01 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2019

«Black Everyday» για τους εργαζόμενους στο εμπόριο!

Όποιος είχε την ατυχία να «πέσει» σε κάποια από τις πολλές διαφημίσεις που κατέκλυσαν όλα τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να προβάλουν την αμερικανόφερτη Black Friday, ενημερώθηκε για τις «προσφορές» που έκαναν μια σειρά πολυεθνικές και τις οποίες δεν θα έπρεπε να χάσει, ενώ από πίσω ένα τραγούδι κάτι του έλεγε για μία μαύρη λίστα… Την αμέσως επόμενη στιγμή, θα συνειδητοποιούσε πως οι εκπτώσεις της Black Friday, πέρα από απάτη, είναι και άπιαστο «όνειρο» για το λαό μας, που μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, ενώ η μόνη μαύρη λίστα είναι αυτή των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων που την ημέρα της Black Friday θα δουλέψουν κάτω από εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, κάνοντας πρόβα τζενεράλε για την περίοδο του εορταστικού ωραρίου που πλησιάζει.

Γι’ ακόμη μία χρονιά, πίσω από τις φωτεινές βιτρίνες των καταστημάτων και τα πρωτόγνωρα «έθιμα», όπως είναι οι «Μαύρες Παρασκευές» και οι «Λευκές Νύχτες», βρίσκονται οι εργαζόμενοι του εμπορίου, που καλούνται να ανταποκριθούν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες, στους υπερ-εντατικοποιημένους ρυθμούς δουλειάς και τις απλήρωτες υπερωρίες. Συνθήκες που οι κάθε λογής εργοδότες έχουν βαλθεί να παγιώσουν και να μετατρέψουν σε καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που χτύπησε μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και οι απάνθρωποι ρυθμοί δουλειάς που αυτή σηματοδότησε για τους υπαλλήλους, το χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η καθιέρωση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων που είναι απογυμνωμένες από δικαιώματα, η μερική απασχόληση και οι μισθοί- χαρτζιλίκι, συνθέτουν το φόντο του «εργασιακού μεσαίωνα» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Κι από πάνω, οι εργοδότες σε καθημερινή βάση αυθαιρετούν σε βάρος τους, επιδιώκουν να τους τρομοκρατήσουν και τους απειλούν, ακόμη και με απόλυση, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους παρείχαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε να κλιμακώσει την αντεργατική πολιτική, ψηφίζοντας ένα τερατούργημα, το οποίο ονόμασε «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», αφού τάχα είναι ευθυγραμμισμένο στην ανάπτυξη που έρχεται και την επιστροφή στην «κανονικότητα». Μόνο που όταν αυτοί λένε «κανονικότητα», εννοούν τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, εννοούν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν γιορτές γιατί θα έχουν εορταστικό ωράριο στη δουλειά, εννοούν ότι το Γενάρη πάλι θα δεινοπαθήσουν λόγω της περιόδου εκπτώσεων και απογραφών, ενώ από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη θα πρέπει να δουλεύουν και Κυριακές! Όλα αυτά με σκοπό «να κινηθεί η αγορά» και να επιβεβαιωθεί το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης, που στήνεται καιρό τώρα στις πλάτες του λαού και της νεολαίας.

Κόντρα στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους της χώρας και τη στόχευση της κυβέρνησης για ισοπέδωση κάθε κατάκτησης του εργατικού κινήματος, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να γυρίσουν την πλάτη στο παραμύθι της Black Friday, όπως και σε κάθε παραμύθι που στήνουν κυβέρνηση και εργοδότες σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Κόντρα στο χτύπημα στην οργανωμένη πάλη και το δικαίωμα στην απεργία, κόντρα στο ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα εργαλεία πάλης τους. Μαζί με το συνάδελφό τους, προσπερνώντας τη διαλυτική στάση που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται και να διεκδικήσουν δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Προσπαθώντας να ανοίξει αυτά τα ζητήματα στους εργαζόμενους, η Ταξική Πορεία πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις στην Ερμού και άλλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Για ακόμη μία φορά, έγινε φανερή η χρόνια αποσυγκρότηση των εργαζομένων, αλλά από την άλλη, και η οργή τους για την εργασιακή καθημερινότητα που βιώνουν. Οι συζητήσεις ανέδειξαν πληθώρα ζητημάτων και μία κατεύθυνση που είναι ανάγκη να συνεχιστεί, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για έναν κλάδο που έχει υποστεί με τον πλέον βάρβαρο τρόπο τις συνέπειες της επίθεσης.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο