη στιγμή καθορίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, από τις μεταξύ τους αντιθέσεις και τις συγκρούσεις τους με την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όπως γράφει ο Δ. Μάνος (περιοδικό «Αντίθεση» τεύχος 18), «Το κράτος που ιδρύεται πρώτα ως ηγεμονία υπό… κηδεμονία και ύστερα ως τυπικά ανεξάρτητο κράτος δεν είναι πραγματικά τέτοιο. Είναι μια εξαρτημένη κρατική υπόσταση οικονομικά υποθηκευμένη στους Άγγλους, στρατιωτικά ελεγχόμενη από Γάλλους και Βαυαρούς.»
Αυτό το «γενετικό υλικό» των πολλών προστατών της Δύσης -που στους επίσημους γιορτασμούς των 200 χρόνων αποκρύβεται ή διαστρέφεται για να εμφανιστεί ως «ωριμότητα» και «δύναμη»- εκδηλώνεται και σφραγίζει όλες τις επόμενες εξελίξεις. Για παράδειγμα, στα πλαίσια του Κριμαϊκού πολέμου και ενώ βασιλεύει ο Όθωνας, επιβάλλεται σε Αθήνα και Πειραιά τρίχρονη στρατιωτική κατοχή (1854-1857) από Γάλλους και Άγγλους για να αποκρουστούν οι ρώσικες επιδιώξεις έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώ με το κίνημα στο Γουδί το 1909 «ολοκληρώνεται» στο πολιτικό επίπεδο αυτή η σχέση πραγμάτων: τη θέση των κομμάτων των Μεγάλων Δυνάμεων που το καθένα είχε και το αντίστοιχο όνομα (αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό) παίρνουν τα εξαρτημένα κόμματα της αστικής τάξης.
Σε όλο τον μακρύ 20ό αιώνα και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, σε όλα τα «μπρος-πίσω» της κοινωνικής-οικονομικής κατάστασης, σε όλες τις καμπές και τις εξάρσεις της πολιτικής και ταξικής πάλης, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της άρχουσας τάξης αναδεικνύεται ως κύριος παράγοντας. Ενδεικτικά και μόνο:
Με το κράτος που προέκυψε από την επανάσταση του 1821 αλλά βέβαια και με όλη τη διαδρομή από τότε έως σήμερα κάθε άλλο παρά δικαιώθηκαν οι εθνικοί και κοινωνικοί πόθοι των λαϊκών μαζών που πότισαν με το αίμα τους την επανάσταση αυτή και αποτέλεσαν τον κινητήρα της. Οι συστημικοί γιορτασμοί των 200 χρόνων στοχεύουν να κλέψουν την Ιστορία της πάλης του λαού μας για λόγους που αφορούν τις σημερινές ανάγκες της αστικής τάξης. Η αστική τάξη, στις συνθήκες ζόφου και εξαθλίωσης που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη και στα πλατιά λαϊκά στρώματα, επιχειρεί να συγκαλύψει τα αδιέξοδα του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Επιχειρεί να παρουσιάσει ότι δικαιούται από την ιστορία να είναι η άρχουσα τάξη και ότι η ιμπεριαλιστική εξάρτηση είναι σοφή επιλογή αλλά και αντικειμενική πραγματικότητα!