Κινητοποιήσεις για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η απαγόρευση έσπασε, η εξέγερση τιμήθηκε σε όλη τη χώρα!

Το Πολυτεχνείο του 2020 θα είναι από τις επετείους που θα θυμόμαστε και θα μνημονεύουμε για χρόνια.

Δυστυχώς όχι για τη μεγάλη μαζικότητα του τριήμερου εορτασμού και των διαδηλώσεων, αλλά ευτυχώς όχι γιατί προστέθηκαν κι άλλα ονόματα στη λίστα των θυμάτων του λαού, αν και με τη λύσσα των δυνάμεων καταστολής ίσως από τύχη δεν έγινε κι αυτό…

Δυστυχώς για τη χουντική πρακτική της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, την αστυνομοκρατία και το όργιο καταστολής, αλλά ευτυχώς για τη γενναία στάση των αγωνιστικών τμημάτων του λαού που έσπασαν την απαγόρευση, αντιμετώπισαν το σιδηρόφρακτο κράτος και τίμησαν το Πολυτεχνείο.

Δεν ήταν οι ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας που έφταιξαν. Οι ιδιαίτερες συνθήκες είναι αυτές που δημιουργεί ένα καταπιεστικό και εκμεταλλευτικό σύστημα, που φορτώνει την κρίση του στο λαό και θωρακίζεται απέναντί του περνώντας την καταστολή και την κρατική τρομοκρατία σε άλλο επίπεδο. Είναι οι συνθήκες που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ με την κατάργηση του Ασύλου, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα λοβοτομημένα συνδικάτα των τηλε-ψηφοφοριών και το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία. Αυτές οι συνθήκες θα υπάρχουν και του χρόνου και χωρίς πανδημία. Κι έτσι, δεν ήταν μια κατάσταση που θύμισε άλλες εποχές, είναι η νέα πραγματικότητα της δικής μας εποχής, που θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να την ανατρέψει ο λαός με τους αγώνες του.

Αυτός είναι ο λόγος που το σπάσιμο της απαγόρευσης από χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Απέδειξε ότι δεν είναι καθόλου αμελητέα τα τμήματα εκείνα του λαού που είναι διατεθειμένα να δώσουν τις μάχες, εμπνέοντας κι άλλους να πλαισιώσουν τις επόμενες. Ανάγκασε την κυβέρνηση να δείξει το πραγματικό, αποκρουστικό της πρόσωπο. Αποτελεί ήδη αναφορά και παρακαταθήκη.

Το ΚΚΕ(μ-λ) πήρε πρωτοβουλίες σε μια σειρά πόλεις για να σπάσει η απαγόρευση και να τιμηθεί η εξέγερση. Μαζί με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αποφασιστικά και αταλάντευτα προπαγάνδισε την πραγματοποίηση της πορείας από μέρες πριν (βλέπε Στη μάχη της προπαγάνδας) και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να γίνει, σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο δυνατό, από παρεμβάσεις μέχρι συγκεντρώσεις και πορείες.

Το ΠΓ εξέδωσε ανακοίνωση για την απαγόρευση και η οργάνωση συνυπογράφει την κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς για τα γεγονότα.

 

Αθήνα

Η αστυνομοκρατία είχε ξεκινήσει μέρες πριν. Την Παρασκευή 13/11 τα ΜΑΤ μπήκαν στο Πολυτεχνείο για να βγάλουν τους λίγους συγκεντρωμένους εκεί, αλλά πραγματοποίησαν επιχείρηση και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, κάνοντας συνολικά 23 προσαγωγές. Πάντως κάποια πανό είχαν ήδη αρχίσει να κρεμιούνται στα κάγκελα του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων. Και πίσω τους, στο προαύλιο, που άλλες χρονιές ήταν γεμάτο τραπεζάκια και κόσμο, οι ΜΑΤατζήδες έβγαζαν σέλφι…

Ολιγομελείς αντιπροσωπείες οργανώσεων (και της δικής μας) έφταναν στο Πολυτεχνείο για να κρεμάσουν πανό, να καταθέσουν λουλούδια, να φωνάξουν συνθήματα. Πάντα κάτω από το βλέμμα και την πίεση της αστυνομίας…

Την Τρίτη, ανήμερα της επετείου, η αστυνομία κυριολεκτικά κατέλαβε το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί. Παρ' όλα αυτά πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στα καλέσματα των οργανώσεων για την πραγματοποίηση της πορείας του Πολυτεχνείου και αποφάσισε να κατέβει. Το ΚΚΕ(μ-λ) συνυπέγραψε το κοινό κάλεσμα των πολιτικών οργανώσεων, για προσυγκέντρωση στην Κλαυθμώνος.

Στην πράξη, το μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) αρχικά συγκροτήθηκε στην Πατησίων και μετά έφτασε στην Πανεπιστημίου. Εκεί, από τα Προπύλαια ως την Ομόνοια, συγκεντρώθηκαν επίσης τα μπλοκ του ΚΚΕ, της ΛΑΕ και του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν αμέσως και προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση με ρίψη νερού από τις αύρες, δακρυγόνα, ξύλο και συλλήψεις. Το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος εγκλωβίστηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή από τα ΜΑΤ. Το κυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι την Αγίου Κωνσταντίνου και την πλατεία Καραϊσκάκη. Η συγκέντρωση έπρεπε να διαλυθεί! Η εικόνα του ΜΑΤατζή που πιάνει το διαδηλωτή από το λαιμό είναι χαρακτηριστική της βιαιότητας της επίθεσης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΕΕΚ, το Κόκκινο Νήμα, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο σταθμό Λαρίσης και όταν επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μεταξουργείο δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ. Η επίθεση αυτή έφτασε μέχρι το σπίτι του Ορέστη Καττή, μέλους της νΚΑ, στα Σεπόλια και το όργιο καταστολής που εκτυλίχθηκε εκεί (πιο αναλυτικά εδώ). Για τα γεγονότα στα Σεπόλια η οργάνωσή μας εξέδωσε καταγγελία.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Αθήνας

 

Θεσσαλονίκη

Οι εικόνες από την περικύκλωση της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, το ξύλο και οι συλλήψεις έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών καναλιών. Το κλίμα είχε προετοιμαστεί από τις προηγούμενες μέρες, με τηλεφωνικές οχλήσεις φίλων και συναγωνιστών, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και της δικής μας, γεγονός για το οποίο η Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) εξέδωσε καταγγελία, όπως και το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ) (εδώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί η αστυνομία απαγόρευσε σε αντιπροσωπία του ΚΚΕ(μ-λ) να καταθέσει φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου (ρεπορτάζ και βίντεο εδώ).

Πιο αναλυτικά για τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη εδώ.

Η Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

 

Σέρρες

Οι συλλογικότητες «Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες» και «Γη και Ελευθερία» κάλεσαν σε συγκέντρωση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος. Η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει τη συγκέντρωση απειλώντας με πρόστιμα.

 

Ξάνθη

Οι δυνάμεις καταστολής από νωρίς φρόντισαν να περικυκλώσουν τους χώρους στους οποίους καλούνταν συγκεντρώσεις (Πολυτεχνείο και κεντρική πλατεία), ώστε αυτές να μην γίνουν. Ωστόσο, η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί αρκετά μαζική πορεία στην πόλη. Έγιναν 29 προσαγωγές, αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Ξάνθης

 

Γιάννενα

Πρωτοφανείς για την πόλη ήταν οι εικόνες καταστολής στα Γιάννενα με σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών από τις Εστίες. Ωστόσο η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε! Πιο αναλυτικά εδώ.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των Ιωαννίνων

 

Ηγουμενίτσα


Και στην Ηγουμενίτσα έγινε διαδήλωση παρά την πρωτοφανή για την πόλη καταστολή. Πιο αναλυτικά εδώ.

Η Κ.Ο. Θεσπρωτίας εξέδωσε καταγγελία για τα γεγονότα και κάλεσε σε συγκέντρωση καταγγελίας της κρατικής καταστολής την επόμενη μέρα (το κάλεσμα εδώ).

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Ηγουμενίτσας

 

Κέρκυρα

Το σημείο στο οποίο είχε οριστεί η συγκέντρωση αποκλείστηκε από την αστυνομία. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διαδήλωσε πριν την ώρα της συγκέντρωσης, ενώ η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και αναρχικές ομάδες συγκεντρώθηκαν εκεί που θα κατέληγε η πορεία, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (περιοχή Σπηλιάς). Οι αναρχικές ομάδες επιχείρησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία, η οποία κυνήγησε τον κόσμο μέχρι και στα καντούνια και στις εισόδους πολυκατοικιών. Προσήχθησαν 16 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αφού τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ.

 

Καρδίτσα

Οι κλήσεις για προανάκριση τις προηγούμενες ημέρες σε συνδικαλιστές γιατρούς του Νοσοκομείου και αγωνιστές από το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα και η προκλητική παρουσία της αστυνομίας στην πόλη ανήμερα της επετείου καλλιέργησαν το κλίμα τρομοκρατίας. Ωστόσο, η προγραμματισμένη συγκέντρωση, που κάλεσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΝΑΡ και άλλες συλλογικότητες, έγινε στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου υψώθηκαν σφιγμένες γροθιές και φωνάχτηκαν τα συνθήματα του Νοέμβρη.

Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από την υποχρέωση με κατάθεση στεφάνων το πρωί, από ολιγομελείς αντιπροσωπείες τους. Το ΚΚΕ κινητοποίησε τον στενό κομματικό του μηχανισμό στην πλατεία Παυσίλυπου και βρέθηκε αντιμέτωπο με τα ΜΑΤ, που δεν τους επέτρεψαν να πορευτούν προς την πλατεία Δικαστηρίων.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Καρδίτσας

 

Τρίκαλα

Παρά την αστυνομοκρατία έγιναν δύο συγκεντρώσεις, η μια από το ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία και η άλλη από αριστερές οργανώσεις, ανένταχτους αγωνιστές, την ΕΛΜΕ Τρικάλων και τον Σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Οι απαγορεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρή μαζικότητα και των δυο συγκεντρώσεων, οι οποίες έγιναν μεν, αλλά βέβαια περικυκλωμένες από την αστυνομία.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των Τρικάλων

 

Βόλος

Το κτίριο του Θόλου, που είχε αρχικά οριστεί ως σημείο συγκέντρωσης, αποκλείστηκε από νωρίς το πρωί από τα ΜΑΤ. Οι ομάδες της ΔΙΑΣ οδήγησαν τις μηχανές τους προς τον κόσμο και έγιναν προσαγωγές. Η συγκέντρωση έγινε, τελικά, στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση του Βόλου

Καταγγελία της οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ(μ-λ)

 

Πάτρα

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες εντεινόταν η καταστολή και οι απαγορεύσεις στην Πάτρα, με την απαγόρευση δύο συγκεντρώσεων και την εισβολή στο στέκι «Επί Τα Πρόσω». Από την Κυριακή 15/11, στο χώρο του Παραρτήματος, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν, κρέμασαν πανό, κόλλησαν αφίσες, έστησαν τραπεζάκια και μοίρασαν καλέσματα για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Την Τρίτη 17/11 το μεσημέρι, το κέντρο γέμισε ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και κλούβες. Γύρω από το Παράτημα η αστυνομία εγκλώβισε περίπου 100 συγκεντρωμένους, μέλη φοιτητικών συλλόγων σχημάτων και οργανώσεων, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων. Την ίδια ώρα, το ΕΚΠ και ο Δήμος έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στα πρότυπα της Πρωτομαγιάς. ΑΡΑΝ, Παρέμβαση, Συντονισμός και ΕΑΜ έκαναν αντίστοιχη συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Τεμπονέρα. Όπου αλλού έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις είτε δεν κατορθώθηκαν (πλατεία Όλγας) είτε χτυπήθηκαν (πλατεία Αγίας Σοφίας).

Τελικά οι εγκλωβισμένοι του Παραρτήματος αφέθηκαν ελεύθεροι όταν η αστυνομία είχε αδειάσει το κέντρο και είχε εξασφαλίσει ότι δε θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Πάτρας

Κοινό κάλεσμα οργανώσεων στην πορεία του Πολυτεχνείου

 

Κόρινθος

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με αφίσα και προκήρυξη του ΚΚΕ(μ-λ) την Κυριακή 15/11 στο Ξυλόκαστρο, τη Δευτέρα 16/11 στο Κιάτο και την Τρίτη 17/11 στην Κόρινθο. Η αστυνομοκρατία και η έλλειψη άλλων οργανώσεων στην πόλη της Κορίνθου δεν επέτρεψαν να γίνει διαδήλωση.

 

Ηράκλειο

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, για να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα συγκέντρωσης. Εκτός από τις βάναυσες προσαγωγές και τα πρόστιμα, χρησιμοποίησαν και χημικά για να διαλύσουν τους  διαδηλωτές. Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε όλη την πόλη και μέχρι το βράδυ οι προσαγωγές είχαν φτάσει τις 145.

Καταγγελία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ (μ-λ) για την κρατική καταστολή

Καταγγελία αριστερών οργανώσεων για την κρατική καταστολή

 

Χανιά

Με αξιόλογη μαζικότητα δύο-τριών εκατοντάδων ανθρώπων, με δεδομένη την απαγόρευση και την πρωτόγνωρη κρατική τρομοκρατία και καταστολή πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η συγκέντρωση και η διαδήλωση της 17 Νοέμβρη, αν και όχι στην πλατεία Αγοράς, όπου είχε αρχικά καλεστεί.

Ήταν μια θετική δοκιμασία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που, παρά τους υποκειμενισμούς και τη δυσκολία στο συντονισμό, αποφασιστικά και επί πολλές μέρες καλούσαν με πολλαπλές δημόσιες ανακοινώσεις. Αντίθετα το ΚΚΕ αρκέστηκε στη συμβολική κατάθεση στεφάνου μόνο του, με κάποια απ’ τα μέλη του και χωρίς κανένα δημόσιο κάλεσμα όλες τις προηγούμενες μέρες.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των Χανίων

 

Σάμος

Σε πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας, για τα δεδομένα της Σάμου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση κόντρα στην κυβερνητική απαγόρευση, που καλούσαν από κοινού το ΚΚΕ(μ-λ), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου στην πλατεία Καρλοβάσου, την οποία από νωρίς είχαν καταλάβει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Πάνω από 30 αγωνιστές συγκεντρώθηκαν στο απέναντι πεζοδρόμιο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης. Για 20 λεπτά περίπου φωνάχτηκαν μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα ενάντια στην απαγόρευση και την κρατική τρομοκρατία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (Εργατικό Κέντρο και ΝΤ της ΑΔΕΔΥ) πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα αυτοκινητοπορεία ως ένδειξη ανυπακοής(!) στην απαγόρευση και υπό το φόβο των προστίμων.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Σάμου

 

Λέσβος

Στην Μυτιλήνη, η πρόταση μας να γίνει κάλεσμα για την πορεία του Πολυτεχνείου δεν βρήκε σύμφωνη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κανένα σωματείο, οργάνωση ή κόμμα δεν έβγαλε κάλεσμα. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε πορεία στην οποία συμμετείχαμε μαζί με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Πρωτοβουλίας ανειδίκευτων γιατρών Λέσβου, συνδικαλιστές γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Ξεκίνησε από το πεζοδρόμιο απέναντι από την Πλατεία Σαπφούς με κατεύθυνση το άγαλμα του Μυρογιάννη. Οι τριπλάσιες από τους διαδηλωτές δυνάμεις των ΜΑΤ, που ακολουθούσαν, μπήκαν μπροστά και προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις η αστυνομία υποχώρησε μέχρι και το άγαλμα του Μυρογιάννη και προχώρησε σε επιβολή προστίμων σε διάφορους διαδηλωτές.

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση στη Λέσβο

ΔΙΕΘΝΗ 
Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη
Τα δύσκολα είναι μπροστά!
Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Ο σύντροφος DENİZ (CUMHUR SİNAN OKTULMUŞ), μέλος του TKP/ML και της περιφερειακής διοίκησης της DERSİM, πέρασε στην αθανασία!
Προς τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και των διαφόρων εθνοτήτων: Στις θύελλες είμαστε τόσο μαχητικοί όσο ο «Ντενίζ», δεν θα σταματήσουμε, θα συντρίψουμε όλα τα εμπόδια με την οργή μας!
Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Λατινική Αμερική!
Λαϊκές διαμαρτυρίες σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Παντού Πολυτεχνείο - Αγώνες πουθενά
Όταν η τέχνη ψιθυρίζει το σκοπό που της μάθανε
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φρίντριχ Ένγκελς
Η ζωή και το έργο ενός αρνητή της τάξης του
200 χρόνια από τη γέννησή του