08 ΜΑΡΤΗ 2018

Τα δικά μας είναι δικά μας και τα δικά σας, όμως, είναι δικά μας πάλι!

Είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται την πολιτική του άποψη και τις τακτικές πολιτικές του επιλογές. Να υπερασπίζεται όμως με επιχειρήματα. Κάνοντας πολιτική αντιπαράθεση. Ασκώντας την πιο έντονη κριτική, που να μη βασίζεται όμως σε μυθεύματα, ούτε να βλέπει φαντάσματα. Να μη δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς και στη συνέχεια να τους πυροβολάει με πολιτικά άσφαιρα πυρά, «στο γάμο του Καραγκιόζη» που λέει κι ο λαός.

Παρά και ενάντια στα απίστευτα, αναληθή, αναπόδεικτα, πολιτικά αστήρικτα, πολλές φορές συκοφαντικά, που διαβάζουμε στο ιστολόγιο της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ στα πλαίσια του διαλόγου για την πανελλαδική σύσκεψη, με τίποτα δεν θα αναθεωρήσουμε την άποψή μας ότι ο διάλογος βοηθάει στην κατανόηση των απόψεων, είναι απαραίτητος, δεν παζαρεύεται για κανένα λόγο και σίγουρα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Κατανοούμε όμως καλύτερα τις επιφυλάξεις του Μ-Λ ΚΚΕ για την εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου όταν από τη μεριά μας το θέταμε σαν επιτακτική αναγκαιότητα. Τώρα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι εννοούσαν οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ όταν διατύπωναν τους φόβους τους για ενδεχόμενο πολιτικό (βεβαίως βεβαίως) «ξεκατίνιασμα» στα πλαίσια του διαλόγου που πρέπει να αποφευχθεί. Δεν ξέραμε όμως ακριβώς ποιους είχαν στο μυαλό τους όταν τα έλεγαν αυτά.

Το σίγουρο είναι ότι, κατά τους συντρόφους του Μ-Λ ΚΚΕ, σε όσα ζητήματα θέτουμε από μεριάς μας σε μια σειρά κειμένων για όσα εμείς θεωρούμε με έναν τρόπο προαπαιτούμενα για το προχώρημα της μετωπικής μας συνεργασίας, ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ υπάρχει. Ό,τι λέει και γράφει το δυναμικό των συντρόφων και συναγωνιστών που έχουν σχέση με την οργάνωσή μας υπηρετεί δήθεν μια και μοναδική κατεύθυνση: να σύρουμε τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ σε πολιτική συνεργασία κορυφής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή με δυνάμεις στα πλαίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!

Και γράφεται και με τον πιο άσχημο τρόπο αυτή η άποψη: ότι εμείς επιδιώκουμε να γίνουμε «ουρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Δηλαδή, ό,τι και να πούμε, ό,τι και να προτείνουμε, σε αυτό κατατείνει, σύντροφοι; Σε κάθε πρωτοβουλία κοινής δράσης που προτείνουμε η απάντησή σας θα συνεχίσει να είναι ΟΧΙ γιατί δήθεν κινδυνεύουμε να γίνουμε ουρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Από πού, άραγε, προκύπτει τέτοιος κίνδυνος;

Έχουμε κι εμείς σαν οργάνωση “ξεχάσει” (σχήμα λόγου) από πότε πρωτοδιατυπώσαμε και επιχειρηματολογήσαμε για την αναγκαιότητα της κοινής δράσης και έρχονται με άρθρα τους οι σύντροφοι όπου γράφουν: κοινή δράση = ουρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επιμένουμε και έχουμε “ξεχάσει” από πότε πρωτοδιατυπώσαμε τις απόψεις μας για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική φυσιογνωμία της Λαϊκής Αντίστασης, την αντιιμπεριαλιστική, την αντικαπιταλιστική και την αντισυνδιαχειριστική της φυσιογνωμία. Και γράφονται σελίδες επί σελίδων με σαθρά επιχειρήματα του τύπου: «αντικαπιταλισμός δεν υπάρχει», «πού τη βρήκατε την πάλη ενάντια στη συνδιαχείριση». Έτσι, μια άλλη μεγαλειώδης εξίσωση μας προέκυψε: Αντικαπιταλισμός = αντικαπιταλιστικός πόλος = ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν πολύ καλά τις απόψεις μας για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και για κάθε δύναμη ξεχωριστά που συμμετέχει σε αυτήν τη συνεργασία.

Από την περίοδο της Μαχόμενης Αριστεράς ήταν η οργάνωσή μας που, στα πλαίσια της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με τον πιο ανοιχτό και καθαρό τρόπο, δεν έκρυψε καμία διαφορά κάτω από το χαλί και λειτούργησε με οδηγό το δίπολο «ενότητα και πάλη». Υπάρχουν σειρά κειμένων, άρθρων, βιβλίων όπου (για όποιον θέλει να γνωρίζει) καταγράφεται η αντιπαράθεσή μας με το σύνολο του πολιτικού δυναμικού τού λεγόμενου αντικαπιταλιστικού πόλου.

Επίσης, είναι γνωστό ότι έχουμε με περισσή σαφήνεια δηλώσει πως στη σημερινή φάση δεν μπορεί να υπάρξει καμιά κεντρική και μόνιμη πολιτική συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή με δυνάμεις που την απαρτίζουν. Και η άποψή μας αυτή είναι καταγραμμένη στην αρθρογραφία της Προλεταριακής Σημαίας και στα πολιτικά ντοκουμέντα μας.

Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι στα μέτωπα πάλης και σε συγκεκριμένα ζητήματα που αναδεικνύει η ταξική πάλη, επιδιώκουμε και με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κοινή δράση που ευνοεί την με μαζικότερους όρους αντιπαράθεση στις πολιτικές του συστήματος.

Θέλουμε, τέλος, να καταστήσουμε σαφές ότι, αν η ταξική πάλη δημιουργήσει καινούργια δεδομένα, δεν θα διστάσουμε (με τον πιο ανοικτό και ξεκάθαρο τρόπο, όπως συνηθίζουμε) να θέσουμε και ζήτημα κεντρικής πολιτικής συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις, στο βαθμό που εκτιμούμε ότι αυτό υπηρετεί την ταξική πάλη.

Πάρα τον πολύ σοβαρό εκνευρισμό που έχουν προκαλέσει οι φανταστικές εξισώσεις των συντρόφων του Μ-Λ ΚΚΕ, πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να μιλήσουμε πολιτικά, να ζητήσουμε εξηγήσεις, να υπερασπιστούμε την πολιτική μας πρόταση που οδήγησε στην πραγματικότητα που είναι σήμερα η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ και να εκφράσουμε στο διήμερο της πανελλαδικής σύσκεψης τις αγωνίες και τις προτάσεις μας για το προχώρημα αυτής της πραγματικότητας.

Βέβαια τα ερωτήματα υπάρχουν:

Μήπως επιχειρείται να φανεί ότι η μία πλευρά κραδαίνει ψηλά τη σημαία της καθαρότητας του μ-λ κινήματος (το οποίο -να σημειώσουμε εδώ- δεν είναι προίκα κανενός) ενώ η άλλη πλευρά επιχειρεί να μπλέξει ένα δυναμικό στα αχαρτογράφητα νερά της κοινής δράσης με φόβο ή στόχο την αφομοίωση από τον νεορεφορμισμό.?

Αν αυτή η πολιτική επινόηση, αυτή η επίπλαστη αντίθεση αξιοποιείται για εσωτερική κατανάλωση, δεν μας πέφτει και πολύς λόγος. Μόνο μία παρατήρηση: Δεν συγκροτούνται νέοι αγωνιστές σε λάθος βάση και με την οπαδική, μικροαστική λογική του κομματικού φανατισμού.

Αν κάποιοι φούσκωσαν τα μυαλά των συντρόφων τους με την ονείρωξη ότι η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ είναι η επιβεβαίωση της γραμμής της ενότητας των μαρξιστικών-λενινιστικών δυνάμεων, δεν είμαστε εμείς που φταίμε γι’ αυτό και βέβαια δεν είμαστε εμείς που θα απολογηθούμε γι’ αυτό. Ας το διαχειριστούν, όμως, πιο συνετά και συντροφικά οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ.

Αναρωτιόμαστε: Μήπως είμαστε στη φάση που όσο περισσότερο γίνεται κατανοητό σε έναν αριστερό κόσμο ποια είναι η δικιά μας οπτική για τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ, τόσο περισσότερο κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να βγάζουν στον αφρό ένα πολιτικό πολιτισμό -όπως συνηθίζεται να λέγεται- που κανοναρχείται από χτυπήματα κάτω από τη ζώνη;

Αν, όμως, όσα γράφουν τα στελέχη του Μ-Λ ΚΚΕ σαν εκτίμηση για τις κρυφές μας επιδιώξεις (να κάνουμε, δηλαδή, τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ ουρά στον νεορεφορμισμό της υποταγής, στον ιμπεριαλισμό και την κυβερνώσα Αριστερά) τα εννοούν, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι αυτούς: Πρέπει τώρα να σταματήσουν κάθε συνεργασία με κάθε δύναμη που υπηρετεί όσα ισχυρίζονται, να αποχωρήσουν από κάθε σχήμα, σε κάθε χώρο και σε κάθε επίπεδο, που στηρίζουν μαζί τους.

Και εδώ δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις του τύπου «άλλο η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ, άλλο η ΕΛΜΕ, άλλο η ΟΛΜΕ, άλλο οι παρεμβάσεις, άλλο το τοπικό σχήμα». Αυτά είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και η αναφορά στο «μαζικό κίνημα» (στο οποίο δήθεν δικαιολογείται άλλη τακτική) είναι εντελώς προσχηματική. Δεν γίνεται καμιά διαδικασία με όρους μαζικού κινήματος για να προκύψει το πολιτικό ντοκουμέντο των Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών στην ΟΛΜΕ. Πολιτικά στελέχη (και μάλιστα πρώτης γραμμής) το συνδιαμορφώνουν σε κλειστές αίθουσες ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συνεδρίων. Όπως έγραψε και ο σύντροφός μας από τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ Ηρακλείου «….τα κινήματα δεν τα κάνουν οι ηγεσίες. Δεν τα δημιουργούν και δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία τους, οι εκπρόσωποι. Χρειάζεται κίνηση των εργαζόμενων και της νεολαίας στη βάση των προβλημάτων τους».

Δεν είμαστε εμείς που δεν τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Είναι αυτοί που θέλουν τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ ένα κλειστό σχήμα

Όσο μας αφορά, καταβάλουμε μια πολύ σοβαρή και επίπονη προσπάθεια να συμβάλουμε στο προχώρημα της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ. Αυτό γίνεται σαφές και με την πιο πρόχειρη ανάγνωση των κειμένων συντρόφων και συναγωνιστών μας στα πλαίσια του διαλόγου στο ιστολόγιο της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ.

Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να λειτουργήσουμε στα πλαίσια της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ υπηρετώντας λάθος πολιτική στόχευση, ούτε και να λειτουργούμε με όρους πολιτικού μάρκετινγκ που είναι κουλτούρα άλλων και όχι δικιά μας. Δεν θα υπηρετήσουμε το πολιτικό μάρκετινγκ των τακτικών συγκροτήσεων στα πλαίσια της Αριστεράς που με απύθμενο βερμπαλισμό και καινοφανή μεγαλοκομματισμό βαφτίζονται πόλοι: αντιιμπεριαλιστικός ή αντικαπιταλιστικός ή της συνεπούς Αριστεράς και άλλα φαιδρά.

Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση στον κόσμο και στη χώρα μας, τη φάση στην οποία βρίσκεται το κίνημα. Γι’ αυτό και δεν επιλέγουμε σχήματα «ταμπέλα» που δήθεν «κατέχουν την αλήθεια», αλλά επιχειρούμε να συμβάλουμε στο στήσιμο εργαλείων δράσης για να ξαναβγεί ο λαός στο προσκήνιο. Έχουμε τις απόψεις μας. Είμαστε κομμουνιστική οργάνωση. Γνωρίζουμε την προοπτική που πρέπει να έχουν τα κινήματα. Γι’ αυτό και θέλουμε να ευνοήσουμε σχήματα που θα δρουν και -στη σύνδεσή τους με φρέσκο δυναμικό, να μπορούν δυναμώνουν στο λαϊκό κίνημα τα τρία «αντί» που τόσο άδικα λοιδορούνται από τους συντρόφους του Μ-Λ ΚΚΕ.

Ζούμε σε μια χώρα εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό και πρέπει το κίνημά μας να είναι αντιιμπεριαλιστικό και να παλεύει για ανεξαρτησία. Ζούμε σε μια χώρα με καπιταλισμό και πρέπει το κίνημά μας να είναι αντικαπιταλιστικό, αν θέλει σε μια πορεία να παλέψει για τον σοσιαλισμό. Και επειδή το λαϊκό κίνημα πρέπει να χειραφετηθεί από τις σειρήνες που του προτείνουν τη συνδιαχείριση με τις δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, γι” αυτό πρέπει να δυναμώνει στο κίνημα η αντισυνδιαχειριστική του κατεύθυνση.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr