18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

ΚΑΡΔΙΤΣΑ| Τα συνθήματα του Νοέμβρη ακούστηκαν και φέτος

Τα συνθήματα του Νοέμβρη ακούστηκαν και φέτος ξανά στη Καρδίτσα. Βέβαια, σε μια πόλη έρημη (λόγω lockdown) και αστυνομοκρατούμενη όπου από νωρίς το πρωί η παρουσία της αστυνομίας ήταν πρωτοφανής και προκλητική σ’ όλο το εμπορικό κέντρο με δεκάδες αστυνομικούς, ΜΑΤ, κλούβες, μηχανές κλπ. Τις προηγούμενες ημέρες στήθηκε επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών και αποτροπής των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο με κλήσεις για προανάκριση σε συνδικαλιστές γιατρούς της Νοσοκομείου (ΕΔΩ) και αγωνιστές από το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα (ΕΔΩ). Τελικά η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν πέρασε και στη πλατεία Δικαστηρίων παρά την αστυνομοκρατία έγινε στις 5 το απόγευμα η προγραμματισμένη συγκέντρωση μετά από κοινό κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ(μ-λ)-ΝΑΡ (ΕΔΩ) και άλλων συλλογικοτήτων της πόλης. Συνεχείς και προκλητικοί ήταν οι έλεγχοι για SMS κλπ ενώ μοιράστηκαν και πρόστιμα σε αγωνιστές που αρνήθηκαν να επιδείξουν SMS υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Πριν τη συγκέντρωση, στην κοντινή πλατεία Στρατολογίας μηχανές της ΔΙΑΣ εγκλώβισαν και μοίρασαν πρόστιμα σε νεολαίους του α/α χώρου που είχαν ορίσει εκεί προσυγκέντρωση. Μπροστά στο μνημείο πεσόντων της πλ.Δικαστηρίων για άλλη μια χρονιά υψώθηκαν σφιγμένες γροθιές και για άλλη μια χρονιά τραγουδήθηκε το «Πέσατε θύματα» για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια έγινε πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο με συνθήματα καταγγελίας της αστυνομοκρατίας και συνολικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής:

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει-του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι-ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία-Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», «Η εξέγερση δεν μπαίνει σε μουσεία-εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο» κ.α.

Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ βγήκαν από την υποχρέωση με κατάθεση στεφάνων το πρωί, από μονομελείς (!) «αντιπροσωπείες» τους. Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ που «τίμησε» το Πολυτεχνείο με κατάθεση στεφάνου από 3μελή αντιπροσωπεία, συμμορφωμένος απόλυτα με την κυβερνητική απαγόρευση. Από το ΚΚΕ όλες αυτές τις μέρες δεν υπήρξε κανένα δημόσιο κάλεσμα, καμιά δημόσια απεύθυνση στο λαό και τους εργαζόμενους για πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας. Τελικά, με κινητοποίηση του στενού κομματικού του μηχανισμού, πραγματοποίησε πορεία στη πλατεία Παυσιλύπου και στον κεντρικό πεζόδρομο η οποία επίσης βρέθηκε αντιμέτωπη με ΜΑΤ και αστυνομία που δεν τους επέτρεψαν να περάσουν από την κεντρική πλατεία και να πορευτούν προς τη πλατεία Δικαστηρίων.Αν κάτι κατέγραψε η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι οι χειρότερες μέρες που έρχονται για το λαό με ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, με ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με παραπέρα φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, με δυσμενείς σε βάρος του λαού συσχετισμούς που γίνονται ολοένα και πιο δυσμενέστεροι. Όπως επίσης κατέγραψε και την αναγκαιότητα μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης μέσα από την συνεννόηση και την κοινή δράση όσων δυνάμεων κατανοούν αυτή την ανάγκη και δεν επαναπαύονται σε αυτοαναφορικούς σχεδιασμούς. Και τέλος κατέγραψε ότι παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, παρά τη τρομοκρατία και τη δυσμενή συγκυρία, είναι πολύς ο κόσμος που επιμένει να βαδίζει στο δρόμο του Νοέμβρη.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr