17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Η απαγόρευση έσπασε, ο λαός διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης! Δολοφονική και εγκληματική για την υγεία η στάση της αστυνομίας

Δε πέρασε το όργιο τρομοκρατίας και απαγορεύσεων που έστησαν από το πρωί οι δυνάμεις καταστολής στη Θεσσαλονίκη. Η κυβερνητική προσπάθεια να απαγορεύσει το Πολυτεχνείο ηττήθηκε από την μαζική, οργανωμένη και περιφρουρημένη δράση των διαδηλωτών. Συγκροτήθηκε, μαζική, μαχητική, περιφρουρημένη, με τήρηση μέτρων υγείας, διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων, μια ανάσα από το Αμερικάνικο προξενείο.

Εδώ και μέρες η αστυνομία είχε αποκλείσει το Πολυτεχνείο από όλες τις πλευρές απαγορεύοντας κάθε προσέγγιση, ακόμα και την καθιερωμένη κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών. Ενδεικτική ήτανε η στάση της όταν το πρωί έκοψε πρόστιμα σε αντιπροσωπεία 4 ανθρώπων εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ) που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο και να αφήσουν ένα λουλούδι. Όσο περνούσε η ώρα, οι δυνάμεις καταστολής αναπτύχθηκαν σε κάθε πλατεία του κέντρου θυμίζοντας στρατό κατοχής. Επίσης, αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν και απέκλεισαν τους εστιακούς φοιτητές και το σύλλογο τους, σε συνέχεια της προηγούμενης στοχοποίησης τους.

Παρόλα αυτά, ακριβώς στις 3.30 οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, και τηρώντας άριστα τις αποστάσεις ασφαλείας, αιφνιδίασαν την αστυνομία. Η αστυνομία έβαλε φραγμό στην πορεία πριν φτάσει στο Αμερικάνικο προξενείο και την περικύκλωσε από όλες τις πλευρές με εκατοντάδες αστυνομικούς, μηχανές κτλ. Τα μπλοκ των διαδηλωτών απαίτησαν αρχικά να πορευτούν μέχρι το προξενείο, και όταν αυτό δεν έγινε δεκτό, απαίτησαν να ανοιχτεί δίοδος από τις αστυνομικής δυνάμεις για την ασφαλή αποχώρηση.

Τότε ξεκίνησε ένα δολοφονικό και εγκληματικό για τη δημόσια υγεία όργιο τρομοκράτησης.  Η αστυνομία αρχισε να αρπάζει με βία διαδηλωτές κόβοντας πρόστιμα, δήθεν για τη δημόσια υγεία, στριμώχνοντας τους διαδηλωτές από όλες τις μεριές σε έναν μικρό χώρο, με κίνδυνο τόσο τραυματισμών, όσο και διάδοσης της νόσου. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΡΙΣΤΑ. Υπήρξαν δύο συλλήψεις διαδηλωτών, και αρκετές προσαγωγές.

Στη πορεία συμμετείχε το κοινό πανό «οργανώσεις-συλλογικότητες-σωματεία», ΔΣ συλλόγων, αριστερές οργανώσεις και αναρχικές συλλογικότητες. Με μπλοκ συμμετείχαν τόσο το ΚΚΕ(μ-λ) όσο και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, με περιφρουρημένο τρόπο, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, βάζοντας την πολιτική τους γραμμή. Αποφάσεις και συμμετοχή είχανε και πρωτοβουλίες εργαζομένων.

Συνολικά, θεωρούμε ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης λαού και νεολαίας, απέτυχε, ότι το φετινό Πολυτεχνείο αποτέλεσε ένα μάθημα αγώνα για εκατοντάδες αγωνιστές, και ένα Έναυσμα για το παραπέρα ξεδίπλωμα των αγώνων για ΥΓΕΙΑ-ΨΩΜΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Σημαντικό ζήτημα είναι η εκδήλωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους και η μαζική καταγγελία των προστίμων.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr