01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2022

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»! ΚΑΤΩ Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ! ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου το πρωί, η κυβέρνηση και η εργοδοσία του εργοστασίου «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, έδειξαν για μια ακόμη φορά το πραγματικό τους πρόσωπο και την ουσία της πολιτικής που υπηρετούν. Με ΜΑΤ, βία και χημικά χτύπησαν την απεργία των εργαζομένων του εργοστασίου και τους εκατοντάδες εργαζόμενους και νεολαίους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο μετά από κάλεσμα του σωματείου για την ενίσχυση της απεργιακής περιφρούρησης και κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει στο εργοστάσιο μια χούφτα απεργοσπαστών. Η αγριότητα των ΜΑΤ συνοδεύτηκε από τον  τραυματισμό και τη σύλληψη του προέδρου των εργαζομένων στην «Μαλαματίνα» καθώς και την σύλληψη ενός νεολαίου.

Εδώ κι εβδομάδες, οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» δίνουν ένα σκληρό αγώνα ενάντια στις 15 απολύσεις συναδέλφων τους, αλλά και διεκδικώντας ικανοποιητική συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και με καθημερινή περιφρούρηση του αγώνα τους, καταγγέλλουν τα αντεργατικά σχέδια της νέας διοίκησης του εργοστασίου, η οποία, αφού πήρε το εργοστάσιο απαλλαγμένο από χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (δώρο της κυβέρνησης), προχώρησε σε 15 απολύσεις με πρόσχημα την «εξυγίανση» της επιχείρησης, και παράλληλα θέλει να επιβάλει καθεστώς ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, με την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους, στέλνουν καθημερινά μήνυμα αγώνα προς όλη την εργατική τάξη της χώρας. Μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική βαρβαρότητα, μήνυμα υπεράσπισης των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, μήνυμα διεκδίκησης καλύτερων όρων ζωής και δουλειάς. Σε αυτό το μήνυμα ανταποκρίνονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι: σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, εργαζόμενοι και νεολαίοι, εκφράζουν την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα αυτό. Είτε με την παρουσία τους στις απεργιακές περιφρουρήσεις, είτε με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις που καλεί το σωματείο των εργαζομένων στην «Μαλαματίνα», είτε με την οικονομική και υλική υποστήριξη του αγώνα, όλοι αυτοί στέλνουν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης σε έναν αγώνα που τον νιώθουν ως δικό τους, έναν αγώνα που εκφράζει και τις δικές τους αγωνίες.

 
Αυτό το κλίμα και τέτοιοι αγώνες είναι που τρομάζουν το σύστημα και τις κυβερνήσεις του. Γιατί αμφισβητούν την ουσία της βάρβαρης πολιτικής που θέλουν να επιβάλουν: την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας. Γιατί αναδεικνύουν την υποκρισία όλων αυτών που θυσιάζουν τις ζωές και το μέλλον του λαού και της εργατικής τάξης για λογαριασμό των συμφερόντων του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου. Γιατί στοχεύουν στο δυνάμωμα της εργατικής τάξης και στο ανέβασμα της ταξικής της συνείδησης.

Γι’ αυτό και τους χτυπούν με λύσσα και με κάθε δυνατό τρόπο: διώξεις, συλλήψεις, βία, καταστολή, δίκες και καταδίκες, σε βάρος αυτών που παλεύουν για το δίκιο τους και για το αυτονόητο: να μπορούν να ζουν σαν άνθρωποι. Γι’ αυτό και έχουν ψηφίσει δεκάδες αντεργατικούς νόμους, με κορυφαίο τον νόμο Χατζηδάκη (ν. 4808 του 2021), που φροντίζουν όχι μόνο να πετσοκόβουν τα εργατικά δικαιώματα αλλά και να ποινικοποιούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται, να οργανώνονται σε σωματεία, να απεργούν.

Με το χθεσινό χτύπημα η κυβέρνηση ολοφάνερα στέλνει μήνυμα προς τα ξένα και ντόπια αφεντικά ότι θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά τους και μήνυμα προς το λαό ότι μπροστά στον άγριο χειμώνα που έρχεται, θα αντιμετωπίσει με τον βούρδουλα τις δίκαιες αντιδράσεις του.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Αυτό που φοβούνται, αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα και η εργατική και λαϊκή οργή θα γίνει οργανωμένη δράση που θα ανατρέψει την πολιτική τους και το σύστημα που υπηρετεί. Ο αγώνας στη «Μαλαματίνα» έρχεται σαν συνέχεια των αγώνων στην efood, στην Cosco, στα Πετρέλαια Καβάλας. Είναι συνέχεια των αγώνων που δίνουν οι εργάτες στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ινδία και παντού στον κόσμο ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενάντια στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ να σταθούν ακόμη πιο μαζικά και αποφασιστικά στο πλευρό των απεργών εργατών στην «Μαλαματίνα». Να καταδικάσουν την εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία. Να απαιτήσουν την άμεση παύση κάθε δίωξης σε βάρος τους και σε βάρος όσων των συμπαραστέκονται. Να απαιτήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους: να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις και να υπογραφτεί συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr