Την κοστολόγηση υπηρεσιών υγείας και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία, η ΕΣΑΝ Α.Ε.
Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων), η ΕΣΑΝ Α.Ε., που θα διαχειρίζεται διαθέσιμους πόρους (κρατική χρηματοδότηση, ασφαλιστικά ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ένα νέο σύστημα αμοιβών και καθιερώνει επί της ουσίας ένα μόνιμο μηχανισμό επικαιροποίησης- αντικατάστασης των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ – DRG’s) που είχαν εισαχθεί ως πρακτική στην Ελλάδα το 2011. Τα ΚΕΝ, όπως μεταφράστηκαν στην Ελλάδα τα συστήματα των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRG- Diagnosis Related Groups), είναι στην πράξη ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο, ανάλογα με τη διάγνωση, με το οποίο αποζημιώνονται τα νοσοκομεία για κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχουν στον ασθενή. Με την εφαρμογή των ΚΕΝ τα τελευταία χρόνια ωστόσο – γεγονός που δεν αναφέρεται από τα επίσημα χείλη- επιβαρύνθηκαν πολύ περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, μιας και στις περισσότερες επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις ρουτίνας το κόστος αυξήθηκε. Από την άλλη, το ποσό που χρεώνεται ο ασθενής ή το ασφαλιστικό ταμείο είναι προκαθορισμένο ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής θα εξαντλήσει τις προβλεπόμενες μέρες νοσηλείας ή όχι.
Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στην εταιρεία σε ηλεκτρονική μορφή αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από τον φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο κ.ά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου, «προκειμένου αυτός ο διακριτός φορέας να προσαρμόσει το σύστημα των DRGs στις ελληνικές συνθήκες απαιτείται λεπτομερής ενημέρωση. Αυτή αφορά τα στοιχεία υπηρεσιών και κόστους αυτών σε εθνικό επίπεδο (1.ΕΣΥΝΕΤ: σύστημα συλλογής στατιστικών Δεδομένων Μονάδων Υγείας, 2. Χάρτης Υγείας) και σε νοσοκομειακό επίπεδο (μεταφορά δεδομένων από νοσοκομεία στην ΕΣΑΝ Α.Ε.) καθώς και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά των νοσοκομείων (μεταφορά δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ στην ΕΣΑΝ Α.Ε.). Επιπλέον στοιχεία απαιτούνται αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων (ΕΟΦ), τις τιμές των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των μισθών του προσωπικού. Για τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων αυτών απαιτείται η διασφάλιση της ελεύθερης και διαρκούς πρόσβασης σε αυτά». Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών, αξιολόγησης νοσοκομείων και του προσωπικού και κατανομή των αμοιβών στα νοσοκομεία ανάλογα με την αξιολόγησή τους. Αναφέρεται άλλωστε ότι στόχος τους είναι να προωθηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των νοσοκομείων.
Πρόκειται λοιπόν για ένα εποπτικό όργανο που θα έχει την απόλυτη διαχείριση της διακίνησης χρήματος που θα ρέει στο ΕΣΥ για 50 χρόνια όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ολοένα και συρρικνώνονται και η τάση του υπουργείου και των διοικήσεων είναι να εισαγάγουν ολοένα και περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αντιμετωπίζοντας την υγεία ως εμπόρευμα και μετακυλώντας το κόστος στους ασθενείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τι θα σημάνει να παραχωρήσουν σε ιδιωτική εταιρεία τον οικονομικό έλεγχο της περίθαλψης. Η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο αρχικά με 1.000.000 ευρώ και θα διοικείται κυρίως από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση από την πλευρά του υπουργείου πλήρως εναρμονισμένη στο πνεύμα των μνημονίων που θα συμβάλει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών περίθαλψης, που θα γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα υποχρηματοδοτώντας και κλείνοντας τα δημόσια νοσοκομεία, που θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, που θα καλύπτει τους ασφαλισμένους για ένα μίνιμουμ υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καλούνται να πληρώσουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος ή εξολοκλήρου το κόστος περίθαλψής τους. Και βέβαια μπορεί πολύ εύκολα κανείς να αντιληφθεί τι θα συμβεί με τους ανασφάλιστους οι οποίοι παραμένουν ξεκρέμαστοι, μιας και το σχετικό ελάχιστο κονδύλι από τον ΕΟΠΥΥ (350 εκ ευρώ) που «υποσχέθηκε» η κυβέρνηση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους δεν προβλέφθηκε ποτέ.
Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τομέα της περίθαλψης τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματικά κάνει ζοφερό το τοπίο για τους ασθενείς σε όλα τα επίπεδα είτε στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, είτε στην αγορά φαρμάκων, είτε στη ενδεχόμενη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία. Ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας έχει σαν αποτέλεσμα να θρηνούμε πλέον ανθρώπινα θύματα. Το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα αμοιβών των νοσοκομείων ωστόσο έρχεται πραγματικά να βάλει ταφόπλακα σε όποια ψήγματα δωρεάν περίθαλψης είχαν απομείνει, σημαίνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της περίθαλψης καθώς και όλος ο λαός πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να οργανώσουν την αντίστασή τους εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση.