Κορωνοϊός

Είμαστε τελικά έτοιμοι;

Για τις μονάδες ΜΕΘ

Πολλά είναι τα ερωτήματα, οι απαντήσεις αλλά και τα συμπεράσματα που διατυπώνονται αυτή την περίοδο και από πολλές πλευρές, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επιδημίας που εξελίσσεται.

Από τη μεριά του συστήματος, της κυβέρνησης και όλου του εσμού που τη στηρίζει, γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί-εμπεδωθεί στον λαό η εκτίμηση ότι και αυτή την περίοδο είναι στο πλάι του. Από το «είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι σαν χώρα», μέχρι το ότι «πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη ώρα και σε όλα τα επίπεδα».

Να πούμε εξ αρχής: Όχι, η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί, ΚΑΙ αυτή την περίοδο δεν είναι με τους εργαζόμενους και τον λαό, αλλά ενάντιά τους! Όχι, δεν έχουν έτοιμη και θωρακισμένη τη χώρα απέναντι στην επιδημία. Όχι, τα μέτρα που πήραν σε όλα τα επίπεδα δεν είναι κατάλληλα, αλλά αντιλαϊκά.

Με αυτό το σημείωμα θα αναφερθούμε στις ΜΕΘ, θέλοντας να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση μιας πραγματικότητας-εικόνας για την επιδημία, που οι εργαζόμενοι και ο λαός μας πρέπει να ξέρουν. Για να μπορούν να σκέφτονται, να αποφασίζουν, να οργανώνονται και να παλεύουν από καλύτερες θέσεις.

Από υγειονομικής πλευράς, κάνοντας πολλές αφαιρέσεις και σε πραγματικό χρόνο, για την αντιμετώπιση της επιδημίας χρειάζονται μέτρα σε διάφορα επίπεδα. Μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης στην κοινωνία και μέτρα υποδοχής, διαχείρισης, νοσηλείας και θεραπείας των αρρώστων στα νοσοκομεία.

Η ανυπαρξία εμβολίου για προφύλαξη αλλά και φαρμάκων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό κάνει φανερό πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την αντιμετώπιση της επιδημίας η ύπαρξη ενός καλά εξοπλισμένου, στελεχωμένου και οργανωμένου προνοσοκομειακού και νοσοκομειακού συστήματος περίθαλψης. Και κρίσιμο ρόλο σε αυτό παίζει η επάρκεια κρεβατιών σε ΜΕΘ.

Γιατί το 15% των ανθρώπων που θα αρρωστήσουν, θα χρειαστεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και το 1/3 από αυτούς, δηλαδή το 5% του συνόλου των κρουσμάτων, θα χρειαστεί να διασωληνωθεί σε ΜΕΘ. Και για όσους υποτιμάνε το 5% σαν ποσοστό, να σημειώσουμε ότι ένα «μικρό» ποσοστό ενός μεγάλου αριθμού είναι ένας μεγάλος αριθμός. Και εκεί τα πράγματα είναι «απλά»: είτε υπάρχουν κρεβάτια στη ΜΕΘ για να διασωληνωθεί το 5% των κρουσμάτων, ένας μεγάλος δηλαδή αριθμός αρρώστων, είτε τους θυσιάζεις στον βωμό των συμφερόντων που υπηρετείς σαν κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα το πόσο έτοιμος και θωρακισμένος είσαι, το αν είσαι και για αυτό στο πλάι του λαού ή ενάντιά του. Φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το δεύτερο, αταλάντευτα στο πλευρό του συστήματος που υπηρετεί.

Περί ΜΕΘ, λοιπόν, ο λόγος

Πριν την επιδημία, τα δημόσια νοσοκομεία είχαν περίπου 550 κρεβάτια ΜΕΘ πανελλαδικά, αντί για 3.500, ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας και με βάση δικές τους σταθερές. Έτσι, προ κορωνοϊού και κάθε μέρα, 50 περίπου διασωληνωμένοι περίμεναν σε λίστα για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Τον χειμώνα και σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων από Η1Ν1, η λίστα αναμονής έφτανε τους 90 διασωληνωμένους την ημέρα.

Από αυτούς τους αριθμούς προκύπτει εικόνα επάρκειας σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας ή εικόνα εγκατάλειψης του λαού στην επελαύνουσα επιδημία; Ή μήπως διορθώνεται η εικόνα με την αποσυμφόρηση από την αναστολή των τακτικών χειρουργείων ή με τα 200 νοικιασμένα κρεβάτια από ιδιωτικές κλινικές ή με τις «δωρεές» των κεφαλαιοκρατών από το υστέρημα του «ιδρώτα» τους;

Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα νοσοκομεία έκλειναν τη δεκαετία που πέρασε οι σημερινοί «σωτήρες» τους, τους εργαζόμενους σε αυτά αποψίλωσαν και απειλούσαν με απολύσεις μέσα από τις αξιολογήσεις τους, αυτά τα νοσοκομεία ήταν έτοιμοι να παραδώσουν ανοιχτά στο κεφάλαιο για να κερδοφορεί και από την αρρώστια.

Επαίρεται η κυβέρνηση ότι πήρε έγκαιρα και τολμηρά μέτρα στην κοινότητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Δυο παρατηρήσεις:

Ναι, της αναγνωρίζουμε ότι πήρε μέτρα στην κοινότητα, στην κοινωνία, κατασταλτικά. Που ο τρόπος που εκφέρονται και επιβάλλονται, υπονομεύει τις ίδιες τις ιατρικές οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Γιατί αυτό που αναδεικνύεται είναι το απαγορεύεται, το «νόμος και τάξη» και αν χρειαστεί «θα βοηθήσει και ο στρατός στην επιβολή των μέτρων», σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Άλλες ιατρικές οδηγίες βέβαια, όπως π.χ. το τεστ, τις παρακάμπτει, επειδή κοστίζουν.

Και δεν ήταν ούτε έγκαιρα ούτε τολμηρά. Πώς να ξεχάσουμε ότι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης στις αεροπορικές συγκοινωνίες από την Κίνα ήταν …η θερμομέτρηση των επιβατών στο κινέζικο αεροδρόμιο! Ή πόσος χρόνος της πήρε για να καταλήξει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο του δισκοπότηρου! Ή ακόμα ότι ΚΑΙ ο συνωστισμός σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς διευκολύνει την μετάδοση του ιού και όχι μόνο η βόλτα στην παραλία και το άλσος!

Από την άλλη, είναι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, το λιγότερο επώδυνο για αυτήν και το σύστημα που υπηρετεί. Γιατί για τα νοσοκομεία δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η υποστελέχωση παραμένει το ίδιο επικίνδυνη για τους αρρώστους (είναι αστείο να ανακοινώνονται 2.000 προσλήψεις -που ακόμα δεν έγιναν-, όταν υπάρχουν κατ’ ομολογία τους 30.000 κενά στους οργανισμούς των νοσοκομείων), ο εξοπλισμός το ίδιο ανεπαρκής καθιστώντας βασικές εξετάσεις λιγότερο λειτουργικές, τα μέτρα προφύλαξης ελλιπή, προβληματικά και επικίνδυνα για προσωπικό και αρρώστους. Η ανικανότητα και η ανοργανωσιά της θα ήταν για γέλια, αν δεν είχε άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις σε υγειονομικό προσωπικό και αρρώστους.

Μα, δεν μπορείτε να παραδεχτείτε ότι σε σχέση με τους γείτονές μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε πιο γρήγορα; Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, ήξερε και ξέρει πολύ καλά ότι αν εξελιχθεί η επιδημία στη χώρα μας όπως στη γειτονιά μας, «το σύστημα» θα καταρρεύσει από την πρώτη μέρα! Με βάση αυτό έκανε -όπως το έκανε- αυτό που ορίζει η φύση και ο ρόλος της.

Υ.Γ. Εκεί που όντως κινήθηκε γρήγορα και χωρίς ταλαντεύσεις ήταν η παρέμβαση στην οικονομία-εργασία. Καθαρά και απόλυτα στο πλευρό της αστικής τάξης, ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό.

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ