07 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018

27 Οκτώβρη: Τιμώντας τα 100 χρόνια απ΄ την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ

1μμ Πλατεία Καραϊσκάκη: Διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά

3μμ Πανεπιστήμιο Πειραιά: Κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ(μ-λ)

Στις 27 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ(μ-λ) για τα 100 χρόνια απ’ την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, για τα 100 χρόνια απ΄ τη συγκρότηση κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε η οργάνωσή μας τη χρονιά αυτή, τιμώντας πανελλαδικά το γεγονός (εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Απρίλη, 3ήμερο οδοιπορικό στο Γράμμο τον Ιούλη, κεντρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πόλεις). Της εκδήλωσης θα προηγηθεί διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά, που θα περάσει και από ιστορικά σημεία που συνδέθηκαν με το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα και θα καταλήξει στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Στόχος μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν αποτελεί απλά και μόνο το να τιμήσει το γεγονός της ίδρυσης του ΣΕΚΕ το Νοέμβρη του 1918 και τη δημιουργία συγκροτημένου κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας, μετέπειτα ΣΕΚΕ (Κομμουνιστικό), που μετονομάστηκε το 1924 σε ΚΚΕ, που ήταν τότε το κόμμα της εργατικής τάξης. Μια εξέλιξη που αποτέλεσε ζωτική ταξική και πολιτική ανάγκη της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας την περίοδο εκείνη, αλλά κι όλα τα μετέπειτα χρόνια. Μια εξέλιξη που αποτέλεσε προϊόν της ταξικής πάλης. Μια πραγματοποίηση ανάγκης, για τη γέννηση και τη συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου της εργατικής τάξης. Που ευνόησε, ενίσχυσε, πολιτικοποίησε και καθοδήγησε εργατικούς, λαϊκούς, αντιφασιστικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες. Που έγραψε μια επαναστατική και αγωνιστική ιστορία, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά απολογιστικά της στοιχεία. Που αποτέλεσε –και συνεχίζει να αποτελεί– προϋπόθεση για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και για την οικοδόμηση μιας άλλης σοσιαλιστικής κοινωνίας. Και που συνέχισε ν’ αποτελεί ανάγκη και μετά τη δεξιά ρεβιζιονιστική στροφή, την πραξικοπηματική επέμβαση του ΚΚΣΕ στο ΚΚΕ (1955) και την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες κατά τη δεκαετία του ’50, μετά το περιβόητο 20ό Συνέδριο.

Κύρια όμως, στόχος μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι να προβάλει τη σημερινή ανάγκη της εργατικής τάξης και του λαού, και αυτήν της προοπτικής τους, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και με το μέλλον. Γιατί το επαναστατικό πολιτικό υποκείμενο που συγκροτήθηκε τότε και έδρασε για δεκαετίες απουσιάζει σήμερα. Κι αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες πρακτικές καθημερινές αρνητικές συνέπειες στη ζωή της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, σε μια σειρά επίπεδα και μέτωπα. Γιατί σε μια περίοδο αποσυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ήττας του κομμουνιστικού κινήματος προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη εκ νέου συγκρότησης της εργατικής τάξης σαν τάξης για τον εαυτό της, η ανάγκη συγκρότησης των αντιστάσεων και των διεκδικήσεών της απέναντι σε μια αμείωτη και συνεχώς οξυνόμενη επίθεση που δέχεται απ’ την αστική τάξη, την κυβέρνηση και τον ιμπεριαλισμό, να παλέψει για όλα όσα της αφαιρεί καθημερινά ο ταξικός της αντίπαλος, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την ένταση της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, τη φασιστικοποίηση, τον κίνδυνο εμπλοκής σε αντιλαϊκούς πολέμους. Αλλά και η ανάγκη να οικοδομηθούν εκείνοι οι πολιτικοί, ιδεολογικοί και οργανωτικοί όροι για τη συγκρότηση του επαναστατικού πολιτικού υποκειμένου της εποχής μας.

Μια τέτοια εκδήλωση είναι έτσι επίκαιρη και ζωντανή, ειδικά σε μια περίοδο όπου η Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα συκοφαντείται από δήθεν «φίλους» και αντιπάλους των εργαζόμενων και του λαού, από τη Δεξιά όλων των αποχρώσεων μέχρι τη ρεφορμιστική Αριστερά, καθώς και απ΄ τη σημερινή διαχείριση του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καλούμε κάθε αγωνιστή, κομμουνιστή, δημοκράτη, εργαζόμενο και νεολαίο να συμμετάσχει στη διαδήλωση και στην εκδήλωση αυτή.

100 KKE POSTER

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr