12 ΜΑΡΤΗ 2004

Το ΚΚΕ(μ-λ) από καλύτερες θέσεις για την οργάνωση του μετώπου αντίστασης

Ενισχυμένο και εκλογικά βγήκε το ΚΚΕ(μ-λ) σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και άνισες συνθήκες δόθηκε μια άνευ προηγουμένου, εκτεταμένη και επιτυχημένη μάχη, έγινε μια διευρυμένη πολιτική προπαγάνδα, κινητοποιήθηκαν ευρύτερες δυνάμεις φίλων και οπαδών της οργάνωσης και κερδήθηκαν νέες, καλύτερες θέσεις στη μαζική δουλειά και στη σύνδεση με το λαϊκό κόσμο της δουλειάς και του αγώνα.
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, εκατοντάδες μαζικές εξορμήσεις στις πόλεις και την ύπαιθρο, σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές, σε χωριά κ.λπ. Διακινήθηκε ένα πλούσιο προεκλογικό υλικό, η εφημερίδα σε χιλιάδες φύλλα, έγιναν συσκέψεις σε εκπαιδευτικούς χώρους, σε πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία κ.λπ. Δόθηκαν συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις τα ψηφοδέλτια, αξιοποιήθηκε με επιτυχία ακόμη και αυτός ο ελάχιστος χρόνος που δόθηκε από τα κρατικά και ιδιωτικά μαζικά μέσα ενημέρωσης.
Σε Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρδίτσα, Αρτα, Πάτρα, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, σε Χανιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Ξυλόκαστρο, έγιναν εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και συσκέψεις. Πολύμορφες παρεμβάσεις έγιναν σε Κομοτηνή, Βόλο, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκιδική, Πέλλα, Γιάννενα, Θεσπρωτία, Τρίκαλα, Βοιωτία, Εύβοια, Μεσολόγγι, Ζάκυνθο, Σάμο και Ικαρία, Ρέθυμνο, Λασίθι κ.λπ.
Σημαντική ήταν η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ(μ-λ) στη Θεσσαλία. Στη Μαγνησία υπερδιπλασιάστηκαν οι ψήφοι και σημαντική άνοδος καταγράφηκε στην πόλη του Βόλου και ειδικά στην εργατούπολη της Ν. Ιωνίας. Ενισχυμένοι ήταν οι συνδυασμοί σε ψήφους και ποσοστά και στους νομούς της Λάρισας και των Τρικάλων, ενώ στην Καρδίτσα η σημαντική καταγραφή του 2000 ενισχύθηκε περισσότερο. Ενίσχυση υπήρξε και στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς και Ημαθία), αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι αριθμοί είναι μικρότεροι, και εκεί παρατηρείται ανοδική τάση. Ανοδος υπήρξε επίσης στη Δράμα και την Καβάλα. Σημαντική ενίσχυση καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα, με διπλασιασμό σε ψήφους και ποσοστά. Στη Λέσβο κρατήθηκε το καλό αποτέλεσμα του 2000, μικρές αυξήσεις καταγράφηκαν στα Δωδεκάνησα και στη Χίο, ενώ μεγάλη αύξηση υπήρξε στις Κυκλάδες. Μικρή σε σχέση με τη γενικότερη τάση ήταν η αύξηση στις περιοχές της Πελοποννήσου, όπως επίσης και στη Στερεά, με εξαίρεση τη Φωκίδα όπου υπήρξε διπλασιασμός.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο καταγράφηκαν και πάλι στα Χανιά, τη Θεσπρωτία, τον νόμο Ιωαννίνων, την A???, ??? ?άνθη και την Καρδίτσα. Τα χαμηλότερα, σε Δωδεκάνησα, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ποσοστά καταγράφηκαν στην Α” και Β” εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στη Μαγνησία, στη Ζάκυνθο, στην Αττική, στην Καρδίτσα, στην Α” και Β” Πειραιά, στις Κυκλάδες και στα Τρίκαλα.
Μικρή πτώση σε ποσοστά υπήρξε σε 4 εκλογικές περιφέρειες: Ροδόπη, Θεσπρωτία, Λευκάδα και Ρέθυμνο.
Ηδη από την επόμενη σχεδόν ημέρα των εκλογών οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ(μ-λ) έχουν μπει σε έναν κύκλο συζήτησης για την ουσιαστική αποτίμηση της παρέμβασης και των αποτελεσμάτων του, αλλά και για τη χάραξη κατευθύνσεων πάλης και ενίσχυσης της παρουσίας του στους νέους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της νέας περιόδου.
Προγραμματίζονται πλατιές συσκέψεις με άμεσο ορίζοντα την 20ή του Μάρτη, ημέρα οργάνωσης αντιπολεμικών-αντικατοχικών συλλαλητηρίων αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό.
Από καλύτερες θέσεις και με ενισχυμένο το πνεύμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ(μ-λ) θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας πολιτικής περιόδου. Να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και αγώνα. Να συναντηθούν με τα νέα διευρυμένα κύματα λαϊκής και εργατικής δυσαρέσκειας που θα ξεσπάσουν σύντομα, να προωθήσουν την ιδέα και την πρόταση της κοινής δράσης.

φ.497, 13/3/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr