Διάλογος
Ο ρεβιζιονισμός-ρεφορμισμός ο πιο ύπουλος εχθρός
Θα ήθελα να δημοσιοποιήσω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με τις δημοσιευθείσες Θέσεις της 10ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ).
Μερικές παρατηρήσεις για τις Θέσεις
Στην παρ. 8 του Α΄ Μέρους των θέσεων για τη 10η Συνδιάσκεψη ξανατίθεται ένα ερώτημα που μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές αυτά τα 42 χρόνια, από το 1982.
Για το ζήτημα της πολιτικής λειτουργίας
Ο κάθε πολιτικός φορέας είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί με κάποιους κανόνες, κάποιες πολιτικές αρχές, πολύ περισσότερο όταν αυτοορίζεται ως τέτοιος και μάλιστα πολιτικό κόμμα και πολύ περισσότερο κόμμα της εργατικής τάξης.
Τίποτε δεν μπορεί και δεν θα είναι όπως χθες...
Η 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (μ-λ) έρχεται αναλύοντας την τρέχουσα ιστορική φάση, αναλύοντας ειδικά τη βαθιά διεθνή παρατεταμένη κρίση του ιμπεριαλιστικού-καπιταλιστικού συστήματος που έχει φέρει την ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών συγκρούσεων σε κορύφωση άμεσου κινδύνου της παγκόσμιας ειρήνης, αναλύοντας την ολόπλευρη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία στην εξαρτημένη Ελλάδα, να σταθεί αυτοκριτικά, τονίζοντας όλα όσα έχει καταφέρει στη μακρά ιστορική πορεία του το ΚΚΕ (μ-λ), αναγνωρίζοντας ποια σελίδα της πολιτικής του παρέμβασης κλείνει και ποια νέα ανοίγει.
Η εργατική τάξη στο επίκεντρο της πάλης ενάντια σε κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό
Σε κάθε καπιταλιστική κοινωνία, η εργατική τάξη είναι η τάξη που, για να επιβιώσει, διαθέτει -έναντι αμοιβής- την εργατική της δύναμη στους κατόχους μέσων παραγωγής, τους καπιταλιστές.
Για τη θεωρία των παραγωγικών δυνάμεων
Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις, τις παραγωγικές σχέσεις και την ταξική πάλη και η αντίστοιχη πολιτική πρακτική, αποτελεί κεντρικό ζήτημα για το κομμουνιστικό κίνημα και για τη συγκρότηση κάθε οργάνωσης που «θέλει να είναι κομμουνιστική».
Του Ουλιάνοφ το μειδίαμα
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και όπου έχει ανοίξει η αντιπαράθεση των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δείχνουν ότι τα πράγματα για τους λαούς και την εργατική τάξη γίνονται πιο δύσκολα.
Πλευρές της σχέσης ταξικής πάλης και πολιτικού υποκειμένου
Η προσέγγιση του ζητήματος του πολιτικού υποκειμένου και της σχέσης του με την ταξική πάλη κατέχει σημαντική θέση στις επεξεργασίες μας ενόψει της 10ης Συνδιάσκεψης. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απάντησης στο ερώτημα «τι οργάνωση θέλουμε».
Οργάνωση-Αντίσταση-Διεκδίκηση και Αιτήματα Πάλης
Τα ζητήματα του κινήματος, της οργάνωσης της πάλης του λαού αποτελούν προτεραιότητα στη συζήτηση μιας κομμουνιστικής οργάνωσης. Άλλωστε η απάντηση στην ανάγκη συγκρότησης επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος περνάει αναγκαστικά μέσα από τους αγώνες και τα μέτωπα πάλης.
Για τον καθοδηγητικό ρόλο των ενδιάμεσων οργάνων
Στην οργάνωσή μας πάντα είχαμε την αντίληψη ότι η επαναστατική θεωρία δεν είναι δόγμα ούτε σχέδιο με το οποίο οφείλει η ανθρωπότητα να συνταχτεί και να το ακολουθήσει. Αντίθετα, η διαλεκτική ερμηνεία της επαναστατικής θεωρίας σε ενεστώτα χρόνο αποτελούσε το ιδεολογικό μας στίγμα.
1 2
Επόμενη   
Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr