28 ΙΟΥΝΗ 2022

Μακελειό στη Μελίγια

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου χιλιάδες πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική και το Σουδάν προσπάθησαν να περάσουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Στην προσπάθειά τους αυτή ματοκυλίστηκαν από τις μαροκινές και τις ισπανικές αρχές. Ο αριθμός των νεκρών στα επίσημα ΜΜΕ έχει ανέβει στους 37, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πάνω από 80.

Οι εικόνες με τα ανθρώπινα κορμιά νεκρών, ζωντανών, τραυματισμένων και ποδοπατημένων, στοιβαγμένων σε σωρό και τις δυνάμεις καταστολής να χτυπάνε και να σέρνουν τους πρόσφυγες σαν τσουβάλια σοκάρουν. Είναι όμως το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού που δείχνει τη βαρβαρότητά του στους φτωχούς και εξαθλιωμένους και δεν διστάζει να χειροκροτεί για τα εγκλήματά του. Γι’ αυτό και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ άμεσα δήλωσε δημόσια ότι επικροτεί την σφαγή αυτή, κάνοντας λόγο για βίαιη επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας (!). Οι ισπανικές και μαροκινές αρχές άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου -λάμψης, ενώ στα βίντεο που κυκλοφορούν φαίνονται να χτυπάνε τους πρόσφυγες με γκλομπ και να τους πετάνε πέτρες, τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ισχύουν οι καταγγελίες για χρήση κανονικών σφαιρών.

Παρόμοιο σκηνικό έντασης είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο στον άλλο ισπανικό θύλακα, τη Θεούτα, με την προσπάθεια πάλι προσφύγων να τον διασχίσουν και τις ισπανικές αρχές να καταστέλλουν άγρια τους πρόσφυγες και τότε. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Μαρόκο και της Ισπανίας είχαν ανεβάσει τους τόνους με αφορμή το προσφυγικό και οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους είχαν παγώσει.

Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία είναι ο κύριος δέκτης προσφυγικών ρευμάτων από την Αφρική προς την Ευρώπη και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορά της. Η τάχα προοδευτική κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία έχει την στήριξη του Κομμουνιστικού κόμματος και των Ποδέμος, εργαλειοποιεί τα προσφυγικά ρεύματα για να διαπραγματευτεί καλύτερες συμφωνίες με την ΕΕ. Σε αυτή την κατάσταση γίνεται κουρελόχαρτο μέχρι και το διεθνές δίκαιο, το οποίο οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές στηρίζουν, που με βάση συγκεκριμένες συνθήκες (Δουβλίνο 2), μιλάει για δικαίωμα σε άσυλο όλων των προσφύγων στις χώρες εισόδου της ΕΕ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο γεγονός. Ίδια σκηνικά με τους εκατοντάδες πρόσφυγες να γίνονται μπαλάκι και να χτυπιούνται και από τις 2 πλευρές του χάρτη είδαμε το 2020 στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο. Τρανή απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο Ευρώπη των λαών δεν είναι αλλά μια λυκοσυμμαχία ιμπεριαλιστικών κρατών που δεν διστάζει καθόλου να μακελεύει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορά της. Ούτε βέβαια υπάρχει πλέον καμία αυταπάτη για δήθεν παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη, στην οποία τα εμπορεύματα και οι μετακινήσεις ανθρώπων θα γίνονται ανεμπόδιστα και τα σύνορα σιγά-σιγά θα φθίνουν, όπως διαλαλούσαν τα αστικά think-tanks πριν κάποια χρόνια. Η βάρβαρη ιμπεριαλιστική πραγματικότητα είναι ζώσα και τα εγκλήματα κατά των λαών και των κατατρεγμένων είναι διαρκή και βίαια.

Καταγγέλλουμε την ισπανική και την μαροκινή κυβέρνηση για το ματοκύλισμα στη Μελίγια.

Οι ιμπεριαλιστές και οι καπιταλιστές είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τον προσφυγικό ξεριζωμό και την σφαγή τους.

Άσυλο, στέγη, τροφή και χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

                 

28 Ιούνη 2022

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

 

 

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com