28 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018

100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ | Πορεία

Το Σάββατο 27/10/18 με αφορμή την ίδρυση του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ το 1918 το ΚΚΕ(μ-λ) πραγματοποίησε πορεία και εκδήλωση στον Πειραιά σα συνέχεια και κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε και θα πραγματοποιήσει η οργάνωσή μας τη χρονιά αυτή, τιμώντας πανελλαδικά το γεγονός (εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Απρίλη, 3ήμερο οδοιπορικό στο Γράμμο τον Ιούλη, κεντρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πόλεις).

Η πορεία ξεκίνησε από την πλ. Καραϊσκάκη στο λιμάνι, κατευθύνθηκε προς το κτίριο όπου ιδρύθηκε το ΚΚΕ, συνέχισε προς την Τερψιθέα στο μνημείο της Ηρώς Κωνσταντοπούλου και μετά προς την πλατεία Κανάρη όπου βρίσκεται το μνημείο των νεκρών εργατών των απεργιακών κινητοποιήσεων του Αυγούστου του 1923. Και στα τρία σημεία πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση και διαβάστηκε ένα σύντομο ιστορικό.

Μετά και την τελευταία στάση η πορεία κατέληξε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου οι σύντροφοι Γ. Βάρλας και Δ. Παυλίδης με τις ομιλίες τους δεν στάθηκαν μόνο στο ιστορική πλευρά αλλά μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων συνέδεσαν την δημιουργία και την εμπειρία του κομμουνιστικού κινήματος με την σημερινή πραγματικότητα και την ανάγκη ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτούν και οι δύο ομιλίες.

Στο χώρο έξω από την αίθουσα υπήρχε έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφιών από σημαντικές ιστορικές στιγμές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος αλλά και από τις προσπάθειες ανασυγκρότησής του από την Αναγέννηση στην Ελλάδα και τους εξόριστους στις αναταλικοευρωπαϊκές χώρες  μέχρι και σήμερα. Παράλληλα υπήρξε και βιβλιοπωλείο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η επανέκδοση του βιβλίου του Πολύδωρου Δανιηλίδη «…Ο Πολύδωρος θυμάται».

Η εκδήλωση έκλεισε με το βίντεο που δημοσιεύσαμε ήδη εδώ: Βίντεο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ – ΚΚΕ (βίντεο) και με τους συγκεντρωμένους να τραγουδάνε τη Διεθνή.

Created with flickr slideshow.

http://www.kkeml.gr/

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr