18 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

ΠΑΤΡΑ| Για το τριήμερο του Πολυτεχνείου

Πριν αναφερθούμε στα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην πόλη την Τρίτη 17 Νοέμβρη, σημαντική θα ήταν και μια τοποθέτηση για όσα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Πάτρα.

Από την αρχή του δεύτερου lockdown προέκυψε η ανάγκη για την συνεννόηση σε μια πρώτη φάση των σχημάτων, των πολιτικών δυνάμεων και των αγωνιστών που δραστηριοποιούνται στο κίνημα. Αυτό για να υπάρχει όσο το δυνατών καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα έμπαιναν το επόμενο διάστημα μιας και η κυβέρνηση δεν θα έκανε πίσω σε ότι έχει σχεδιάσει εις βάρος του λαού.

Το τριήμερο του Πολυτεχνείου:

Με την ένταση της καταστολής και των απαγορεύσεων στην Πάτρα (απαγόρευση δύο συγκεντρώσεων, εισβολή στο στέκι Επί Τα Πρόσω, προσαγωγές και πρόστιμα σε διαδηλωτές) όλα έδειχναν πως το φετινό Πολυτεχνείο θα ερχόταν αντιμέτωπο με την καταστολή και την καθολική απαγόρευση των εκδηλώσεων μνήμης.

Σε σύσκεψη του ΕΚ Πάτρας δεν δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης συνδικαλιστών και σχημάτων που είχαν λάβει μέρος με την δικαιολογία πως τοποθετείτε ένας από κάθε κλάδο. Στο βήμα της σύσκεψης βέβαια πέρασαν ο Δήμαρχος και οι εμποροβιοτέχνες για να καταλήξουν όλοι μαζί σε ένα συντονιστικό που θα οργάνωνε τις εκδηλώσεις και την ΠΟΡΕΙΑ του Πολυτεχνείου στις 17/11 17:00 από την πλατεία Όλγας. Τελευταία στιγμή όμως στις 16 Νοέμβρη εκπρόσωπος του ΕΚΠ ανακοίνωσε στον τύπο πως ποτέ δεν είπε η συντονιστική επιτροπή τους ότι θα γίνει πορεία παρά μόνο κάποιες συμβολικές κινήσεις εκ μέρους δήμου και σωματείων χωρίς κάλεσμα.

Στη προσπάθεια να σπάσει η τρομοκρατία και η απαγόρευση οι οργανώσεις τις αριστεράς με ανακοινώσεις και συνεννοήσεις αποφασίζουν για τριήμερο εκδηλώσεων έξω από το χώρο του Παραρτήματός με αποκορύφωμα την πορεία της Τρίτης. Δυστυχώς οι δυνάμεις των ΑΡΑΝ, Παρέμβαση κτλ δεν συμμετείχαν σε αυτή την κοινή προσπάθεια ακολουθώντας για άλλη μια φορά την τακτική να συρθούν πίσω από τις πρωτοβουλίες του ΕΚΠ και του Δήμου μέχρι να μηνούν εκτεθειμένοι και αυτοί την τελευταία στιγμή.

Η απαγόρευση δεν πέρασε!!!

Από την Κυριακή 15 Νοέμβρη μπροστά από τον χώρο του Παραρτήματος φοιτητικοί σύλλογοι πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν, κρέμασαν πανό και αφίσες, έστησαν τραπεζάκια μοίρασαν καλέσματα για την πορεία του Πολυτεχνείου. Τις επόμενες ημέρες και με την αγορά ανοιχτή αρκετός κόσμος πέρασε μπροστά από το Παράρτημα στάθηκε και συζήτησε προσπερνώντας όλες τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, έκφρασε με τον τρόπο του τη θέληση να κατέβει στην διαδήλωση .

Την Τρίτη 17 Νοέμβρη από το πρωί έξω από το Παράρτημα οι παρεμβάσεις συνεχίζονται και η συμμετοχή του κόσμου αρχίζει και αυξάνεται. Το μεσημέρι λίγες ώρες πριν την πορεία το κέντρο γεμίζει ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και κλούβες, στους δρόμους γύρω από το Παράτημα 8 διμοιρίες εγκλωβίζουν περίπου 100 συγκεντρωμένους (μέλη των Φ.Σ., αναρχικά σχήματα, μέλη των οργανώσεων ΝΑΡ-νΚΑ, ΣΕΚ και ΚΚΕ(μ-λ) και σχημάτων όπως οι Αγωνιστικές Κινήσεις) Το κομμάτι των φοιτητικών συλλόγων που προσπάθησε να συγκροτήσει μπλοκ για πορεία κυνηγήθηκε από τα ΜΑΤ μέχρι την άλλη άκρη της πόλης όπου στο τέλος τους προσήγαγαν όλους χωρίς όμως ποινές και πρόστιμα. Την ώρα που αρκετός κόσμος ήταν εγκλωβισμένος μπροστά από το Παράρτημα το ΕΚΠ και ο Δήμος με εσωτερική συνεννόηση πραγματοποίησε συγκέντρωση στα πρότυπα της «πρωτομαγιάς» στην Πλ. Γεωργίου, έχοντας ενημέρωση όλοι οι φορείς τα γεγονότα του Παραρτήματος και μετά από εκλύσεις που έγιναν δεν κούνησαν το δάχτυλό τους για να απεγκλωβιστεί ο κόσμος και να σπάσει η αστυνομοκρατία.

Όσο περνούσαν οι ώρες ο λαός που προσπαθούσε να φτάσει το σημείο της συγκέντρωσης έβρισκε μπροστά του διμοιρίες και ελέγχους σε σημεία της Πάτρας τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά. Η άλλη αριστερά (ΑΡΑΝ, Παρέμβαση, Συντονισμός, ΕΑΜ) πραγματοποίησε και αυτή με τη σειρά της νέα συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Τεμπονέρα στα πρότυπα του ΚΚΕ ενώ όπου αλλού έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις είτε δεν κατορθώθηκαν (πλ. Όλγας) είτε χτυπήθηκαν (πλ. Αγίας Σοφίας).

Στόχος και εντολή της κυβέρνησης ήταν να μην γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου και η περικύκλωση του Παραρτήματος είχε σαν στόχο τον κόσμο έξω από τον ιστορικό χώρο που όλες τις ώρες προσπαθούσε να τον προσεγγίσει, βέβαια ο κόσμος που παρέμεινε στο Παράρτημα τους χάλαγε το σχέδιο γι’αυτό και ενισχύθηκαν οι έλεγχοι σε ολόκληρη την πόλη . Μετά από ώρα όταν κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις να νεκρώσουν το κέντρο και έπειτα από διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι εγκλωβισμένοι του Παραρτήματος χωρίς συνέπειες. Ένα κομμάτι που έμεινε πίσω και ανήκε στον α/α έφυγε από τον χώρο μετά την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το κέντρο αργά την νύχτα. Το ΚΚΕ(μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του τριημέρου επέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου στην Πάτρα. Με ανοιχτό κάλεσμα και παρεμβάσεις με προκηρύξεις, αφίσες και πανό στις γειτονιές αλλά και έξω από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος το τριήμερο 15-16-17 Νοέμβρη συμβάλαμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι όροι ώστε να σπάσει η απαγόρευση με τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πόλη.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr