20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2003

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγωγή

Έκφραση, μέσο αλλά και αποτέλεσμα της αμερικανικής επικυριαρχίας στην Ελλάδα αποτελεί το δίκτυο των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων που εδρεύουν στη χώρα μας. Η εγκατάστασή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σήμανε με την ένταση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ την εδραίωση της Αμερικανοκρατίας στη χώρα μας. Η εξάρτηση της χώρας μας από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές σημάδεψε τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή ιστορία της σε όλα τα επίπεδα. Ό,τι πιο αντιδραστικό και βαθιά αντιλαϊκό αναδείχθηκε εκείνη την περίοδο συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία των ΗΠΑ, βασικό στήριγμα της οποίας ήταν οι βάσεις του στην ελληνική επικράτεια: Η στήριξη -ουσιαστικά διαμόρφωση- μιας ξενόδουλης ελληνικής αστικής τάξης, η συγκρότηση του παρακράτους που σε συνδυασμό με τις νόμιμες κυβερνήσεις έφτιαξε κατακόμβες με τις δολοφονίες, εξορίες, συλλήψεις και διώξεις αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, η εγκαθίδρυση της δικτατορίας, η κυπριακή τραγωδία… αποτελούν σημεία σημαντικά της ξένης εξάρτησης. Μετά το 1974 νέα δεσμά εξάρτησης προστέθηκαν για τη χώρα απ’ τους Ευρωπαίου ιμπεριαλιστές μέσω της σύνδεσης και αργότερα ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (τώρα ΕΕ). Το γεγονός αυτό δεν εξάλειψε την εξάρτηση απ’ τις ΗΠΑ. Η επικυριαρχία τους παραμένει ισχυρή και δεσπόζουσα το πλέγμα των βάσεών τους διατηρήθηκε και αναβαθμίστηκε.
Παρά την ήττα και υποχώρηση του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος και στη χώρα μας, με πιο πρόσφατο αποκορύφωμα τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού μας παραμένουν υπαρκτά και εκδηλώθηκαν έμπρακτα και σε μαζική κλίμακα σε αρκετές περιπτώσεις. Η έτσι κι αλλιώς υπαρκτή αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της λαϊκής και νεολαιίστικης πάλης κατά των βάσεων και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας παίρνει νέες διαστάσεις στην περίοδο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, της αυξημένης αμερικανικής επιθετικότητας αλλά και της παγκόσμιας λαϊκής αφύπνισης ενάντια στον πόλεμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικής σπουδαιότητας για τη χώρα μας και την ανάκαμψη του αντιβασικού-αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα η διεθνής πρωτοβουλία για το διώξιμο των Αμερικανικών βάσεων.

1. Η εγκατάσταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στων Ελλάδα και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτησή της από τις ΗΠΑ

Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα ξεκίνησαν να στήνονται τη δεκαετία του’50, λίγα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου και αφού έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα το ξενόδουλο αντιλαϊκό, αντικομουνιστικό καθεστώς, το καθεστώς της Αμερικανοκρατίας, μέσα από το οποίο στήθηκε η υποτελής στον ιμπεριαλισμό αστική τάξη (Α.Τ) μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η Α.Τ. είχε ηττηθεί από το λαό, ηθικά, πολιτικά και θα ηττούνταν και στρατιωτικά αν δεν υπήρχαν η ηττοπάθεια και οι αδυναμίες στην ηγεσία του Κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Τη περίοδο της κατοχής της χώρας μας από τα στρατεύματα του χιτλεροφασισμού όσα τμήματα του πολιτικού προσωπικού της Α.Τ. δεν έγιναν δοσίλογοι –συνεργάτες των κατακτητών- εγκατέλειψαν το λαό και έκαναν «αντίσταση» από το Κάιρο και το Λονδίνο.
Πέρα από τις αδυναμίες της ηγεσίας του (ηρωικού κατά τα άλλα) ΚΚΕ της εποχής, που τις εκμεταλλεύθηκε το καθεστώς, βασικό ρόλο στην σωτηρία του καθεστώτος της Α.Τ. έπαιξε η ωμή επέμβαση των Άγγλων και αργότερα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.
Χρειάστηκαν δεκαετίες διώξεων χιλιάδων αγωνιστών, πλήθος φυλακών και τόπων εξορίας, πλήθος δολοφονιών και εκτελέσεων μα κυρίως ήταν απαραίτητη η ολοκληρωτική ρεβιζιονιστική στροφή του ΚΚΕ με καθοριστικό εδώ ρόλο των Χρουτσοφικών ρεβιζιονιστών για να επιβληθεί το καθεστώς της Αμερικανοκρατίας στη χώρα μας.
Η Α.Τ. της χώρας χρωστάει στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και έστω κι αν έχει μοιράσει την εξάρτησή της τις τελευταίες δεκαετίες με τους ιμπεριαλιστές της Ευρώπης, οι δεσμεύσεις που έχει δημιουργήσει στη συσχέτιση με τις ΗΠΑ είναι ισχυρές.
Εναπόκειται στην επαναστατική πάλη του Ελληνικού λαού το ζήτημα του ξηλώματος των βάσεων και όσο αυτή υστερεί, οι Αμερικάνοι φονιάδες θα αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας, πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούν να αισθάνονται σε περιοχές που πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί, είτε στην Ανατολική Ευρώπη, είτε στην Ασία κλπ. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ο Δυτικοευρωπαϊκός και ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός κατάφεραν να στήσουν μια υποτελή σ’ αυτούς Α.Τ., εμποτισμένη στο πνεύμα της εξάρτησης και της ξενοδουλείας.
Βεβαίως στο βαθμό που ήδη σήμερα οξύνεται η αντίθεση ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προσανατολισμού για την Ελληνική Α.Τ. όπως και για άλλες Α.Τ. αντίστοιχου μεγέθους. Είναι σοβαρές οι προσβάσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών σ’ επίπεδο οικονομικής εξάρτησης και ανάλογη η επιρροή στο πολιτικό προσωπικό της Α.Τ. Όμως η αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εδώ και χρόνια έχει φροντίσει να διατηρεί τις ασφαλιστικές του δικλείδες τις οποίες και συνεχίζει να ενισχύει.
Η ύπαρξη των βάσεων παίζει εδώ βασικό ρόλο. Εξίσου βασικό η αποδοχή των ΗΠΑ από την Α.Τ. σαν διαιτητή στις αντιθέσεις της με την Τουρκική Α.Τ. Από κει και πέρα η διείσδυση των πρακτόρων της CIA στον κρατικό μηχανισμό ακόμη και στο στρατό είναι κοινό μυστικό με ιστορία στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα (υπόθεση Οτσαλάν, 17 Νοέμβρη κλπ.). Η πρόσφατη ψήφιση από τη βουλή της «τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ», που ανάμεσα σ’ άλλα προβλέπει καθεστώς ετεροδικίας για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, κατοχυρώνει και θεσμικά τη χώρα σα ξέφραγο αμπέλι των ΗΠΑ.
Επίσης το τελευταίο διάστημα πέρα από τη ψήφιση του τρομονόμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, τις παρεμβάσεις του πρεσβευτή ΜΙΛΕΡ εν είδει Επάρχου της αυτοκρατορίας, έχουμε επέκταση των βάσεων στη Σούδα και εκκίνηση έργων για νέες βάσεις στη Σάμο, Ρόδο και στη Καβάλα. Όλα αυτά στο πλαίσιο των αναγκών της νέας επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001.

2. Η χώρα προγεφύρωμα – ορμητήριο των ΗΠΑ

Σημαντικό μερίδιο στην εδραίωση της πολιτικοστρατιωτικής κυριαρχίας των αμερικάνων στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τη Μ. Ανατολή προσφέρουν οι βάσεις τους που είναι εγκαταστημένες στη χώρα μας.
Το συγκρότημα της Σούδας, το Άκτιο με τη βάση των AWACS, το στρατηγείο της Λάρισας (Τίρναβος), τα ραντάρ και οι τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί αναμετάδοσης που είναι σπαρμένοι στη χώρα, το νέο στρατηγείο της Θεσσαλονίκης διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλέγμα υποτέλειας και εξάρτησης της χώρας στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές αυξάνοντας τον κίνδυνο μετατροπής του λαού μας σε αναλώσιμο υλικό στα πολεμικά τους σχέδια.
Η ιστορία των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ανάδειξαν κι άλλες «αρετές» της χώρας μας. Τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, η θαλάσσια περιοχή του Λιτόχωρου αποδείχτηκαν ιδανικά σημεία νατοϊκών αποβατικών επιχειρήσεων. Έτσι η χώρα μας μετατράπηκε σε ορμητήριο και προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών ενάντια στους βαλκανικούς λαούς.

Ακτιο

Η νατοϊκή βάση του Άκτιου αποτελεί μια προωθημένη βάση επιχειρήσεων με τα αεροσκάφη «έγκαιρης προειδοποίησης», τα γνωστά AWACS. Η βάση αυτή είναι για τους αμερικανονατοϊκούς το «μάτι» τους στην ευρύτερη περιοχή.
Η συμβολή της στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς φάνηκε την περίοδο των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Καθημερινά και τα τρία αεροπλάνα-ραντάρ πετούσαν στον εναέριο χώρο της Γιουγκοσλαβίας συλλέγοντας στοιχεία για τους υποψήφιους στόχους των αμερικάνων. Την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ τα AWACS μετακόμισαν από τη βάση του Άκτιου σε γειτονική βάση της Τουρκίας κι από κει πετούσαν στην περιοχή του Ιράκ δίνοντας πληροφορίες στα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα.
Η δραστηριότητα τους δεν εξαντλείται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η βασική τους δραστηριότητα αναπτύσσεται σε «ειρηνική» περίοδο όπου ελέγχουν μια πολύ μεγάλη και σημαντική για τους ιμπεριαλιστές περιοχή, την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
Για τους παραπάνω λόγους είναι φανερό ότι η βάση του Άκτιου βρίσκεται στους νέους σχεδιασμούς των αμερικάνων και αποτελεί τμήμα της νέας διάταξης των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην ευρύτερη και ευαίσθητη περιοχή που ελέγχουν (Βαλκάνια, Μ. Ανατολή).

Σούδα

O τελευταίος πόλεμος των ΗΠΑ στο ΙΡΑΚ έκανε γνωστό το ρόλο της Αμερικάνικης Βάσης της Σούδας πολύ έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Η στρατιωτικοπολιτική κρισιμότητα του τελευταίου πολέμου και τα όποια προβλήματα στρατιωτικής χρήσης άλλων βάσεων και χωρών όπως Σαουδική Αραβία, Τουρκία κλπ. ανέβασαν τη χρησιμότητα της βάσης της Σούδας. Απέδειξαν περίτρανα αυτό που χρόνια ολάκερα καταγγέλλει η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης στα Χανιά, πως ο τόπος μας μετατρέπεται σε ορμητήριο των φονιάδων.
Το τετράμηνο της τελικής προετοιμασίας του πολέμου και κατά τη διάρκειά του από Γενάρη μέχρι αρχές Μαΐου μέσω του αεροδρομίου κινήθηκαν 1406 αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα. Τα βομβαρδιστικά Β52 που ξεκινούσαν από βάσεις της Αγγλίας, της Γερμανίας κλπ, ανεφοδιάζονταν στον αέρα εν πτήση από τη Σούδα. Τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα ENTERPRISE – ΡΟΥΣΒΕΛΤ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ κλπ. ελλιμενίζονταν το ένα μετά το άλλο για ανεφοδιασμό και για αναψυχή των πληρωμάτων, ξεβράζοντας στην πόλη των Χανίων χιλιάδες πεζοναύτες.
Η βάση της Σούδας φιλοξένησε επίσης κατασκοπευτικά αεροσκάφη, τύπου RC-135 και τα P-3 Orion, ανεφοδίασε πέρα από καύσιμα με χιλιάδες πυραύλους Τομαχοκ και άλλα πυρομαχικά, ενώ ολόκληρος ο κόλπος της Σούδας αποτελούσε αγκυροβόλιο πέρα των τεράστιων πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και μια σειρά άλλων πολεμικών σκαφών (μεταγωγικών– ναρκαλιευτικών κλπ.).
Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της βάσης της Σαρδηνίας μετακόμισαν ανοικτά της Κρήτης και κατά την διάρκεια του πολέμου φορτώνανε Τόμαχοκ από τη Σούδα και τους ξεφορτώνανε στο λαό του ΙΡΑΚ. Όσο για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων δεν διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας.
Το καθεστώς της σύμβασης είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει σε κανέναν φορέα της χώρας να κάνει ελέγχους στη βάση.
Ανάλογο βεβαίως είναι το καθεστώς στη βάση των AWACKS στο Άκτιο, όσο και στις στρατιωτικές αποθήκες στην Άραξο, όπου πριν λίγα χρόνια ο τότε υπουργός Άμυνας Τσοχατσόπουλος στην ουσία είχε αποδεχτεί ότι εκεί αποθηκεύονται πυρηνικά όπλα.
Σύντομα θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό επισημαίνοντας ότι η όμορφη πόλη των Χανίων, με περίπου 60.000 πληθυσμό, απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη βάση. Πρωτοβουλίες επιστημόνων που ερευνούσαν την συσχέτιση των αυξημένων περιστατικών καρκίνου με τη βάση στα Χανιά εμποδίστηκαν με διάφορους τρόπους και δεν μπόρεσαν ν’ ολοκληρωθούν. Ίσως και επιστημονικά να είναι δύσκολο ν’ αποδειχθεί η συσχέτιση. Το γεγονός όμως είναι ένα: Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Παίδων της Αθήνας κλπ είναι γεμάτα με καρκινοπαθείς από την περιοχή των Χανίων. Και πλέον ο κόσμος των Χανίων το αντιλαμβάνεται, ανησυχεί έντονα και δεν διασκεδάζεται με ψεύτικους εφησυχασμούς.

3. Η αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο αγώνας κατά των αμερικανικών βάσεων. Συσχετισμοί, αναγκαιότητες, προοπτικές

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους συνολικά στη χώρα μας, όπως κάνουν και σε μια σειρά χώρες του πλανήτη. Την ίδια στιγμή όμως και ακριβώς με βάση την κίνηση του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού κόσμου ενάντια στους λαούς, οι λαοί ανοίγουν παγκόσμια και στη χώρα μας μια νέα σελίδα στην ιστορία της πάλης τους.
Ο κάθε λαός αντιλαμβάνεται το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει ο ιμπεριαλισμός και μ’ όσα πολιτικά και ιδεολογικά εφόδια διαθέτει βγαίνει στον αγώνα!
Ο Ελληνικός λαός έχει πλούσια ιστορία αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Έχει άλλωστε πληρώσει με πολλά βάσανα και αίμα την ιμπεριαλιστική εξάρτηση.
Ο Ελληνικός λαός ξέρει πως το καθεστώς που τον εκμεταλλεύεται και τον καταπιέζει καθημερινά στηρίζεται στους ιμπεριαλιστές. Είναι το ίδιο καθεστώς που υπηρετεί τα επεκτατικά και δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως του επιβλήθηκε αυτό το καθεστώς. Δεν ξεχνά τα Δεκεμβριανά, τα ξερονήσια και τις διώξεις, τον Μπελογιάννη, το Λαμπράκη, τον Πέτρουλα, δεν ξεχνά τη χούντα, δεν ξεχνά τη τραγωδία της Κύπρου, δεν θα ξεχάσει πως για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια η χώρα μας γίνεται βασικό ορμητήριο σφαγής φίλων λαών, όπως στη Γιουγκοσλαβία έτσι και τώρα στο Ιράκ.
Η επικράτηση του ρεβιζιονισμού στο Κομμουνιστικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες και η υποχώρηση του επαναστατικού κομουνιστικού κινήματος έχει διαμορφώσει έναν ιδιαίτερα αρνητικό συσχετισμό για τους λαούς σ’ όλο τον κόσμο. Αυτός ο αρνητικός συσχετισμός βαραίνει στις  πλάτες και του δικού μας λαού. Όμως η ζωή οδηγεί το λαό μας σε νέους αγώνες. Αγώνες που η ενίσχυσή τους θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση του συσχετισμού.
Η αντιϊμπεριαλιστική πάλη, η πάλη ενάντια στους φονιάδες των λαών, η πάλη ενάντια στις βάσεις και την εξάρτηση έχει μεγάλη και πολλαπλή αξία για το λαό μας.
Αξία διεθνιστική, αξία για την εθνική ανεξαρτησία, αξία για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας. Όποιο και αν είναι το κόστος σ’ ένα τέτοιο αγώνα, θα ’ναι μικρότερο απ’ αυτό που θα πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας αν δεν αντισταθούμε, αν δεν διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το ξεπέταγμα των ιμπεριαλιστών από το τόπο μας.
Δυστυχώς, η δυσκολία να πεισθεί ο λαός μ’ ένα μόνιμο και σταθερό τρόπο, να στρατευθεί μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στις βάσεις και την εξάρτηση οδηγεί κάποιες δυνάμεις, παρότι δηλώνουν αριστερές, να ξεχνούν την ανάγκη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ουσιαστικά την αντιστρατεύονται κιόλας αναπαράγοντας τους αστικούς μύθους της παγκοσμιοποίησης, παρά την πραγματικότητα των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, των πολέμων και της επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων των ιμπεριαλιστών σ’ όλο τον πλανήτη.
Η περίοδος που διανύουμε παρ’ ότι φέρνει δεινά για τους λαούς ταυτόχρονα είναι ελπιδοφόρα για τα κινήματα των λαών στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο.
Η ιμπεριαλιστική επίθεση αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τα φτιασίδια πέφτουν. Μπορούμε να μιλάμε για νέα εποχή στη πάλη των λαών. Το βλέπουμε στο νέο τρόπο που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές μάζες σ’ όλο τον κόσμο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το βλέπουμε στην επαφή μας με το λαό, παρά τις δυσκολίες που συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει η λαϊκή πάλη. Έχουν καταρρεύσει οι εκτιμήσει, οι ουτοπίες, οι αυταπάτες της παγκοσμιοποίησης, της δήθεν πανανθρώπινης συνεργασίας μέσω των συναντήσεων των G-7-G-8, του τερματισμού του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Μόνο η αδυναμία του επαναστατικού κομουνιστικού κινήματος παγκόσμια θα δίνει για κάμποσο καιρό ακόμη δυνατότητες στο σύστημα για τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών. Μα ακριβώς και αυτή η αδυναμία σ’ αυτούς τους καιρούς μπορεί ν’ αρχίσει να ξεπερνιέται.
Οφείλουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας.
Οφείλουμε να ενισχυθούμε για να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Οφείλουμε να δώσουμε κουράγιο στο λαό μας, γιατί η οργή έχει ήδη αρχίσει να συσσωρεύεται μ’ απλά διστάζει μπροστά στη δυσκολία του πράγματος.
Ο λαός ξέρει πως οι βάσεις δεν θα φύγουν με δύο ή τρεις διαδηλώσεις έστω και αρκετών χιλιάδων. Όμως βρήκε το κουράγιο να συμμετάσχει μαζικά σ’ αυτές. Θα πρέπει να βρει το κουράγιο ο λαός για περισσότερα πράγματα. Εμείς δεν πρέπει να κρύψουμε τη δυσκολία. Πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα. Ν’ αντιπαρατεθούμε στις αυταπάτες που σπέρνει το σύστημα. Στους μύθους και στα παραμύθια.
Κυρίως να εξηγήσουμε πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Πως ο λαός μας δεν είναι μόνος του. Πως το διώξιμο των βάσεων και των ιμπεριαλιστών από τη Σούδα, το Άκτιο μα και από την Τουρκία, τη Βοσνία κι αλλού αφορά όλους τους λαούς. Γιατί οι βάσεις παντού τον κόσμο στήνονται για το μακέλεμα των λαών. Όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σίγουρα έχουν κι άλλοι σειρά. Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Αυτός είναι ο ρόλος των βάσεων.

4. ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στα Χανιά – Αναδρομή της δράσης της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ»

Το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων αποτέλεσαν το βασικό ορμητήριο των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στον ευρωπαϊκό Χώρο, κατά την επιδρομή ενάντια στο Ιράκ. Το ίδιο βέβαια συνέβη και κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν. Σε μόνιμη βάση ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία —αεροπλανοφόρα —υποβρύχια -πυρηνοκίνητα, ή μη. Επίσης σι αμερικάνικες βάσεις στο Ακρωτήρι είναι βάσεις ανεφοδιασμού αεροπλάνων και πλοίων.
Τελευταία βέβαια τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε τόπο αναψυχής των ράμπο Χρησιμοποιούνται σαν σύγχρονη Τρούμπα , η δε συμπεριφορά τους σε τίποτα δεν διαφέρει από αυτή των κατακτητών Επίσης έχουμε το προνόμιο της πρωτιάς σε καρκινοπάθειες και λευχαιμίες από τις δραστηριότητες των βάσεων
Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε το νόμο περί ετεροδικίας που δίνει το δικαίωμα στους αμερικάνους ράμπο να μη δικάζονται στην Ελλάδα για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν διαπράξουν.
Κυβέρνηση και Υπουργείο Άμυνας προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων με δηλώσεις του τύπου «ελέγχουμε συνεχώς το περιβάλλον », Ενώ παραδέχονται ότι διακινούνται επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα στη Σούδα. Ταυτόχρονα όμως απαγορεύουν σε άλλους φορείς να ελέγξουν τη Θάλασσα και το έδαφος κοντά στις βάσεις. Είναι γνωστό ότι οι πτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων με τα σύγχρονα συστήματα (ραντάρ) δημιουργούν βεβαρημένο ηλεκτρομαγνητικό Πεδίο στην περιοχή . Από 1 – 1 -2003 μέχρι 16-04-2003 πραγματοποιήθηκαν 1406 πτήσεις μόνο αμερικάνικων πολεμικών Στις 6-5-2003 ο πιλότος ενός αμερικάνικου μεταγωγικού αεροσκάφους , ανάγκασε ένα πολιτικό αεροπλάνο να φρενάρει ,επειδή χρησιμοποίησε το διάδρομο που είχε δοθεί για απογείωση, για προσγείωση.
Με την πτώση της αμερικανοστήριχτης χούντας το 1974 αναπτύσσεται ένα ισχυρό αντιβασικό κίνημα και στην Κρήτη ,όπου υπάρχουν σι βάσεις στις Γούρνες στο Ηράκλειο και στο Ακρωτήρι στα Χανιά.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση το 1981 , η ψευδεπίγραφη συμφωνία του ‘83 «απομάκρυνσης» (παραμονής) των αμερικάνικων βάσεων από τον τόπο μας, μαζί με τις αυταπάτες που καλλιέργησαν οι ρεφορμιστές, οδήγησαν σε εφησυχασμό και ύφεση το αντιβασικό κίνημα. Με αφορμή την προοπτική ανανέωσης της συμφωνίας παραμονής – επέκτασης και εκσυγχρονισμού , των βάσεων ιδρύεται στην πόλη μας , τα Χανιά από τους μαζικούς φορείς (Δήμοι- Εργατικό Κέντρο σύλλογος Δασκάλων— αγροτικοί σύλλογοι ), Συντονιστική των Φορέων Επιτροπή κατά των Βάσεων. Η πρωτοβουλία ενισχύθηκε και από τα κόμματα ΠΑΣΟΚ (αντιπολίτευση) και Συνασπισμό προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την επιτροπή για αντιπολιτευτικά οφέλη. Ήταν κίνηση μόνο με αντιβασικά χαρακτηριστικά . Πρώτο θετικό βήμα ήταν οι ανοιχτές συνεδριάσεις της , όπου δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς ανένταχτους αγωνιστές και στην οργάνωσή μας να παρεμβαίνουν και να προσπαθούν να προσανατολίσουν σε σωστό πολιτικό πλαίσιο. Αντιπαρατέθηκαν απόψεις πασιφιστικές ή τοπικιστικές ή αδιέξοδες, με τις απόψεις που έθεταν αντικυβερνητικά- αντιεξαρτησιακά -αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά σ’ αυτήν την κίνηση.
Η πραγματικότητα που έθετε αμείλικτα ερωτήματα (υπογραφή νέας συμφωνίας), σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στην μετονομασία της Επιτροπής σε Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων κατά των ξένων βάσεων και της εξάρτησης. Αποδέχτηκαν λοιπόν κατ’ αρχήν τη σύνδεση της παρουσίας των βάσεων στο τόπο μας με το όλο πλέγμα της εξάρτησης, (ΝΑΤΟ-αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, οικονομική εξάρτηση από ΕΟΚ).
23 Ιούλη ’90 τα ΜΑΤ χτύπησαν το χανιώτικο λαό που διαδήλωνε ενάντια στη νέα συμφωνία. Στις 24 Ιούλη πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση 10.000 ατόμων ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και τη νέα συμφωνία για τις βάσεις.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει και να χτυπήσει το αντιβασικό κίνημα. Δεκάδες Χανιώτες ήταν υπόδικοι για χρόνια, ενώ δύο προφυλακίστηκαν. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και ο πόλεμος του Κόλπου ενάντια στο λαό του Ιράκ. Η Συντονιστική Επιτροπή κατά των ξένων βάσεων και της εξάρτησης οργάνωσε μαζικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια και μόνιμη καμπάνια ενάντια στην χρησιμοποίηση των βάσεων ενάντια στο λαό του Ιράκ. Δραστηριοποίησε χιλιάδες Χανιώτες στο αντιβασικό κίνημα. Κατόρθωσε με τη σταθερή παρουσία της, την επιδίωξη μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων , να χτυπηθεί η κρατική τρομοκρατία με την αθώωση από το δικαστήριο των δεκάδων αντιβασικών διαδηλωτών. (1995)

Οι παρεμβάσεις της είχαν πολλαπλούς στόχους:
Μαζικός λαϊκός αγώνας ενάντια στις βάσεις και την εξάρτηση
Αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία που εντεινόταν , όσο το κίνημα έδειχνε τη δύναμη του και τη δυναμική που μπορούσε να εκφράσει.
Σύνδεση και συντονισμό με αντίστοιχες επιτροπές απ’ την υπόλοιπη Κρήτη και την Ελλάδα.
Χτύπημα του σωβινισμού και του εθνικισμού που καλλιεργήθηκε από την αστική τάξη ιδιαίτερα την εποχή της έναρξης του πολέμου στη Βοσνία.
Χαρακτηριστικά και στόχοι που δεν ήταν μόνιμα και σταθερά , αλλά αποτέλεσμα πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης στο εσωτερικό της, με καθοριστικό συντελεστή την ενεργό συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών στις δραστηριότητες- συζητήσεις και αποφάσεις, όπως επίσης και την οργάνωσης μας.
Με την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ‚αποσύρονται οι φορείς που έλεγχε , ενώ κομματικές και πολιτικές επιλογές των ρεφορμιστών τους οδηγούν στην απομάκρυνση τους από την Συντονιστική Επιτροπή. Ίδρυσαν ξεχωριστές επιτροπές (επιτροπές ειρήνης ),ή άλλοι απείχαν απ’ το αντιβασικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, λόγω της άποψης που είχαν ότι: «δεν γίνονται πόλεμοι αφού έχουμε παγκοσμιοποίηση »
Η Επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης (χωρίς τους φορείς, αλλά με μέλη αγωνιστές και οργανώσεις ) συνέχισε την προσπάθεια για το δυνάμωμα του αντιβασικού κινήματος στα Χανιά. Τον καιρό των βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία κατόρθωσε να επιβάλλει τα κοινά συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο.
Με τις συνεχείς εκδηλώσεις και διαδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια και με μόνιμο στόχο την κοινή δράση όλων των φορέων που αντιδρούν μόνιμα ή ευκαιριακά ενάντια στην ύπαρξη των βάσεων στο τόπο μας , διατήρησε ‚ενίσχυσε και πολιτικοποίησε παραπέρα τα αντιβασικά -αντιπολεμικά- αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του Χανιώτικου λαού και της νεολαίας. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε το κίνημα στα Χανιά να κατακτήσει να εκφράζεται ενωμένα , άρα και μαζικά, όταν σ’ άλλες πόλεις γίνονταν 2 και 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις. Αυτό εκφράστηκε και πρόσφατα στις διαδηλώσεις ενάντια στην αμερικανοβρεττανική επέμβαση στο Ιράκ, όπου στις κοινές συγκεντρώσεις συμμετείχαν χιλιάδες λαού και νεολαίας.

Η παρακαταθήκη που έχει αφήσει η ως τώρα δράση της αλλά και το ίδιο το πρόβλημα -η ύπαρξη και η λειτουργία των Αμερικανονατοϊκών βάσεων στο τόπο μας- προβληματίζουν, δραστηριοποιούν και μαζικοποιούν το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι διάφοροι βουλευτές, ο τοπικός τύπος και τοπικοί «άρχοντες» προσπαθούν να στρέψουν τις αντιδράσεις του λαού σε ανώδυνα μονοπάτια.
Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον για έλεγχο για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τις δραστηριότητες των βάσεων (λες και δεν γνωρίζουν ή δεν ήξεραν σι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουράνιου που έριξαν στη Γιουγκοσλαβία!)
Διαχωρισμός των «φιλειρηνικών» γαλλικών πολεμικών πλοίων που έρχονται στο λιμάνι της Σούδας από τα αμερικάνικα! (τοπικός τύπος)
Μήνυση από βουλευτές και άλλους στην κυβέρνηση για τη χρήση των βάσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ (υποβλήθηκε μετά τον πόλεμο!)
Προβολή του «αιτήματος» για ανταλλάγματα από ορισμένους δημάρχους-« οι βάσεις έτσι κι αλλιώς βλάπτουν»!
Στις 24 Ιούλη 2003 συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τη μεγάλη αντιβασική διαδήλωση στα Χανιά που έδειξε τις διαθέσεις και τις δυνάμεις που κρύβει ο λαός όταν πραγματικά του δοθεί η διέξοδος. Η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης όχι μόνο έχει λόγο ύπαρξης και συνέχισης της δράσης της αλλά επιπλέον καθημερινά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να συσπειρώσει ακόμα πιο πολλούς αγωνιστές, να γίνει το εργαλείο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στο δυνάμωμα του αντιβασικού αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος στο τόπο μας.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr