11 ΜΑΡΤΗ 2017

ΙΝΔΙΑ: Ισόβια για τον αγωνιστή καθηγητή Γ.Ν. Σαϊμπάμπα!

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση, με κυβερνητική εντολή

Είναι μια πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά της Ινδίας απόφαση, αυτή που ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαρτίου, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Γκατσιρόλι της πολιτείας Μαχαράστρα. Μια από τις πιο επαίσχυντες νομικές αποφάσεις από την εποχή της ινδικής ανεξαρτησίας, το 1947. Ο ανάπηρος κατά 90%, βαριά ασθενής και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, Γκοκαρακόντα Νάγκα Σαϊμπάμπα ανακηρύχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς κίνδυνους και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση! Μαζί του καταδικάστηκαν σε ισόβια άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του και ο πέμπτος σε 10 χρόνια φυλάκιση. Η καταδίκη βασίστηκε σε μια σειρά άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου, του Νόμου για την Πρόληψη Παράνομων Ενεργειών, όπως ονομάζεται επίσημα (UAPA). Τα μόνα αποδεικτικά στοιχεία ήταν μια ομολογία που αποσπάστηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο και μερικά στοιχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τα οποία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στη δικογραφία. Στο δικαστήριο, επίσης, ως αποδεικτικά στοιχεία, οι δικαστές έφεραν άρθρα του Σαϊμπάμπα σε περιοδικά και ομιλίες του σε διεθνείς εκδηλώσεις στο Νεπάλ και στη Σρι Λάνκα. Ο Σαϊμπάμπα και οι συγκατηγορούμενοί του συνελήφθησαν διαδοχικά την άνοιξη του 2014 και τους αποδόθηκε η κατηγορία πως διατηρούσαν στενές σχέσεις με την ηγεσία των Μαοϊκών ανταρτών και το παράνομο ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό), από το οποίο δήθεν έπαιρναν οικονομική βοήθεια για να επεκτείνουν την επιρροή του στις μεγάλες πόλεις! Εκτός του Σαϊμπάμπα, οι άλλοι πέντε που καταδικάστηκαν με βάσει τον δρακόντειο νόμο είναι ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Πρασάντ Ραχί, ο φοιτητής του πανεπιστημίου Γιαβαχαρλάλ Νεχρού Χεμ Μίσρα και οι αυτόχθονες Πάντου Πόρα Ναρότε, Μαχές Καρεμάν Τίρκι, και Βιτζέι Τίρκι. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

Ο καθηλωμένος σε καροτσάκι ακαδημαϊκός συνελήφθη (στην πραγματικότητα απήχθη) στο Δελχί, τον Μάη του 2014, βάσει ισχυρισμών της αστυνομίας του Γκατσιρόλι, ότι έχει δεσμούς με τους Μαοϊκούς και πως «είναι πιθανό να προβεί σε αντεθνικές ενέργειες». Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πολιτεία της Μαχαράστρα και κλείστηκε στις διαβόητες κλειστές φυλακές, υψίστης ασφαλείας της Nαγκμπούρ. Ο Σαϊμπάμπα ήταν ελεύθερος μέχρι την Τρίτη, με προσωρινή εγγύηση από τον Απρίλη του 2016, για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο ανάμεσα στον Ιούνη του 2015 και τον Δεκέμβρη του 2015 που είχε αφεθεί και πάλι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δεχθεί την ιατρική γνωμάτευση πως έχει 90% αναπηρία λόγω της πολιομυελίτιδας που τον κτύπησε στην παιδική του ηλικία και σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στις φυλακές Στο διάστημα του ενάμιση χρόνου που βρέθηκε στις φυλακές της Nαγκμπούρ, ο Σαϊμπάμπα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και επιβαρύνθηκε η υγεία του. Στις 22 Φλεβάρη 2017, ο Σαϊμπάμπα παραπονέθηκε για στηθάγχη και μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, όπου και εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Λέγεται ότι έχει φλεγμονή παγκρέατος και ουρολιθίαση. Οι γιατροί συνέστησαν χειρουργική επέμβαση σε τρεις εβδομάδες μετά την αποδρομή της φλεγμονής. Ο ίδιος, παρά τα προβλήματα υγείας και κινητικότητας, φρόντιζε να παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία καθημερινά.

Η οικογένεια του Σαϊμπάμπα δήλωσε στα ινδικά ΜΜΕ πως περίμεναν να απαλλαγεί. «Σοκαριστήκαμε» λέει η γυναίκα του, Βασάνθα Σαϊμπάμπα. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του – στη δίκη αυτό αποκαλύφθηκε. Θα εφεσιβάλλουμε οπωσδήποτε την απόφαση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι υπήρξε κρατική πίεση για να καταδικαστεί.

Η δικηγόρος του Ρεμπέκα Τζον είπε πως θα γίνει έφεση. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον του. Αν το κράτος μπαίνει στο μυαλό του καθενός για να δει την ιδεολογία του, τότε θα έχουμε τέτοιες αποφάσεις με βάση τον Νόμο για την Πρόληψη Παράνομων Ενεργειών». Πρόσθεσε πως δεν είχε «κάποιο ρόλο σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια ούτε παρακίνησε σε βία».

Ο Σαϊμπάμπα είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ενάντια στην παραστρατιωτική συμμορία Σάλβα Τζουντούμ και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνόδευαν την Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι ενάντια στους μαοϊκούς, που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας, με επικεφαλής το Ινδικό Κογκρέσο. Η διεθνής δράση και το κύρος του ενοχλούσε τις ινδικές αρχές και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία στους παρατηρητές της δίκης πως οι δικαστές βρίσκονταν κάτω από την πίεση και την εντολή της κυβέρνησης Μόντι στο Δελχί και της αντίστοιχης στο κρατίδιο της Μαχαράστρα. Είναι πολύ ενδεικτική η ανακοίνωση που έβγαλε για να χαιρετήσει την καταδικαστική απόφαση η παν-ινδική φοιτητική οργάνωση Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad, που πρόσκειται στο ακροδεξιό ινδουιστικό κόμμα Rashtriya Swayamsevak Sangh και το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι. Στην ανακοίνωση, εκτός των άλλων, αναφέρει πως ο Σαϊμπάμπα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ιδεολογίας του Μάο στις πόλεις και πως εργάστηκε ως μεσολαβητής και εκπρόσωπος των Μαοϊκών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποκαλύπτοντας έτσι τον ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης και της πρωτοφανούς καταδίκης.

Σε δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, η Βασάνθα Σαϊμπάμπα αναφέρει τα εξής: «Οι δικηγόροι μας θα προσφύγουν σύντομα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση είναι σοκαριστική. Σ’ όλη την ιστορία της Μαχαράστρα, πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που όλα τα άτομα που κατηγορήθηκαν καταδικάστηκαν σε ισόβια για όλες τις κατηγορίες. Ο αδελφός του Σαϊμπάμπα παραβρέθηκε σχεδόν σε όλες τις αγορεύσεις των δικηγόρων και διαπίστωσε ότι αυτές δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη. Δεν αποδείχτηκε από την κατηγορούσα αρχή καμία από τις κατηγορίες. Είμαι της γνώμης, πως η Πολιτεία και η κεντρική κυβέρνηση άσκησαν τεράστια πίεση στους δικαστές για να εφαρμόσουν αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές για λογαριασμό των εταιριών και των πολυεθνικών. Οι κυβερνήσεις προτίμησαν να φιμώσουν τις λαϊκές φωνές ώστε να λεηλατηθεί ευκολότερα ο φυσικός πλούτος της χώρας. Η κυβέρνηση του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα αποσκοπεί στην ανοιχτή προώθηση της ακροδεξιάς ατζέντας κλείνοντας στη φυλακή ανθρώπους σαν τον Σαϊμπάμπα.

»Η κυβέρνηση επέλεξε μέσω των δικαστηρίων να φιμώσει τη φωνή του Δρ. Σαϊμπάμπα. Τιμώντας το δικαστήριο ο Σαϊμπάμπα παραβρέθηκε σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες, όλα αυτά τα χρόνια, παρά την κακή υγεία του. Ως σύζυγος, δηλώνω ότι θα παλέψουμε στα ανώτερα δικαστήρια επιζητώντας δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση πίεσε φοβερά την οικογένειά μου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με επιδρομές στο σπίτι μας στο Δελχί. Κάνω έκκληση στους δημοκράτες, σε λαϊκές οργανώσεις, διανοούμενους, σπουδαστές να καταδικάσουν αυτή την αντιδημοκρατική φύση της κυβέρνησης. Μετά την απόφαση, ο δικαστής αρνήθηκε να δεχτεί κάθε έκκληση των δικηγόρων μας. Οι δικηγόροι ζήτησαν να δοθεί εντολή στις αρχές των φυλακών να του παρασχεθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, κινητική βοήθεια, να εγγυηθούν πως θα γίνει εγχείρηση για την αφαίρεση της πέτρας στη χολή κλπ. Δεν έγιναν αποδεκτές ούτε καν οι προηγούμενες ελάχιστες διευκολύνσεις που είχαν δοθεί όσο ο Σαϊμπάμπα ήταν προφυλακισμένος».

Αφότου έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση, τόσο στην Ινδία όσο και διεθνώς, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και δηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτές οι αντιδράσεις αναμένεται να μεγαλώσουν όσο περνάνε οι ημέρες και οργανώνεται το κίνημα αλληλεγγύης στον αγωνιστή καθηγητή. Ο Σαϊμπάμπα δεν πρέπει να μείνει στη φυλακή, αν είναι δυνατόν ούτε για μια επιπλέον ημέρα. Δεν είναι μόνο ανάγκη για τον ίδιο και την επιβίωσή του αλλά και ένα κρίσιμο στοίχημα για τα λαϊκά κινήματα αντίστασης στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο!

Α.Λ.

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr