Είναι λαϊκή απαίτηση

Να γίνεται μαζικά και δωρεάν το τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού!

Η κυβέρνηση κωφεύει

Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για την ανάγκη να γίνονται μαζικά τα τεστ διάγνωσης για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν την Τρίτη 23 Μάρτη, ότι θα διαθέσουν, με τη μορφή της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ, το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού», σύμφωνα με την επίσημη απόφαση.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόρδας απορρίπτουν τα μαζικά τεστ, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική των περιορισμένων τεστ που ακολουθεί το υπουργείο ήταν η κατάλληλη και πως όσοι υποστήριζαν το αντίθετο ήταν εγκάθετοι (βαλτοί). Δεν έχουν πελαγώσει. Συνεχίζουν να κινούνται στην ίδια λογική (κρατική ευθύνη=ατομική ευθύνη) με ταξικό πρόσημο. Δωρίζουν στο κεφάλαιο δεκάδες εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι στα εργαστήρια του δημόσιου, το κόστος του τεστ είναι στο 1/5 του κόστους που θα πληρωθούν οι κλινικάρχες. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία «εκλιπαρούν» για μάσκες και γάντια. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία των γιατρών του Νοσοκομείου Χαλκίδας για τις ελλείψεις, που καταλήγει: «περιμένουμε τον Covid-19, ράβοντας μάσκες…»

Τι είναι το τεστ - Γιατί το χρειαζόμαστε

Τα τεστ κορωνοϊού που γίνονται σε αναλυτές κατά κανόνα, βασίζονται στη μοριακή μέθοδο, δηλαδή προσδιορίζουν το RNA του ιού με τη μέθοδο «αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης» (PCR), θεωρούνται γενικά αξιόπιστα και κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά.

Η λήψη δείγματος γίνεται από τον λαιμό ή τη μύτη και χρειάζεται τέσσερις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί.

Στη χώρα μας, εξετάσεις γίνονται σε 7 εργαστήρια αναφοράς: Παστέρ, Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝ Ηράκλειου, Πανεπιστημιακό του Ρίο, Αττικό και Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

Η αναζήτηση σήμερα γίνεται προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν γρήγορα επιτόπια φορητά τεστ (Point-of-Care Tests-POC), κάτι σαν το τεστ εγκυμοσύνης ή το τεστ σακχάρου. Είναι ζήτημα χρόνου η μαζική παραγωγή και κυκλοφορία τέτοιων τεστ. Ήδη έχουμε καταγράψει 14 εταιρείες (σε Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ν. Κορέα, Βρετανία) που έχουν έγκριση ή και αρχίζουν να παράγουν τέτοια τεστ.

Αυτά τα νέα ταχύτερα τεστ αίματος POC, που θα δίνουν αποτελέσματα σε δέκα έως 60 λεπτά, θεωρούνται συμπληρωματικά στο τεστ PCR, που θα παραμείνει το βασικό διαγνωστικό εργαλείο και ελπίζουν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση του έργου των κλινικών γιατρών.

Τα τεστ ανίχνευσης του ιού συμβάλλουν στη αναγνώριση των κρουσμάτων και την έγκαιρη απομόνωση των φορέων. Μαθαίνει ο καθένας ότι είναι φορέας και μπορεί να αυτοπροστατευθεί και να προστατέψει τους γύρω του. Καταγράφονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επιδημιολογικά δεδομένα και εφαρμόζονται πολιτικές για την περίθαλψη και την υγεία του πληθυσμού. Προστατεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μην νοσήσει ή να μην βγει στην καραντίνα. Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία του, αναφέρουμε την περίπτωση των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Καστοριάς, που βίωσαν πρώτοι το κύμα της επιδημίας και θρηνούν ένα συνάδελφό τους νεκρό.

Ο Χ. Κουσουρής, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καστοριάς (στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 25/3/20) αποκάλυψε ότι από τα 29 κρούσματα στον νομό Καστοριάς, τα 11 είναι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου. Παρ’ όλα αυτά, από τους 350 εργαζόμενους έχει γίνει τεστ μόνο στους 120! Είναι φανερό ότι με άλλη προσέγγιση, με μαζικά τεστ, η διασπορά του ιού θα είχε περιορισθεί. Σε συνδυασμό, βέβαια, και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας και προφύλαξης.

Ποια εμπειρία υπάρχει

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την μέχρι τώρα εμπειρία δείχνουν ότι όπου ακολουθήθηκε η πολιτική των μαζικών τεστ, η διασπορά ήταν μικρότερη και τα θύματα πολύ λιγότερα.

Στη Β. Ιταλία, μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, κοντά στη Βενετία, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιωνόταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.

Με την πρακτική αυτή, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν πετυχαίνουν περιορισμό των μολύνσεων.

Στη Γερμανία, γίνεται τεστ ανίχνευσης του ιού COVID-19 σε περίπου 120.000 άτομα την εβδομάδα, φθάνοντας να κάνει από τα πιο μεγάλα προγράμματα ελέγχων και ισχυρίζονται ότι έτσι έχουν περιορίσει τη θνησιμότητα στο 0,5%, τη στιγμή που το ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας κυμαίνεται γύρω στο 10%, ενώ στη Γαλλία είναι περίπου στο 5%.

Ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία, θιασώτης της «ανοσίας της αγέλης», προσανατολίζεται να αγοράσει 3,5 εκατομμύρια νέα διαγνωστικά τεστ (σαν του σακχάρου), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ και τα οποία θα μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να δείξουν εάν ο εξεταζόμενος έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και αν έχει αναπτύξει ανοσία.

Η προτροπή-οδηγία του ΠΟΥ για μαζικά τεστ, που μπορεί κάποιος να πει ότι υπαγορεύεται και από άλλες σκοπιμότητες και ανταγωνισμούς, συμπυκνώνεται στη δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία, εάν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι μολυσμένος». Δεν εφαρμόζεται παντού και δεν εφαρμόζεται και στη χώρα μας, απ’ αυτούς που γι’ άλλα θέματα πίνουν νερό στο όνομα του ΠΟΥ, όπως στα θέματα της σχέσης Δημόσιων και Ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία. Η πολιτική της κυβέρνησης υπαγορεύεται από την αντίληψη της περικοπής της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης, καθώς και της διεύρυνσης του πεδίου δράσης του ιδιωτικού κεφάλαιου. Γι’ αυτό αρνείται πεισματικά τα δωρεάν μαζικά τεστ, μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε μεγάλα εργαστήρια και κλινικές και αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του εργαζόμενου λαού.

Είναι δικαίωμά μας - Να το διεκδικήσουμε

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν 17 εργαζόμενοι στην υγεία: (εδώ)

«Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική σε βάρος του λαού την έχει η κυβέρνηση που κωφεύει στη λαϊκή απαίτηση και αρνείται να προμηθευτεί τον κατάλληλο αριθμό τεστ. Δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος της εφαρμογής των δωρεάν, μαζικών διαγνώσεων.

Ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να «μείνει σιωπηλός» μπροστά σε αυτή την εγκληματική πολιτική. Έχει δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην περίθαλψη, δικαίωμα στις ίσες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας!».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Επίθεση στις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών από συστημικά σάιτ
Αφορμή, η καθαρή θέση αποκάλυψης των πραγματικών στόχων της λεγόμενης τηλε - «εκπαίδευσης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ