12 ΙΟΥΝΗ 2004

Το μποϊκοτάζ των εκλογών-μπλόφα η μοναδική εναλλακτική απάντηση για τους αντίπαλους της ΕΕ. Συνέντευξη του Anders Carlsson πρόεδρου του KPML(r) Σουηδίας

«Ενα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές τις ΕΕ, κατά προτίμηση χαμηλότερο απ’ ότι την προηγούμενη φορά, είναι απόδειξη ότι τόσο η ΕΕ όσο και η πολιτική της στερούνται στηρίγματος στη Σουηδία. Ενα ενεργητικό μποϊκοτάζ δυσκολεύει περισσότερο τους πολιτικούς να ασκήσουν την πολιτική της ΕΕ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι εργάτες και όλοι οι αντίπαλοι της ΕΕ να μποϊκοτάρουν τις εκλογές-μπλόφα.»

Αυτά λέει ο Anders Carlsson, πρόεδρος του KPML(r), με αφορμή το γεγονός ότι το κόμμα ξεκινά τώρα την εκστρατεία του για το μποϊκοτάζ.

«Πράγματι υπάρχει μια εκλογική κίνηση, ακόμη και αν είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι άλλο πέρα από τις διαβεβαιώσεις των ΜΜΕ για το πόσο απίστευτα σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές. Ο απλός λαός δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές. Η Sifo προβλέπει, συνεπώς, μια συμμετοχή στις εκλογές κάτω από το ποσοστό-καταστροφή 38,3% του 1999.

Οι πολιτικοί του κατεστημένου ανησυχούν για τη λαϊκή αδιαφορία, όχι όμως ο Anders Carlsson. Αντίθετα, αυτός είναι ικανοποιημένος με το ότι τόσοι πολλοί έχουν ήδη αποφασίσει να μην ψηφίσουν στις 13 Ιούνη.

Τα περί αδιαφορίας είναι αερολογίες. Φυσικά και υπάρχουν αδιάφοροι ψηφοφόροι, υπάρχουν σε όλες τις εκλογές, αλλά το ότι κοντά στα 2/3 των ψηφοφόρων μποϊκοτάρουν ακριβώς τις Ευρωεκλογές δεν οφείλεται στην αδιαφορία, αλλά σε πολιτική τοποθέτηση. Ο λαός επιλέγει να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην ΕΕ και ενάντια στη δεξιά πολιτική την υπαγορευόμενη από την ΕΕ, μέσω του να μην συμμετάσχει. Είναι εντελώς έξοχο, είναι πραγματικά ένα σημάδι δημοκρατικής φρεσκάδας.»

Ερ.: Δεν είναι όμως σημαντικό να χρησιμοποιούν οι εργάτες και ο απλός λαός το δικαίωμα ψήφου τους; Αν μποϊκοτάρουμε επαφίεται η δημοκρατική επιρροή σε άλλους;

Απ.: Αυτό είναι γενικά σωστό, είναι λάθος όμως όσον αφορά στις Ευρωεκλογές. Είναι γεγονός ότι όλο το νόημα των Ευρωεκλογών είναι ότι εμείς θα δώσουμε την δημοκρατική επιρροή σε άλλους, δηλαδή τις Βρυξέλλες. Μέσω της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές θα επικυρώσουμε ότι η Σουηδία δεν κυβερνάται σύμφωνα με την θέληση του Σουηδικού λαού, αλλά από μια ελίτ της ΕΕ αποτελούμενη από διευθυντές, γραφειοκράτες, και πολιτικούς κορυφής.

Ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός με τις Ευρωεκλογές. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει θεσπισθεί για να είναι ένα κοινοβούλιο με την πλήρη σημασία της λέξης, αλλά για να προάγει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με το να ψηφίσουμε θα αισθανθούμε περισσότερο ευρωπαίοι και με το να ψηφίσουμε θα αποδεχθούμε ότι η εξουσία μετατίθεται από την Σουηδία στην ΕΕ, έξω από την ακτίνα επιρροής του απλού λαού.

Ανήσυχοι πολιτικοί φωνασκούν για το δημοκρατικό μας καθήκον να ψηφίσουμε. Εγώ θα ήθελα να πω το αντίθετο. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να μην ψηφίσουμε, διότι αν ο σουηδικός λαός δώσει στην ΕΕ την αποδοχή που όλοι, από τους συντηρητικούς ως το Αριστερό Κόμμα, απαιτούν στις Ευρωεκλογές, τότε σύντομα δε θα έχει απομείνει τίποτα από τη σουηδική δημοκρατία. Τα πάντα θα διευθύνονται από την ΕΕ.

Ερ.: Το KPML(r) μιλά για εκλογές-μπλόφα και υποτιθέμενο κοινοβούλιο. Δεν είναι υπερβολή; Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη πάρει αυξημένη εξουσία.

Απ.: Είναι αλήθεια ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει πάρει αυξημένη εξουσία να λέει όχι στις προτάσεις νόμου που οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες παράγουν αδιάκοπα. Σημασία έχει, όμως, ότι αυξημένη εξουσία στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει μειωμένη εξουσία στη Σουηδία και στο Σουηδικό κοινοβούλιο και ως εκ τούτου μειωμένες δυνατότητες στους απλούς ανθρώπους να επηρεάσουν την πολιτική. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μπορεί να είναι μακριά στη Στοκχόλμη, είναι όμως ακόμη πιο μακριά όταν είναι στις Βρυξέλλες, όπως είπε και ο Ronny Eriksson.

Είναι μπλόφα ότι ο σουηδικός λαός θα μπορούσε να επηρεάσει την ΕΕ μέσω των 19 εκ των 732 μελών ενός κοινοβουλίου που μπορεί να έχει πάρει λίγη περισσότερη εξουσία, αλλά που δεν είναι κοινοβούλιο. Η ΕΕ είναι έργο της ελίτ και το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται μόνο να εφοδιάσει αυτήν την εξουσία με δημοκρατικό προσωπείο. Με το να μποϊκοτάρουμε τις εκλογές δηλώνουμε ότι δε συμμετέχουμε σε αυτήν την παρωδία, δε θέλουμε να είμαστε βουβά πρόσωπα στο φαινομενικά δημοκρατικό θέαμά σας, θέλουμε να αποκαταστήσουμε ξανά την δημοκρατία με το να αφήσουμε την ΕΕ.

Ερ.: Οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται ότι οι Ευρωεκλογές είναι μια κλασσική εκλογή μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Τι λες γι’ αυτό;

Απ.: Είναι οικτρό. Ολοι γνωρίζουν ότι ΕΕ σημαίνει δεξιά πολιτική, μη εξαιρουμένων των εκλογέων τους. Νομοθετημένη δεξιά πολιτική. Για να φέρουν, λοιπόν, τους εργάτες στις κάλπες πρέπει να φουσκώσουν την αντίθεση με τους συντηρητικούς και να την κάνουν κύριο ζήτημα. Πρέπει, δηλαδή, οι σοσιαλδημοκράτες που ασκούν δεξιά πολιτική να κρυφτούν πίσω από κάτι.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, συνεργάζονται από κοντά με τους συντηρητικούς. Στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματικά αποτελούν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, όπου ανήκουν οι συντηρητικοί, ένα είδος συνασπισμού. Είναι καθαρή απάτη ότι οι συντηρητικοί είναι ο κύριος εχθρός των σοσιαλδημοκρατών στην ΕΕ.

Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι αυτό με τη νομοθετημένη δεξιά πολιτική. Η απεριόριστη ελευθερία του κεφαλαίου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στην ΕΕ και επ’ αυτού το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει την παραμικρή εξουσία. Ακόμη και αν αποτελούνταν εξ” ολοκλήρου από εκπροσώπους του Αριστερού Κόμματος, πάλι ΕΕ θα σήμαινε δεξιά πολιτική. Το πολύ-πολύ το Ευρωκοινοβούλιο να απαλύνει κάποιο δευτερεύουσας σημασίας αποτέλεσμα.

Ερ.: Το Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα για το Περιβάλλον παίρνουν θέση υπέρ. Τι λες γι’ αυτό;

Απ.: Αν σοβαρολογούν με την αντίστασή τους κατά της ΕΕ, τότε πιστεύω πως αυτό είναι προδοσία. Οι Ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με την παροχή δημοκρατικής νομιμότητας σε μια ΕΕ που έχει έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας και πάνω σ’ αυτό αυτά τα κόμματα παίρνουν θέση υπέρ. Μπαίνουμε, έτσι, στην υπηρεσία της ΕΕ που λέμε ότι είμαστε κατά.

Το ότι κόμματα όπως αυτά παίρνουν θέση υπέρ ίσως δεν είναι και τόσο περίεργο, είναι κοινοβουλευτικά σε όλη τους την κατεύθυνση. Το ότι το κάνουν όμως τώρα, όταν ο σουηδικός λαός στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις γύρισε την πλάτη του στις εκλογές, είναι πραγματικά ελεεινό.

Αν ταυτίζονταν με το σουηδικό λαό και προέτρεπαν σε μποϊκοτάζ, θα έχαναν οι Ευρωεκλογές κάθε νομιμότητα. Θα ήταν εντελώς αδύνατο στην ελίτ να ισχυρισθεί ότι η ΕΕ έχει κάποια σχέση με τη δημοκρατία. Χάρις σ” αυτούς, όμως, μπορεί, τουλάχιστον, η ελίτ να προσποιείται για δημοκρατία. Προδοσία όπως είπα.

Ερ.: Δεν είναι, όμως, καλύτερα, παρ’ όλα αυτά, με έναν εκπρόσωπο του Αριστερού Κόμματος από ότι με έναν συντηρητικό στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ.: Φυσικά και προτιμώ τον Jonas Sjostedt από την ανήκουσα στην ανώτερη τάξη αυθάδη Charlotte Cederschiold. Δεν παίζει όμως κανένα ρόλο το ποιοι κάθονται στο κοινοβούλιο, είναι έτσι και αλλιώς όμηροι της ΕΕ και εργαλεία για περισσότερη εξουσία στην ΕΕ.

Και βέβαια ο Jonas Sjostedt έχει χρησιμοποιήσει τη θέση του στο κοινοβούλιο με ευπρέπεια. Θα ήταν, όμως, πιο χρήσιμος αν τασσόταν με την κοινή γνώμη και αποκάλυπτε το κοινοβούλιο ως το παρασκήνιο και τις εκλογές γι’ αυτό ως απάτη.

Εδώ πρέπει να επιλέξουμε δρόμο. Να πάρουμε θέση υπέρ της ΕΕ ή να πούμε όχι στην ΕΕ. Στις εκλογές, το Αριστερό Κόμμα και το Κόμμα για το Περιβάλλον, παίρνουν θέση υπέρ της ΕΕ.

Ερ.: Παίζει, όμως, κάποιο ρόλο το μποϊκοτάζ και η χαμηλή εκλογική συμμετοχή; Η εξουσία θα δεχθεί, προφανώς, ένα κτύπημα στον πισινό της, θα συνεχίσει όμως να κάθεται σε ακλόνητη φωλιά.

Απ.: Θέλω να υποστηρίξω ότι το μποϊκοτάζ έπαιξε και παίζει έναν πρωτάκουστα μεγάλο ρόλο. Το μποϊκοτάζ δείχνει ότι ο σουηδικός λαός δεν τάσσεται υπέρ της ΕΕ και δεν αποδέχεται την πολιτική της ΕΕ, αυτό αποτελεί μεγάλο μπελά για την εξουσία. Ο Goran Persson και οι άλλοι ξετρελαμένοι με την ΕΕ δε θα μπορούν να προχωρήσουν τόσο γρήγορα και τόσο σκληρά όσο πραγματικά θέλουν.

Φέτος είναι πραγματικά σημαντικότερο από κάθε άλλη φορά η συμμετοχή στις εκλογές να είναι χαμηλή. Η ΕΕ θα αποδεχθεί ένα νέο σύνταγμα, που θα μεταφέρει ακόμη περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες. Ο Goran Persson δε θέλει επ’ ουδενί τρόπο ο σουηδικός λαός να πει την άποψή του για αυτό. Γνωστοί οι λόγοι. Γνωρίζει ότι θα είχαμε ένα βροντερό όχι σ’ ένα δημοψήφισμα. Μια χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές θα αποτελούσε προκαταβολικά ένα όχι. Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό ότι οι φίλοι της ΕΕ θα προσπαθήσουν να τακτοποιήσουν το δικό τους ναι στο κοινοβούλιο, θα είναι όμως δυσκολότερο για αυτούς και δεν μπορούν να το πράξουν με οποιαδήποτε δημοκρατική νομιμότητα.

Ενα μαζικό μποϊκοτάζ απλούστατα ενισχύει την πολιτική κρίση με την οποία παλεύει το κατεστημένο για το ζήτημα της ΕΕ. Αυτό είναι έξοχο. Αν αυτή η κρίση βαθύνει ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στην έξοδο από την ΕΕ.

Ερ.: Το KPML(r) έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του για το μποϊκοτάζ. Πιστεύεις ότι πρόκειται να επηρεάσει την συμμετοχή στις εκλογές;

Απ.: Είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές και δίχως την δική μας εκστρατεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη αποκαλύψει τις εκλογές-μπλόφα και δε χρειάζεται να πεισθούν. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι παίζει ρόλο το ότι ένα πολιτικό κόμμα σπάζει την πολιτική συμμόρφωση και προτρέπει σε μποϊκοτάζ. Ενθαρρύνει αυτούς που είναι λίγο διστακτικοί επειδή θεωρούν το δικαίωμα της ψήφου ως κάτι το ιερό.

Ακριβώς αυτός είναι και ο κύριος στόχος της εκστρατείας μας. Να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα της άποψης που αυθόρμητα έχουν οι απλοί άνθρωποι, που κατέληξαν με την ψυχή τους, που ίσως όμως δεν είναι εντελώς έτοιμοι καθαρά διανοητικά.

Οσο για μας είναι στη συνέχεια σημαντικό να δείξουμε ότι πράγματι υπάρχει ένα κόμμα που βρίσκεται στο πλευρό της πλειοψηφίας του λαού σ’ αυτό το ζήτημα. Ενα και μοναδικό κόμμα. Η άρχουσα τάξη ευχαρίστως θέλει να μας παρουσιάζει ως εξτρεμιστές, αλλά σ’ αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα, είναι η άρχουσα τάξη που αντιπροσωπεύει το εξτρεμιστικό. Η άποψή μας είναι άποψη της λαϊκής πλειοψηφίας. Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό όσο το δυνατό πλατύτερα.

Ερ.: Εσύ τι θα κάνεις στις 13 Ιούνη;

Απ.: Θα ξεκουραστώ μετά από μια γεμάτη από ένταση, ελπίζω, εκστρατεία. Το εκλογικό μου βιβλιάριο το έχω ήδη σκίσει, έτσι επίσκεψη σε εκλογικό τμήμα δεν είναι επίκαιρη.

Το βράδυ θα γιορτάσω το ότι η άρχουσα τάξη δέχτηκε ένα νέο κτύπημα κατάμουτρα, ελπίζω το ίδιο δυνατό όπως αυτό κατά την ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση το περασμένο φθινόπωρο.

Το φθινόπωρο θα είναι ώρα να ξεκινήσουμε τη δουλειά για να επιτευχθεί ένα δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα. Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο θα είναι ευκολότερο με ένα δυνατό μποϊκοτάζ των Ευρωεκλογών στις αποσκευές μας.

Αισθάνομαι αρκετά καλά. Η ΕΕ είναι μια αθλιότητα για τους εργάτες και τον απλό λαό, αλλά από πολιτική άποψη η άρχουσα τάξη συναντά όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στο ζήτημα της ΕΕ και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής πολιτικής που ασκεί εδώ στη χώρα. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό και αυτό στο οποίο πρέπει να ποντάρουμε εμείς οι κομμουνιστές. Καθώς η απόσταση μεταξύ λαού και άρχουσας τάξης συνεχώς αυξάνεται, φθάνουμε τελικά σ’ ένα σημείο όπου η άρχουσα τάξη χάνει τον έλεγχο. Εχει ήδη συμβεί με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και μπορεί να συμβεί και σ’ άλλα ζητήματα.

Η δύναμη αλλαγής βρίσκεται στο λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας και όχι στην υποτιθέμενη επιρροή σ’ ένα υποτιθέμενο κοινοβούλιο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό η συμμετοχή στις εκλογές να είναι ακόμη χαμηλότερη και από το 1999 και γι’ αυτό είναι σημαντικό εμείς οι κομμουνιστές να δουλέψουμε όσο πιο ενεργητικά μπορούμε για το μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Lars Rothelius και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ο Προλετάριος (Proletaren) από όπου μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Ο Προλετάριος είναι η εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό Λενινιστικό (επαναστάτες) – KPML(r). Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας είναι www.proletaren.se

Μποϊκοτάζ στις ευρωεκλογές!

Στις 13 Ιούνη όλοι οι νέοι με δικαίωμα ψήφου έχουν ένα δημοκρατικό καθήκον να εκτελέσουν: να σκίσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια και να μποϊκοτάρουν τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα κοινοβούλιο μπλόφα χωρίς πραγματική επιρροή στις αποφάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Eνωσης (ΕΕ). Οι εκλογές για το κοινοβούλιο έχουν αποκλειστικά ως καθήκον να νομιμοποιήσουν την ΕΕ και την συμμετοχή της Σουηδίας στην Ενωση. Εν τούτοις συμμετέχουν στις εκλογές αρκετά κόμματα που στέκονται κριτικά απέναντι στην ΕΕ, μεταξύ αυτών το Κόμμα για το Περιβάλλον (Miljopartiet) και το Αριστερό Κόμμα (Vansterpartiet). Είναι αίσχος ότι αυτά τα κόμματα ξεπουλάνε την αντίσταση κατά της ΕΕ για μερικές καρέκλες σ’ ένα κοινοβούλιο που είναι ένα μέρος της ΕΕ του κεφαλαίου.

Ο σουηδικός λαός μόλις πριν από έναν χρόνο έδωσε γερό κτύπημα στην άρχουσα τάξη, όταν με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσαμε όχι στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Eνωση (ONE). Hταν μια πλήρης αποδοκιμασία ολόκληρης της πολιτικής της ΕΕ και μια διαμαρτυρία εναντίον της ίδιας της ΕΕ. Η κυβέρνηση Persson, μετά το δημοψήφισμα για την OΝΕ, συνεχίζει με τη δεξιά πολιτική. Επί πλέον δεν ακολουθεί το σαφές μήνυμα του δημοψηφίσματος, ότι δεν θα μεταβιβάσουμε περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες, παρά καταπίνει ανεπιφύλακτα την πρόταση για το σύνταγμα της ΕΕ. Παρ’ όλο που το νέο σύνταγμα πρόκειται να σημαίνει περαιτέρω μετάθεση εξουσίας στις Βρυξέλλες, δεν θέλει ο Persson να δει ένα δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Γνωρίζει δηλαδή ότι θα το έχανε.

Το δημοψήφισμα για την ONE δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Σουηδοί απάντησαν στις ψευτιές της άρχουσας τάξης για την ΕΕ. Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 1999 συμμετείχε μόνο το 38,3% εξ αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου. Αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία. Αν εξίσου πολλοί, ή ακόμη περισσότεροι, μποϊκοτάρουν τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιούνη, δείχνουμε στον Persson ότι δεν αποδεχόμαστε την περιφρόνησή του στη θέληση του λαού και στη δημοκρατία. Αυτό γίνεται μια δυναμική διαμαρτυρία κατά της δεξιάς πολιτικής και του συντάγματος της ΕΕ.

Ενα μαζικό μποϊκοτάρισμα στις 13 Ιούνη θα ήταν το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση για την αποχώρηση της Σουηδίας από την Ενωση. Κάνε αυτό το βήμα μαζί με εμάς, τους νεολαίους κομμουνιστές της RKU.

Μποϊκόταρε τις εκλογές-μπλόφα!

Εξω η Σουηδία από την ΕΕ!

Δήλωση που έγινε αποδεκτή από το έκτο συνέδριο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας της Σουηδίας (RKU) στις 20-22 Μάη 2004.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr