18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

ΓΙΑΝΝΕΝΑ| Ανταπόκριση από την απαγορευμένη διαδήλωση του Πολυτεχνείου - καταγγελία για το όργιο καταστολής

Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής είχαν καταλάβει το χώρο που καλούνταν η συγκέντρωση-διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Στόχος τους, η μη πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο χώρο της Δόμπολης και από κει και πέρα η διαδήλωση στην πόλη.

Μέλη του συνδικάτου οικοδόμων και μέλη του ΚΚΕ στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το χώρο της συγκέντρωσης χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ, κάποιοι προσήχθησαν, ενώ το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιούσε ολιγάριθμη συγκέντρωση λίγα μέτρα πιο μακριά.

Μέλη του φοιτητικού συλλόγου εστιών της Δόμπολης στην προσπάθεια τους να βγουν από το χώρο των εστιών συγκροτημένα για να φτάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης χτυπήθηκαν άγρια με τέσσερα άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο και με τους υπόλοιπους να μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα.

Παρά την απαγόρευση, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας, με δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς, καταφέρθηκε να συγκροτηθεί πορεία στο κέντρο της πόλης. Τα μπλοκ που φτιάχτηκαν στη διαδήλωση ήταν τέσσερα. Αυτό του ΚΚΕ(μ-λ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ.

Η διαδήλωση που έγινε, (στην Ακαδημία και όχι στην Δόμπολη) είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός που με την πραγματοποίησή της και τα συνθήματά της έσπασε την απαγόρευση στην πράξη.

Ακολουθεί η καταγγελία του ΚΚΕ(μ-λ) που θα μοιραστεί πλατιά στην πόλη:

Καταγγέλλουμε στο γιαννιώτικο λαό την κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία, που οργίασε χθες, στα πλαίσια της χουντικής έμπνευσης κυβερνητικής απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων εν όψει του Πολυτεχνείου.

Από το πρωί ο χώρος των καλεσμένων συγκεντρώσεων στη Δόμπολη ήταν κατηλειμένος από αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες και διμοιρίες. Πέραν του χώρου της συγκέντρωσης από νωρίς το μεσημέρι σε όλη την πόλη, οι αστυνομικές δυνάμεις σε μια πρωτοφανή επιχείρηση με δεκάδες μηχανοκίνητες και πεζές δυνάμεις σα στρατός κατοχής, σάρωναν και άδειαζαν κυριολεκτικά τη μισή πόλη φορτώνοντας στα βανάκια και τα ασφαλίτικα που αλώνιζαν, κόσμο για προσαγωγές (πάνω από 60 προσαγωγές).

Ακολούθησε το όργιο βίας και καταστολής το απόγευμα στη Δόμπολη, όπου όσοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να συγκεντρωθούν αντιμετώπισαν βαριούς τραυματισμούς, ανοιγμένα κεφάλια, δακρυγόνα και προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις. 23 φοιτητές των φοιτητικών εστιών, κινδυνεύουν οι προσαγωγές τους να μετατραπούν σε συλλήψεις και έχουν ήδη φορτωθεί βαριά πρόστιμα των 900€ ο καθένας τους.

Παρά και κόντρα στις απαγορεύσεις και το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο καταφέρθηκε με όρους κοινής δράσης να συγκεντρωθεί κομμάτι αγωνιστών, σε διαφορετικό σημείο από το αρχικό κάλεσμα, και να συγκροτηθεί σε σώμα διαδήλωσης. Και κατάφερε να το κάνει στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, σε αντίθεση μάλιστα με τις δυνάμεις καταστολής που δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας και δημιουργούσαν συνωστισμό. Ακόμη και αν η διαδήλωση ήταν ολιγόλεπτη και η διαδρομή της μικρή αφού δυνάμεις των ΜΑΤ έκλεισαν τον δρόμο στη διαδήλωση, το γεγονός ότι έγινε πορεία αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη και στέλνει ένα σαφές μήνυμα.

Ότι η μαζική πάλη και ο αγώνας είναι όρος ζωής για το λαό. Ότι καμία απαγόρευση δεν μπορεί να σταματήσει τα δίκια του λαού. Ότι μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση του συστήματος σε κάθε δικαίωμα και ελευθερία του λαού, καμία αναστολή αγώνων δεν μπορεί να υπάρξει. Ότι καμία αναμονή πως "τα πράγματα θα βελτιωθούν από μόνα τους" δεν μπορεί να υπάρξει και πως ούτε η απογοήτευση και η μοιρολατρία οδηγούνε κάπου. Ότι ο μαζικός αγώνας είναι αναγκαίος και μονόδρομος. Ότι το Πολυτεχνείο ζει και μας καλεί σε μαζικούς αγώνες. Ότι 47 χρόνια μετά αγωνιζόμαστε ακόμα για δικαιώματα σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, τιμώντας τους νεκρούς μας. Αγωνιζόμαστε ακόμα κόντρα στο ίδιο σύστημα και τις πολιτικές που γέννησαν τη χούντα με στόχο την ανατροπή τους. ΟΤΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΩΝ

- ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ

- ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ

18/11/2020

K.O. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr