29 ΙΟΥΛΗ 2022

Την ώρα που ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η πολιτική της «αποδίδει καρπούς»!

Τα πρόσφατα στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ, ΟΟΣΑ και άλλες έρευνες καταγράφουν κι επίσημα την πραγματικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης στην οποία έχει καταδικάσει το λαό και τη νεολαία το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στη χώρα μας. Σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» -δηλαδή εξαθλιωμένο- βρέθηκε το 2021 (με βάση τα εισοδήματα του 2020) το 28,3% του πληθυσμού (2.971.200 άνθρωποι), αυξημένο από 27,4% το 2020. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τα παιδιά μέχρι 17 ετών, για τα οποία το ποσοστό αγγίζει το 1 στα 3 (32%), και τραγική για τους ανέργους (45,4%). Χτυπάει δε πολλαπλάσια όσους δουλεύουν σε ημιαπασχόληση κι ελαστική εργασία (που συνεχίζουν ν’ αυξάνονται), καθώς και όσους δεν έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ κι η γεωγραφική κατανομή της ταιριάζει στα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής, με το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, όπου η φτώχεια είναι μεγαλύτερη, να καταγράφει και τις μεγαλύτερες μειώσεις σε πληθυσμό. Μάλιστα, αυτά τα δεδομένα προκύπτουν με βάση το σχετικό ορισμό της φτώχειας, δηλαδή σε σχέση με το μέσο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα, το οποίο επίσης μειώθηκε το 2021 και παραμένει πολύ χαμηλότερο απ’ τα επίπεδα του 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, το 10% των παιδιών μέχρι 15 ετών αντιμετωπίζει στέρηση τροφής και το 46% ελλείψεις σε αγαθά στο σπίτι του.

Τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία κάνουν ακόμα πιο προκλητικούς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν πήρε και παίρνει μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Είναι φανερό ότι τα 43 δισ.€ που υποστηρίζει πως έφτασαν οι έκτακτες κρατικές επιδοτήσεις κάθε είδους τη διετία 2020-21 δεν κατέληξαν στο λαό, αυτός όμως θα κληθεί να ματώσει για ν’ αποπληρωθούν. Παράλληλα, οι «πανηγυρισμοί» Στουρνάρα για αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνη του 2022 επιβεβαιώνουν ότι μόνο «στην ίδια βάρκα» δεν βρίσκεται η τεράστια πλειοψηφία με τους ελάχιστους που αυγατίζουν κέρδη και πλούτη. Κι αυτό γιατί, πέρα απ’ τους δείκτες ανισότητας που αυξάνονται, ακόμα κι αυτή η αύξηση καταθέσεων αφορούσε κατά 2 δισ.€ τις καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι 700εκ.€ των νοικοκυριών. Μέσα στην προπαγανδιστική αγωνία τους να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, «παράβλεψαν» ότι η συγκεκριμένη αύξηση καταθέσεων κατά ένα μέρος είναι συγκυριακή (είχε προηγηθεί μείωση το πρώτο τρίμηνο), τεχνητή (παράταση φορολογικών δηλώσεων κ.ά.) ή σχετίζεται με την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων κατά περισσότερο από 2 δισ.€ -που υποδηλώνει και δυσκολία στην παραγωγική τοποθέτηση κεφαλαίων. Στο πραγματικό τους μέρος, για τις επιχειρήσεις βασικά σχετίζεται με τα έσοδα από τον αυξημένο τουρισμό, την ώρα που 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να πάνε αυτό το καλοκαίρι διακοπές έστω και για μια βδομάδα!

Το αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής στη ζωή του λαού φαίνεται τόσο στην προηγούμενη διετία όσο και στο παρόν και το μέλλον που διαγράφεται. Πλέον, 1 στους 2 αγοράζει μόνο τα απαραίτητα (51% από 43% πέρσι) και αδυνατεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες της τάξης των 410€. 1 στους 4 δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, τη δόση για δάνειο πρώτης κατοικίας, τους λογαριασμούς. Η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, το ίδιο και του φυσικού αερίου, ενώ τα καύσιμα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30%. Είναι λοιπόν προκλητικές οι δηλώσεις Σταϊκούρα περί αύξησης του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 3,8% φέτος, όταν ο επίσημος πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος και οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Αυτούς τους «καρπούς» αποδίδει η κυβερνητική πολιτική. Η πολιτική που τσακίζει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην ασφάλιση, στη δουλειά. Η ίδια πολιτική που έχουν υπηρετήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τα ίδια αποτελέσματα. Η ίδια πολιτική που θα συνεχίσει να προωθείται, μέσα στις αυξανόμενες πιέσεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της απαρέγκλιτης προσαρμογής της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού στις απαιτήσεις τους. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει οδηγήσει το λαό στη σημερινή κατάσταση και θα γίνει ακόμα πιο ασφυχτικό τους επόμενους μήνες.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία πρέπει να βρουν το δρόμο του αγώνα για ν’ αντισταθούν στην εξαθλίωση και να διεκδικήσουν καλύτερη ζωή. Να πετάξουν στα σκουπίδια την κυβερνητική προπαγάνδα, που υποστηρίζει ότι όλα τα προβλήματα είναι παροδικά και πως αυτό που απαιτείται είναι «υπομονή, ευθύνη και συνοχή» από ένα λαό που αντιμετωπίζει άθλια καθημερινότητα κι εφιαλτική προοπτική. Να πετάξουν στα σκουπίδια και την υποκρισία της αντιπολίτευσης, που κάνει πως κόπτεται για τα προβλήματά του και καλλιεργεί εκλογικές αυταπάτες, προκειμένου να στηρίξει κι αυτή απ’ τη μεριά της τη λογική της «υπομονής, ευθύνης και συνοχής» που απαιτεί το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Το οποίο άλλωστε δηλώνει διαθέσιμη να υπηρετήσει ξανά από κυβερνητικά πόστα όταν χρειαστεί.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία δεν θα υποταχτούν! Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες!

 

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr