Πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιούνη, το διήμερο συζητήσεων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, για τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Η αποτίμηση του διήμερου είναι σαφώς θετική, τόσο σε σχέση με τη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών, όσο και σε σχέση με τα ζητήματα που άνοιξαν και με τον προβληματισμό που κατατέθηκε. Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις πολύωρες συζητήσεις και των τριών κύκλων των συζητήσεων.
Οι τρεις κύκλοι είχαν τα θέματα:
«ΜΠΠΕ: Ένας σημαντικός σταθμός στην προώθηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Πώς συγκρούστηκε ο σοσιαλιστικός με τον καπιταλιστικό δρόμο». Στον κύκλο αυτό υπήρξαν εισηγήσεις από τις δύο οργανώσεις. Από τον σ. Νίκο Παπαβασιλείου εκ μέρους της οργάνωσής μας και από τον Αντώνη Παπαδόπουλο εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ.
«Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης». Υπήρξαν εισηγήσεις από τον Θαν. Τσιριγώτη από το Μ-Λ ΚΚΕ, τον σ. Δημήτρη Μάνο από το ΚΚΕ (μ-λ), τον Στέλιο Μανούσακα, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ), τον Χρ. Μπίστη από το ΕΚΚΕ και τον Νίκο Γαλάνη από την Παρέμβαση.
«Η διεθνής επίδραση της ΜΠΠΕ στην επαναστατική κατεύθυνση των κινημάτων των λαών, των εργαζόμενων και της νεολαίας της περιόδου». Σε αυτόν τον κύκλο υπήρξαν εισηγήσεις από τον σ. Πάνο Χουντή εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ), από τον Πέτρο Κουφοβασίλη εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ και από σύντροφο εκπρόσωπο του TKP/M-L.
Η οργάνωσή μας προσπάθησε να παρουσιάσει εισηγήσεις που ήθελαν να ανταποκριθούν τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης (που κατατέθηκε με σχετική οικονομία) όσο και στο πεδίο εξαγωγής συμπερασμάτων αλλά και εμβάθυνσης στα θέματα του διημέρου. Έτσι κι αλλιώς, εκτιμάμε ότι η πραγματική υπεράσπιση της ΜΠΠΕ έχει να κάνει και με τη δημιουργική αφομοίωση των συμπερασμάτων της, η οποία πρέπει να αποτελεί όπλο στους αυριανούς αγώνες του προλεταριάτου και των λαών. Απολογιστικά θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτή την επιδίωξη, ξέροντας βέβαια ότι και οι δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες (με φόντο και τη συνολική φάση στην οποία βρίσκεται η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και το κομμουνιστικό κίνημα), ορίζουν ένα αποτέλεσμα που απέχει από το σημείο να είναι πλήρες και χωρίς κενά. Θετική ήταν η συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις, συζήτηση που ανέδειξε με πολιτικό, γενικά (μια επισήμανση κάνουμε σε διπλανό σχόλιο), τρόπο τις διάφορες και διαφορετικές, σε κάποιες περιπτώσεις, προσεγγίσεις. Αποδείχτηκε ότι ήταν συνολικά θετική η πρωτοβουλία των δύο οργανώσεων.
Τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων θα τα βρείτε εδώ: Διήμερο ΜΠΠΕ.