18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Το αστυνομικό κράτος θα παίρνει την απάντησή του στο βαθμό που συγκροτείται πολιτικά και οργανωτικά ο λαός!

Οι μάσκες έπεσαν. Πρόσχημα η πανδημία.

Με φαινομενική “άνεση”, στην ουσία αρκετά στριμωγμένος από τη “δύσκολη μέρα”, εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ για λογαριασμό της κυβέρνησης στη τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της 17ης Νοέμβρη. Ολόκληρη αποτελεί μια κυνική ομολογία του “πλαισίου” που οι Αμερικάνοι και η άρχουσα τάξη είναι διατεθειμένοι να “ανεχθούν” αναφορικά με το Πολυτεχνείο και την εν γένει λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος. Στα “όρια” αυτού του πλαισίου λίγα πράγματα, πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθύνσεις του συστήματος, μπορούν να “επιτρέπονται”. Το σκληρό νομοθετικό, δικαστικό και εκτελεστικό καθεστώς που “χτίζεται” εδώ και χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις επιχειρείται να επιβληθεί - δεν θα μπορούσε και αλλιώς - σε ολόκληρο το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων.

Ένα πρώτο ζήτημα σε σχέση με τη στάση των μηχανισμών καταστολής είναι η πλήρης ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος ανέφερε ότι βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία και το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, δίνοντας ουσιαστικά τις εντολές για το όργιο κρατικής βίας και τρομοκρατίας που ξετυλίχθηκε ενάντια στους διαδηλωτές των πορειών του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Γίναμε μάρτυρες της μανίας των πολύμορφων κατασταλτικών μονάδων που “επιχειρούσαν” απ’ άκρου εις άκρον της επικράτειας. Αποκαλύπτοντας με τη σειρά τους την πληθώρα - εν μέσω πανδημίας και μνημονίων, που δήθεν “δεν επιτρέπουν” την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστών, εκπαιδευτικών, οδηγών κλπ ή την αγορά συρμών, λεωφορείων κ.ά, μέσων - έμψυχου και άψυχου υλικού που στρατοπέδευσε σ’ όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν περισσότεροι απ’ τους συγκεντρωμένους-διαδηλωτές!

Παράλληλα, όλες αυτές οι ορδές δεν τηρούσαν το παραμικρό μέσο προστασίας, με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες να τις φορούν μόνο όταν έριχναν χημικά στους διαδηλωτές. Ας απαντήσει ο  Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση, αν 6.000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να τηρούν καμιά προφύλαξη είναι μικρότερη “υγειονομική βόμβα” από τους εκατοντάδες διαδηλωτές που τηρούσαν προφυλάξεις. Αν η τραγική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης παρουσιαστεί στην Αττική και την Αθήνα, ποιος θα πρέπει να καταγγελθεί ως πολιτικός και ηθικός αυτουργός, οι διαδηλωτές ή οι χιλιάδες αστυνομικοί και η κυβέρνηση που τους αμόλησε; Τέτοια ερωτήματα ούτε απευθύνονται ούτε φυσικά απαντιούνται σε ¨σικέ” συνεντεύξεις σαν την προαναφερόμενη.

Απέπνεε, ωστόσο, κι ένα άλλο “πνεύμα” το είδος των ερωτήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, που συνοψίζεται στο γιατί “επιτράπηκαν” οι πρωινές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ κυρίως αλλά και του ΜΕΡΑ 25 και δεν εφαρμόστηκε η απαγόρευση! Ήθελαν από το πρωί να “σταλεί το μήνυμα” τα παπαγαλάκια. Η απάντηση φανέρωσε τις “συνεννοήσεις και συμφωνίες” που είχαν γίνει πάνω στο ζήτημα αυτό που τηρήθηκαν από όλες τις πλευρές και “δεν χρειάστηκαν” επεμβάσεις κατασταλτικές σαν αυτές που ζήσαμε αργότερα στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Τι άλλαξε, όμως, αργότερα; Έγινε αθέτηση των όσων υποσχέθηκαν ή το ΚΚΕ θεώρησε - εσφαλμένα όπως αποδείχτηκε - ότι η συγκέντρωση στα Προπύλαια “καλυπτόταν” από τα συμφωνημένα; Το γεγονός είναι ότι, ανεξάρτητα αν το σύστημα και η κυβέρνηση πιέζουν το ΚΚΕ σε ευθυγράμμιση, υπήρχαν ανακοινωμένα καλέσματα σε όλες τις περιπτώσεις πανελλαδικά από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικότητες και σωματεία. Χωρίς, φυσικά, να έχει προηγηθεί καμιά συνεννόηση με την αστυνομία. Αυτές ήταν βέβαιο με πιο τρόπο θα αντιμετωπίζονταν, αφού είχε φροντίσει, για να καλλιεργήσει το φόβο, να το κάνει καθαρό τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΛΑΣ. Το σπάσιμο της απαγόρευσης θα γινόταν στη πράξη, στη βάση του κόσμου που θα μαζικοποιούσε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις. Πράγμα που στις περισσότερες φορές πέτυχε.

Αποτέλεσμα του προσχεδιασμένου πολιτικά κι επιχειρησιακά πογκρόμ κρατικής βίας και καταστολής ήταν να προσαχθούν και να συλληφθούν εκατοντάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα. Να “φορτωθούν” κατηγορίες σε αρκετό κόσμο, να πέσουν πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Μια νέα “εφεύρεση” είναι προ των πυλών, του τύπου “αν θες να συγκεντρώνεσαι και να διαδηλώνεις, πρέπει να πληρώνεις”! Ποιος μίλησε γι’ αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος; Μια απλή “ρύθμιση” επιχειρείται. Μόνο που το κυβερνητικό αφήγημα δεν ταιριάζει με την καταδίωξη των διαδηλωτών σε λεωφόρους, δρόμους και στενά, με ξύλο χιλιόμετρα από τους τόπους των συγκεντρώσεων, με αρπαγές σε γειτονιές, σε πυλωτές, ακόμη και σε σπίτια όσων “τόλμησαν” να κατέβουν στο δρόμο και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν, τιμώντας με αυθεντικό κι αγωνιστικό τρόπο την Επέτειο της Εξέγερσης.

Αφήνουμε, βέβαια, στην άκρη τις κάλπικες “διαβεβαιώσεις” Χρυσοχοίδη για τη δήθεν διερεύνηση και εντός της αστυνομίας των καταγγελιών που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας για απρόκλητες επιθέσεις σε όλες τις περιπτώσεις. Είμαστε σίγουροι ότι η κατεύθυνση των “ερευνών” θα είναι, όπως πάντα, μονοσήμαντη, αφού δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε βαριά κάποιος διαδηλωτής, για να μη μπορούν να το κουκουλώσουν. Οι προσαχθέντες-συλληφθέντες είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δέχονται την “περιποίηση” της αστυνομίας. Συν τα 600άρια για μη τήρηση των μέτρων και συμμετοχή σε “παράνομη” συγκέντρωση-διαδήλωση. Τέτοια “δημοκρατία”! Τέτοια “ανοχή”. Τέτοια “ελευθερία”!

Στο ίδιο μήκος κύματος και με δόσεις σοβαρής κλιμάκωσης της φασιστικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής βρίσκεται και η “προειδοποίηση”-πίεση προς την ηγεσία του ΚΚΕ και οι σαφείς αιχμές του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ για αναζήτηση “ηθικών αυτουργών” και τυχόν “ποινικών ευθυνών” - δήθεν για την προστασία της δημόσιας υγείας - για την πορεία στην Πανεπιστημίου. Το σύστημα θέλει να καταστήσει σαφές ότι τέτοιου τύπου ενέργειες που υπερβαίνουν συμφωνίες, όρια και πλαίσια, θα επισείουν και ποινές στους υλοποιητές τους. Μόνο που οι αγώνες του λαού δεν ζητούν άδεια από αυτούς ενάντια στους οποίους στρέφονται για να πραγματοποιηθούν. Το μήνυμα αυτό μπορεί να παραληφθεί και να ληφθεί υπόψη μόνο από όσους είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Από την άποψη αυτή, το μέλλον θα δείξει προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα.

Το σύστημα, επομένως, θέτει το σαφές “περίγραμμα” των όσων μπορεί να ανεχτεί. Για την ακρίβεια, δηλώνει ποικιλοτρόπως ότι τίποτε δεν θα είναι επιτρεπτό πλέον για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Κανένας αγώνας αντίστασης και διεκδίκησης δεν γίνεται αποδεκτός. Το “ευαίσθητο” για τη δημόσια υγεία, για παράδειγμα, ΣτΕ δεν έχει αυτιά ν’ ακούσει τις δεκάδες καταγγελίες υγειονομικών για την επικινδυνότητα των νοσοκομείων. Τις καταγγελλόμενες ολιγωρίες, πράξεις και παραλήψεις των κυβερνήσεων που εκθέτουν την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων του λαού σε θανάσιμο κίνδυνο. Δεν λαμβάνει υπόψη τους μέχρι τώρα 1300 θανάτους ασθενών με covid που ζητούν δικαίωση. Τον ντορβά να έχουμε γεμάτο, για να υλοποιούμε τις εντολές της κυβέρνησης. Ακόμη κι όταν καταλύεται το ίδιο το δικό τους Σύνταγμα! Εδώ δεν κόλωσαν να βγάλουν “στιγμιαίο” τα 7 χρόνια της αμερικανοστήριχτης φασιστικής δικτατορίας, μέρες που είναι. Σ’ αυτά θα κάνουν πίσω;

Οι προειδοποιήσεις Χρυσοχοίδη αφορούν συνολικά το από εδώ και πέρα αλλά εστιάστηκαν σε ένα ζήτημα. Αυτό της επετείου της δολοφονίας από την αστυνομία του Αλ. Γρηγορόπουλου, μιας και πλησιάζει η 6η Δεκέμβρη. Μια νέα απαγόρευση σχεδιάζεται, για να “εμπεδωθεί” ότι το Πολυτεχνείο ήταν μόνο η αρχή. Οι πολιτικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και όλων των πολιτικών δολοφονιών που ξεσήκωσαν κύματα οργής του δημοκρατικού κόσμου όλες αυτές τις δεκαετίες αποκαλύπτονται. Με άλλα λόγια φανερώνονται το σύστημα, το πολιτικό προσωπικό του και οι κρατικοί μηχανισμοί, όσο κι αν παριστάνουν τους “δημοκράτες”. Εδώ οι φυσικοί αυτουργοί-δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Οι ηθικοί-πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν άσπιλοι το αντιλαικό-καταπιεστικό τους έργο. Πλάι σ’ όλους αυτούς, χρειάζεται και να “λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία”, ιδιαίτερα όταν γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες. Τώρα ποιος “κατάργησε και κατάλυσε” την κοινωνική ζωή των πόλεων στις 17 του φετινού Νοέμβρη, κάθε λογικός άνθρωπος που βλέπει τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα μπορεί να συμπεράνει.

Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κανενός είδους εκβιασμό, στην συστημική, κυβερνητική και κρατική καταστολή. Η αντιλαϊκή επίθεση και τρομοκρατία θα παίρνουν την απάντησή τους μέσα στην πάλη και με την πάλη. Κανείς δεν θα μπορεί να συνεχίζει να την παρακάμπτει μέσω … συμβολικών κινήσεων. Σ’ αυτό το πεδίο κρινόμαστε όλοι. Τόσο ενόψει της απεργίας στις 26 Νοέμβρη που πρέπει να γίνει βήμα καταγγελίας των νέων αντεργατικών μέτρων Βρούτση, όσο και της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου αλλά και όλων των ανοιχτών μετώπων.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr