27 ΜΑΡΤΗ 2019

9η Συνδιάσκεψη: χαιρετισμός εκ μέρους της Παρέμβασης

από τον Παπαθανασίου Λάμπρο

Καλησπέρα συνρόφισσες και σύντροφοι, εκ μέρους της Παρέμβασης σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Χαιρετίζουμε την σημερινή εκδήλωση που ανοίγει τις εργασίες για την 9η συνδιάσκεψη του ΚΚΕ-μλ. Θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις που ελπίζουμε να βοηθήσουν.

Οποιαδήποτε συζήτηση σήμερα στην αριστερά αφορά, πρέπει να αφορά, την υπέρβαση μιας δύσκολης κατάστασης. Και επειδή η ήττα δημιουργεί ψυχολογίες και η ψυχολογία όταν μετατρέπεται σε πολιτικό μέγεθος, μπορεί να είναι καθοριστική δύναμη, χρειαζόμαστε κάποια κρητήρια. Το να μην ηττολογούμε διαρκώς, το να υπερβούμε πολιτικά την ήττα σημαίνει πρώτα να αναγνωρίσουμε τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης.

Υπάρχει ένα διπλό βαρίδι. Από την μία η κατάρρευση του «υπαρκτού», που έχει βαρύνει τις συνειδήσεις των πλατιών λαϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη η επίθεση της παγκοσμιοποίηση που γεννά νέα δεδομένα. Και αν τα βαρίδια αυτά έχουν τρομακτική επίδραση στις πλατιές λαϊκές μάζες, έχουν αγγίξει και το σώμα της αριστεράς στη χώρα μας και διεθνώς. Διαλυτικές και αντιοργανωτικές αντιλήψεις, ροπή στο μεταμοντερνισμό και το δικαιωματισμό, απεμπόληση του αντιιμπεριαλισμού ως καθήκον δουλειάς, μηδαμινή σχέση με την εργατική τάξη και φλυαρία για την εργατική τάξη, όλα αυτά είναι σημάδια όχι απλά μιας κρίσης προσανατολισμού αλλά της ηττοπάθειας της αριστεράς, ακόμα και αν αυτό δεν ομολογείται δημόσια. Και αν σε άλλες χώρες είχαμε τη διάλυση κομμάτων και οργανώσεων, στην Ελλάδα, ειδικά μετά το χαστούκι του 2015 που είναι το καθοριστικό βαρίδι, μπορεί να μην έχουμε ακριβώς φαινόμενα Ιταλοποίησης, αλλά ο πολιτικός αφοπλισμός και η περιθωριοποίηση της κομμουνιστικής αριστεράς είναι ο πραγματικός κίνδυνος.

Χρειαζόμαστε έναν σύντομο, τουλάχιστον, απολογισμό της κρίσης. Όχι μόνο στις εκτιμήσεις που τέθηκαν, αλλά εστιασμένο στο τι κάναμε λάθος, πού είμασταν ανεπαρκείς, γιατί δεν ανταποκριθήκαμε στα νέα καθήκοντα που τέθηκαν. Αλλά το πιο βασικό να συμφωνήσουμε στο αν η κρίση ήταν μια επικίνδυνη ευκαιρία, που καθόρισε τους συσχετισμούς δύναμης προς το αρνητικότερο, που έχει οξύνει το κοινωνικό ζήτημα στη χώρα μας για χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους και νεολαίους. Αν η κρίση ήταν κίνδυνος και ευκαιρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, να νιώθουμε επαρκείς.

Έχουμε ανάγκη από μια νέα αρχή στην αριστερά. Σε ρήξη με τον εαυτό μας. Μια αριστερά που δεν νιώθει επαρκής σημαίνει να πασχίσουμε να μην κάνουμε μία από τα ίδια, να μην κάνουμε άστοχες κινήσεις, να μην είμαστε σε στάση αναμονής. Χωρίς βεβαιότητες. Με δουλειά με τον κόσμο.

Να έχουμε δοκιμασίες πάνω σε ένα πρόγραμμα άμεσων λαϊκών διεκδικήσεων, με σκοπό να δημιουργηθούν κινήματα και αντιστάσεις πάνω στα λαϊκά προβλήματα. Αν δεν αποκτήσει ο κόσμος αιτήματα, κόντρα στη λογική των χαμηλών προσδοκιών, δεν θα σπάσει η συναίνεση στο νέο διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Αν δεν δημιουργηθούν αντιστάσεις, δεν θα γρατζουνιστεί ο νέος δικομματισμός.

Χρειαζόμαστε μια αριστερά που να επιμένει στο αντιιμπεριαλιστικό μας καθήκον. Ενάντια στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είναι υπάκουοι υπηρέτες των διεθνών κέντρων, κυρίως ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα που είναι η πιο φιλοαμερικάνικη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Και το καθήκον αυτό σημαίνει πλατιά δουλειά αποκάλυψης και κριτικής των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του ΝΑΤΟ πρώτα και κύρια στη νεολαία που είναι η πιο ευάλωτη κατηγορία.

Να επιμείνουμε στην πολιτική στο τιμόνι. Εκεί που κρίνονται οι συχετισμοί δύναμης. Κόντρα στη θεωρητικολόγια και την απογείωση. Και αν προεκλογικά τα πράγματα φαίνονται λίγο πολύ δεδομένα, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.

Αλλά κυρίως έχουμε ανάγκη από μια αριστερά της κοινής λογικής. Αν δούμε τη γλώσσα μας και τα κείμενά μας. Αν δούμε την αδυναμία που έχουμε να συνεργαστούμε σε ένα Δήμο ή σε ένα Σωματείο για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Αν δούμε την δυσκολία που έχουμε στο να συγκροτήσουμε όχι μια πολιτική, όχι μια βαθειά στρατηγική, αλλά μια εκλογική τακτική συνεργασία εν’ όψει των βουλευτικών εκλογών, χρειαζόμαστε άλλη λογική.

Με αυτούς τις σκέψεις και αυτούς τους προβληματισμούς, ευχόμαστε καλές εργασίες στη συνδιάσκεψή σας συντρόφισσες και σύντροφοι, και ευχόμαστε να είναι αποτελεσματικές και επλιδοφόρες!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

22/03/2019

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr