Στα πρόστιμα «πρώτοι», στην ιατρική αντιμετώπιση της πανδημίας «τελευταίοι»…

Αντίστροφα ανάλογα απ’ τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην υγειονομική πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία του λαού, απ’ την πανδημία του κορονοϊού (που δεν δίνει καθόλου, δηλαδή), επιδίδεται, με μεγάλη ζέση, στο κόψιμο των λεγόμενων «διοικητικών προστίμων» σε όσους κρίνει πως παραβιάζουν τους περιορισμούς μετακίνησης. Με την ίδια λογική που προσλάμβανε νέους αστυνομικούς κι έριχνε πολύ χρήμα στους μηχανισμούς αστυνόμευσης και καταστολής, σε εξοπλισμό και σε έμψυχο υλικό, ενώ απ΄ την άλλη έκανε περικοπές στο υγειονομικό προσωπικό και εξαθλίωνε το σύστημα περίθαλψης.

Πρόστιμα των 150 ευρώ, λοιπόν, σε όσους δεν φέρουν μαζί τους το αντίστοιχο «έντυπο μετακίνησης» ή δεν έχουν στείλει SMS (για να υπάρχει κι η… ηλεκτρονική καταγραφή – φακέλωμα) ή σε όσους δεν θεωρείται «πειστική» απ΄ τους αστυνομικούς η αιτιολογία που αναφέρουν… Στις 25.000 αναφέρεται πως φτάνουν πανελλαδικά τα πρόστιμα που έχουν κοπεί απ΄ τις 23 Μάρτη που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο. Πρόστιμα με… «υγειονομικά» κριτήρια; Δεν πείθει! Με ποια λογική, για παράδειγμα, κάποιος που κινείται «χωρίς επίσημη αιτιολογία» με το αμάξι του στους δρόμους «διασπείρει τον ιό» ενώ κάποιος που πάει αναγκαστικά στη δουλειά του, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όχι; Πρόστιμα ακόμα και σε άστεγους(!) ή σε πρόσφυγες! Αλλά και τσαμπουκάδες και βιαιοπραγίες απ’ τα όργανα της τάξης για την επιβολή προστίμου, όπως το κεφαλοκλείδωμα δημοτικού αστυνομικού σε ηλικιωμένο επιβάτη τρόλεϊ, στο Σύνταγμα. Πρόστιμα (ή και προσαγωγές) σε αγωνιστές που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες για την περίθαλψη στις 7 του Απρίλη (η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου του σχήματος «Μια πόλη Ανάποδα» της Νέας Σμύρνης, Γιάννη Φραγκούλη, είναι χαρακτηριστική). Ή απειλές για επιβολή τους, όπως στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο «Γ. Γεννηματάς», στο Αττικό, στην Καρδίτσα… Δημιουργία γενικά ενός κλίματος επιβολής των κυβερνητικών μέτρων μέσω του κατασταλτικού μηχανισμού στον «ανεύθυνο» κατ’ αυτούς λαό, που αποτελεί και το πιο αθωράκιστο θύμα της πανδημίας! Το κλίμα αυτό σιγοντάρουν και τα ΜΜΕ, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση απόλυτου ελέγχου του κόσμου και συνεχούς επιτήρησής του απ΄ το άγρυπνο μάτι της αστυνομίας (κρατικής ή δημοτικής). Ενώ και η φημολογία για αύξηση του ποσού του προστίμου -προς ενίσχυση και του κρατικού κορβανά- αλλά και για παραπέρα σκλήρυνση των μέτρων είναι μόνιμη. Δίπλα σ΄ αυτά έρχονται κι άλλα μέτρα, λόγω Πάσχα.

Μέλημα της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης αποτελεί, στη συγκεκριμένη φάση, η επιμήκυνση μιας κατάστασης -την οποία δεν απαντά με το σύστημα περίθαλψης- μέσω του εγκλεισμού του κόσμου στο σπίτι. Την ίδια στιγμή που σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου λειτουργεί η καπιταλιστική παραγωγή, σε στρατόπεδα και σε κολαστήρια προσφύγων, η συγκέντρωση κόσμου είναι πολύ μεγάλη και χωρίς τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης. Απώτερο μέλημά τους αποτελεί επίσης και η αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής κυβερνητικών αποφάσεων τέτοιου ή ανάλογου τύπου και εφαρμογής τους απ΄ τους μηχανισμούς καταστολής. Ευκαιρία και για μια πρόβα δηλαδή. Σήμερα την αιτιολογούν με τον πραγματικό κίνδυνο της πανδημίας, αύριο θα την αιτιολογήσουν με άλλου είδους «έκτακτες ανάγκες» και με μπόλικη «εθνική ομοψυχία» βέβαια.

Η επιβολή των προστίμων θα πρέπει να βρει αντίθετους όλους όσοι αναφέρονται στο λαϊκό κίνημα, ακόμα κι όσους επικαλούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα. Φορείς, συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις και συλλογικότητες. Κόντρα στην υποκρισία του συστήματος, κόντρα σε μια ακόμα «ευκαιρία» αξιοποίησης της πραγματικής απειλής της πανδημίας από ένα σύστημα, από μια άρχουσα τάξη, από μια κυβέρνηση και μηχανισμούς που είναι απόλυτα εχθρικοί με το λαό και τις ανάγκες του.

 

Παραπληροφόρηση, ψέμα, προπαγάνδα, παρακολουθήσεις, απειλές…

Όλα επιστρατεύονται στην υπηρεσία του στόχου της πειθάρχησης των λαών

Στη χώρα μας, ο Χρυσοχοΐδης σπεύδει να δηλώσει ευθέως πως η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, όταν αυτά «μεγέθυναν» (sic) τις συμπεριφορές «ελαχίστων μειοψηφιών σε παραλίες και σε άλση», ωφέλησαν το στόχο της «απόλυτης πειθαρχίας των πολιτών» στα μέτρα περιορισμού μετακίνησης. Και υπήρχαν πολλές τέτοιες «παραπληροφορήσεις» και ψέματα. Είναι γνωστές οι μονταρισμένες, πλαστές φωτογραφίες και βίντεο απ΄ την παραλιακή της Θεσσαλονίκης ή οι φωτογραφίες από γεμάτες παραλίες… παρελθόντος χρονικού διαστήματος ή ακόμα κι οι φωτογραφίες με ουρές στα διόδια λόγω όμως των… λίγων ταμείων, και άλλα, για να στηρίξουν το σαθρό αφήγημα για τον «ανεύθυνο λαό» μας. Για να εμπεδωθούν στη συνείδηση του κόσμου αλλά και για να δικαιολογηθούν και νέα, σκληρότερα μέτρα περιορισμού.

Την ίδια στιγμή που ο λαός μας βρίσκεται πραγματικά εκτεθειμένος στην πανδημία, με ένα άθλιο σύστημα περίθαλψης, απουσία προστατευτικών μέσων και τεστ, με εργοστασιακά κάτεργα και άλλους εργασιακούς χώρους χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προφύλαξης, καθώς και με στρατόπεδα αλλά και κέντρα κράτησης προσφύγων με συγκεντρωμένο κόσμο σε πλήρη έκθεση στον ιό. Και βέβαια, παράλληλα μ΄ όλα αυτά τα αντιφατικά και υποκριτικά, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, απειλές και πρόστιμα.

Όμως η πολιτική και οι καταστάσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο ελλαδικό φαινόμενο. Είναι πλευρά του τρόπου που συνολικά το σύστημα της καταπίεσης και εκμετάλλευσης, οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο… λαό και τις ημέρες αυτές, της πανδημίας του κορονοϊού. Που τόσο τον χρειάζονται, για να τον εκμεταλλεύονται και για να «υπάρχουν», ενώ δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την υγεία του. Ενώ του στερούν δικαιώματα, ελευθερίες, τη ζωή την ίδια. Αλλού τον πυροβολούν, στις ουρές των σουπερμάρκετ ή όταν διαμαρτύρεται για την έλλειψη υγειονομικού υλικού (Νότια Αφρική), αλλού συλλαμβάνουν και δέρνουν τους διαμαρτυρόμενους γιατρούς (Πακιστάν), αλλού καλούν σε εκτέλεση των παραβατών(!!!) της καραντίνας (Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες). Αλλού, όπως στην Κύπρο, αντί να πέσει το βάρος στην περίθαλψη, στην ιατρική παρακολούθηση και στη θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό, έφτασαν να εξετάζουν την περίπτωση της επιβολής της «ηλεκτρονικής κατ΄ οίκον επιτήρησής» τους, με το γνωστό πλέον «βραχιολάκι». Όπως, σε παλαιότερες εποχές, έβαζαν «κουδουνίστρες» στους χανσενικούς, για να τους εντοπίζουν, πριν τους απομονώσουν τελικά, αφήνοντάς τους στη μοίρα τους. Η ίδια πάντα λογική στον καπιταλιστικό «μας» μεσαίωνα.

Βέβαια τώρα έχουμε πανδημία. Με άλλα μεγέθη, έκταση και συνέπειες. Η ίδια η ιμπεριαλιστική Ε.Ε. εξετάζει τη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού μοντέλου εφαρμογής» στα κινητά τηλέφωνα, όπου θα εντοπίζονται όλοι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς. Αυτό ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εποπτική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (EDPS), υποτίθεται για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα από διάφορες αποσπασματικές παρόμοιες εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκει μάλιστα σύμφωνες εταιρείες παρόχους σαν τη Vodafone, την Deutsche Telekom και την Orange. Και τηλεφωνικό «κορονο-φακέλωμα» λοιπόν! Στην Κύπρο πάλι προβλέπονται ακόμα και μπλόκα της αστυνομίας έξω από σπίτια, όταν ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών που θέλουν να στήσουν («παρατηρητές της γειτονιάς» το ονομάζουν) θα αναφέρει παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω συναθροίσεων σ΄ αυτά.

Όλη αυτή η εξέλιξη παρουσιάζεται πως τάχα γίνεται για το καλό των λαών, για το καλό μας. Δεν στοχεύει όμως σε καμία «συνειδητή πειθαρχία για το κοινό καλό», σαν να ήμασταν όλοι μαζί «μια οικογένεια». Κατάσταση που (θα) ίσχυε για την εφαρμογή και τήρηση μέτρων πραγματικής προστασίας του λαού σε άλλες κοινωνίες με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτή η κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και ταξική. Ταξικές, καταπιεστικές, εκμεταλλευτικές και αντιλαϊκές είναι και οι πολιτικές των «από πάνω». Και προσβλέπουν πάντα στην πειθάρχηση και στην υποταγή των λαών.

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ