18 ΜΑΗ 2017

Νέα μέτρα- νέα σφαγή για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζομένους

Πρόκειται για μια νέα αντιλαϊκή-αντεργατική λαίλαπα, για νέα βάρβαρα μέτρα, για μια νέα ταξικά στοχευμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία, είτε το πουν κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είτε συμπληρωματικό Μνημόνιο, είτε μεσοπρόθεσμο, είτε 4ο Μνημόνιο, είτε… 140 προαπαιτούμενα εκ των οποίων τα περίπου 80 απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Αυτά δηλαδή που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κατάλογος θα συνεχίζει να συμπληρώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι στόχοι για πλεονάσματα των 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021 ή 2022, υπό την εποπτεία και έγκριση των ΔΝΤ-ΕΕ, αποτελούν την καλύτερη δέσμευση από τη μεριά της κυβέρνησης για απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ταυτόχρονα, αποτελούν για τους δανειστές- δυνάστες εγγύηση για την απρόσκοπτη μεταφορά πλούτου από τη χωρά μας στα ταμεία τους. Προμηνύουν για το λαό μια μαύρη πενταετία λιτότητας, φτώχειας, αφαίμαξης, εργασιακού μεσαίωνα, που αν δεν τη σταματήσει με τους αγώνες του είναι σίγουρο πως θα μετατραπεί σε βαθύ σκοτάδι, συνυπολογίζοντας την τρίτη αξιολόγηση, το πέμπτο Μνημόνιο…

Μείωση αφορολόγητου

Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5%) επιβάλλεται μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ από 8.636 και με στόχο σε μόνιμη βάση να υφαρπάζουν το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Η μείωση του αφορολόγητου χτυπά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με το νέο αφορολόγητο οι εργαζόμενοι που αμείβονται με το βασικό μισθό θα πληρώνουν πλέον φόρο, ενώ σύμφωνα με πίνακες που δοθήκαν στη δημοσιότητα ο εργαζόμενος που αμείβεται με το σημερινό αφορολόγητο θα υποστεί επιπρόσθετη υφαρπαγή ενός μισθού.

Μείωση συντάξεων

Από 1.1.2019 το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, κυρίες και επικουρικές, θα φτάσει στο 18%. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.100.000 συνταξιούχους και οι απώλειες υπολογίζονται ότι θα φτάσουν στην υφαρπαγή μίας ως δύο συντάξεων το χρόνο. Ουσιαστικά νομοθετείται το πετσόκομμα των συντάξεων ώστε σε μόνιμη βάση το κράτος να υφαρπάζει το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ το 2019).

Μείωση κοινωνικών επιδομάτων

Μείωση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες) για να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ το 2017, 259 εκατ. ευρώ το 2018. Μεταξύ άλλων στο στόχαστρο μπήκαν τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα θέρμανσης, ως και η οριστική κατάργηση του επιδόματος ανεργίας από το 2017 για τους νεοεισερχόμενους στην «αγορά εργασίας».

Μείωση της χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας

Στόχος είναι υφαρπαχθούν 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 ευρώ εκατ. ευρώ σωρευτικά ως το 2018 από τα φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη του λαού. Ταυτόχρονα, η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο κείμενο της συμφωνίας, στον τομέα της υγείας, οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της τιμολόγησης και της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των γενοσήμων με τις αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσο και για το κόστος που θα επωμιστεί ο λαός.

Εργασιακά

Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζομένους στα εμπορικά καταστήματα με το άνοιγμά τους 30 ή 32 Κυριακές (εργαλειοθήκη ΙΙΙ ΟΟΣΑ) από τον Ιούνιο του 2017.

Διευκόλυνση των μαζικών-ομαδικών απολύσεων με την κατάργηση της προέγκρισης από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, ενώ προσωρινά το ποσοστό παραμένει στο 5%. Το νέο νομικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο 1387/1983, ορίζει μια απλή διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, χωρίς να προϋποθέτει προέγκριση και με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών. Την ευθύνη και τον έλεγχο θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του οποίου η σύνθεση θα «αναθεωρηθεί».

Να θυμίσουμε ότι το ΑΣΕ δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποτελέσει το σκαλοπάτι όπου θα πατούσε η αλλαγή του νόμου. Επίσης, ότι η σημερινή σύνθεσή του είναι επταμελής, με τα πέντε μέλη διορισμένα από την κυβέρνηση, ένα μέλος από τους εργοδότες και ένα μέλος από τη ΓΣΕΕ. Στο προκείμενο, όμως, ο εργοδότης κοινοποιεί τις απολύσεις και εφόσον τηρήσει τη νομιμότητα, δηλαδή αξιοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για να τον εξυπηρετήσει, τότε το ΑΣΕ επιτρέπει τις απολύσεις πριν από τους τρεις μήνες. Αν όχι, τότε οι απολύσεις θα γίνουν μετά τους τρεις μήνες από την κοινοποίηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.

Το κείμενο της συμφωνίας επίσης προβλέπει χτύπημα της απεργίας με fast track νομικές διαδικασίες καθώς και lock out (ανταπεργία) από την πίσω πόρτα. Ταυτόχρονα βάζει τα θεμέλια, με τη «διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων» και την κατάθεση προτάσεων ως τον Δεκέμβρη του 2017, για την κατάργηση του νόμου 1264/1982, εστιάζοντας στα συνδικαλιστικά «προνόμια» και την απαρτία στο 50% στα πρωτοβάθμια σωματεία για την απόφαση της απεργίας.

Το κείμενο επίσης παρατείνει το ισχύον (από το 2011) καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων ως το τέλος του προγράμματος.

Αύξηση εισφορών

Αύξηση των εισφορών έως 28% από το 2018 σε 1,5 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών πλέον θα προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς, πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιωτικοποιήσεις

Γενικό πωλητήριο βάζει η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί σε ένα μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων. Μέχρι τις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχει κλείσει κάθε εκκρεμότητα με το Υπερταμείο (ζητήματα λειτουργίας αλλά και ένταξη των υπολοίπων ΔΕΚΟ σε αυτό), να έχει εγκρίνει 19 ιδιωτικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ (του οποίου παρατείνεται η θητεία τρία επιπλέον χρόνια ως το 2020). Άμεσο ξεπούλημα του 17% της ΔΕΗ, ως το Νοέμβριο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ως το Δεκέμβριο να κλείσει κάθε εκκρεμότητα με το Ελληνικό. Ενώ ακολουθούν το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ.

Πέραν των περικοπών που προαναφέραμε σε επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υγεία, προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018 (δηλαδή 660 εκατ. ευρώ σε μέτρα), περικοπές κατά 33 εκατ. θα υπάρξουν σε επιδόματα που αφορούν μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ενώ στα μέτρα που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2017 είναι και η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, κόκκινα δάνεια και νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Τέλος, η άμεση εφαρμογή των υπολοίπων από τις 270 συστάσεις (σε σύνολο 356) της εργαλειοθήκης ΙΙΙ του ΟΟΣΑ, που αφορούν απελευθέρωση επαγγελμάτων, χονδρεμπόριο καυσίμων, δανειοδότηση επιχειρήσεων τροφίμων κ.ά.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr