23 ΟΚΤΩΒΡΗ 2022

Το τελευταίο αντίο στον σύντροφο Αντρέα Βογιατζόγλου

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη του 2022 το απόγευμα έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του, στους Αγίους Αναργύρους, ο σύντροφος Αντρέας Βογιατζόγλου, γραμματέας του ΚΚΕ(μ-λ). Η οικογένειά του, η γυναίκα του και συντρόφισσα Ρένα και η κόρη του Δήμητρα, μαζί με κάποιους φίλους και συντρόφους ήταν δίπλα του όταν άφησε την τελευταία του πνοή. Έκανε ψύχρα εκείνη την ημέρα. Μα το Σάββατο στις 22 Οκτώβρη είχε καλοκαιρινό καιρό. Το νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, όπου έγινε η πολιτική κηδεία του, γέμισε από πολλές εκατοντάδες κόσμου. Όπως του άξιζε! Τα μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, συναγωνιστές, φίλοι, συγγενείς, μέλη κι εκπρόσωποι αριστερών επαναστατικών οργανώσεων από τη χώρα μας και την Τουρκία, τίμησαν με την παρουσία τους τον σπουδαίο κομμουνιστή και ξεχωριστό άνθρωπο.

Σε τρία μεγάλα πανό του ΚΚΕ(μ-λ), το ένα στην είσοδο του νεκροταφείου και τα άλλα δύο στον χώρο που έγινε η πολιτική επικήδειος εκδήλωση, δέσποζε η μορφή του συντρόφου μας με συνθήματα τιμής και υπόσχεσης πως ο δρόμος που βάδισε και πλάτυνε ο ίδιος, θα απλωθεί και θα μακρύνει για να χωρέσει τους χιλιάδες που χρειάζεται ο μεγάλος μας σκοπός  για έναν καλύτερο κόσμο. Ένα πανό του TKP/ML για τον Αντρέα που ζει στον αγώνα για σοσιαλισμό, υπενθύμιζε το καθήκον των κομμουνιστών να πολεμήσουν για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στον ελληνικό και τον τούρκικο λαό. 

Από τις 11 το πρωί, η σωρός του αγαπημένου μας συντρόφου βρισκόταν στο χώρο του νεκροταφείου για τον τελευταίο χαιρετισμό, πλαισιωμένη με στεφάνια από το ΚΚΕ(μ-λ), το Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ), τους νεολαίους του ΚΚΕ(μ-λ), την Ταξική Πορεία, τους Δρόμους Αντίστασης, τις Αγωνιστικές Κινήσεις, το TKP/ML, την ΟΚΔΕ και τη Λαϊκή Δράση. Σύντροφοι από το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ) μετέφεραν  το φέρετρο κάτω από το κιόσκι που είχε στηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και η εκδήλωση άρχισε. Η γυναίκα του και η κόρη του δεν τον άφησαν απ’ τα μάτια τους ούτε στιγμή.

Εκ μέρους του Π. Γ. του ΚαθοδηγητικοΎ Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ) μίλησε ο σύντροφος Θοδωρής Φωτόπουλος, αχώριστος σύντροφος και φίλος του Αντρέα επί σαράντα χρόνια. Αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του, την  πολιτική προσφορά του στην οργάνωση και το λαϊκό κίνημα, αλλά στην απώλεια του αδελφικού του φίλου. Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τους συντρόφους Γρήγορη Κωνσταντόπουλο, Ηλία Καμαρέτσο και Βασίλη Γεμιστό, τα άλλα καθοδηγητικά στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) που χάσαμε και που μαζί με τον σύντροφο Αντρέα σηματοδότησαν την πορεία του ΚΚΕ(μ-λ) από το 1982 και μετά.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο σύντροφος Αλέξανδρος Παπαναστασάτος από τον Εργατικό Τομέα, που τόνισε τη συμβολή του συντρόφου Αντρέα στις προσπάθειες της οργάνωσης να διευρύνει τους δεσμούς της με την εργατική τάξη και να συμβάλει στην ανασυγκρότησή της.

Η συντρόφισσα Γιάννα Αντωνιάδη, που εκπροσώπησε τον Τομέα της Συνοικίας, συμπύκνωσε μέσα στην προσωπική της αφήγηση για τον δάσκαλο που γνώρισε και τον σύντροφο που έχασε, όλα τα πολιτικά και προσωπικά χαρακτηριστικά του. Εκ μέρους της Νεολαίας του ΚΚΕ(μ-λ), ο σύντροφος Δημήτρης Γαγγάδης τόνισε τη σημασία που έδινε ο σύντροφός μας Αντρέας στη νέα γενιά και τα κινήματά της.

 

Και πράγματι, ήταν εντυπωσιακή η παρουσία της νεολαίας σε αυτήν τη βαθύτατα πολιτική και συγκλονιστική τελετή. Ήταν κι αυτό ένα δείγμα της αναγνώρισης για την συνεισφοράς του συντρόφου μας στην υπόθεση της νεολαίας. Ήταν όμως και μια απόδειξη των πλουσίων καρπών που απέδωσε αυτή η συνεισφορά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι σύντροφοι από το TKP/ML οι οποίοι εξήραν την προσφορά του Αντρέα Βογιατζόγλου στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Στο τέλος της ομιλίας τους τα συνθήματα που αντήχησαν στην τουρκική γλώσσα πέρα από τη συγκίνηση που προκάλεσαν, ήταν και μια ισχυρή υπενθύμιση των βαθύ δεσμού που έχει σφυρηλατηθεί ανάμεσα στις δύο αδελφές οργανώσεις.

 

Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανάγνωση της επιστολής του συντρόφου Βασίλη Σαμαρά, ιστορικού στελέχους και πρώην γραμματέα του ΚΚΕ(μ-λ), ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των οργανώσεων ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΛΑΕ, Λαϊκή Δράση, Λαϊκό Μέτωπο, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Πρωτοβουλίας για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, της ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), της ΚΟΕ και της Κίνησης για την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ.

Ούτε στιγμή δεν σταμάτησαν να ακούγονται συνθήματα! Είτε για να τονίσουν τα λόγια των ομιλητών, είτε για να καλύψουν το χρόνο όταν ράγιζε η φωνή τους, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι -παρά τη βαθιά συγκίνησή τους- βροντοφώναξαν ξανά και ξανά για την αξία του συντρόφου που χάσαμε, αλλά και για την κληρονομιά που άφησε: «Δόξα και τιμή στο σύντροφο Αντρέα», «Κομμουνιστής μαχόμενος και καθοδηγητής, σύντροφε Αντρέα, στο κίνημα θα ζεις», «Ο δικός μας δρόμος της ανατροπής, σύντροφε Αντρέα, ανάμεσά μας ζεις» και άλλα.

Και όπως αρμόζει σε έναν άξιο κομμουνιστή, οι εκατοντάδες σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, στο τέλος της εκδήλωσης τραγούδησαν όλοι μαζί την Διεθνή, ενώ λίγο μετά, και όσο ήμασταν συγκεντρωμένοι γύρω από τη σωρό του συντρόφου μας για μια τελευταία φορά, αντήχησε το "Επέσατε θύματα".

Ήταν μια εκδήλωση που όχι μόνο τίμησε τον σύντροφο Αντρέα, αλλά κατάφερε να αναδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξία του και την πολυεπίπεδη προσφορά του στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και την ανάδειξη της επαναστατικής κομμουνιστικής προοπτικής.

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr