08 ΙΟΥΛΗ 2024

10η Συνδιάσκεψη: Χαιρετισμός από το Μ-Λ ΚΚΕ

Χαιρετισμός του Μ-Λ ΚΚΕ στη 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Μεταφέρουμε τους συντροφικούς κομμουνιστικούς χαιρετισμούς του κόμματός μας, του Μ-Λ ΚΚΕ, στη 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ).

Η σύγκληση του ανώτατου σώματος της Οργάνωσής σας συμπίπτει με μια περίοδο όπου στη διεθνή σκηνή, αλλά και στη χώρα μας, σημειώνονται σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις. Έχει μεγάλη σημασία πώς εκτιμούν και πώς αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις οι δυνάμεις του κομμουνιστικού κινήματος.

Το δυνάμωμα της καπιταλιστικής κρίσης, η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η όξυνση του ανταγωνισμού τους για τις σφαίρες επιρροής φέρνουν, με σφοδρότητα, στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη την πολιτική της πιο άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαών, σκληρότερα αντιδημοκρατικά μέτρα, την κατάπνιξη των λαϊκών αγώνων για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, τη στρατιωτικοποίηση των οικονομιών και την καταφυγή στην πολεμική βία. Εκφράσεις αυτών των όλο και πιο βαθιά αντιδραστικών εξελίξεων αποτελούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο γενοκτονικός πόλεμος του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, τα στρατιωτικά επεισόδια ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν -που κυοφορούν ένα νέο πολεμικό μέτωπο-, οι πυρηνικοί εκβιασμοί και η κλιμάκωση των συμβατικών και πυρηνικών εξοπλισμών, το πέρασμα της ΕΕ σε ένα καθεστώς «οικονομίας πολέμου» όπως εξάγγειλε η ηγεσία της.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία και των κομμάτων της αστικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ενσωματώνει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στο αντιδραστικό και φιλοπόλεμο αυτό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η πολιτική της ξένης εξάρτησης, που ευθυγραμμίζει την Ελλάδα με την εξυπηρέτηση όλης της ατζέντας των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικο-πολεμικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εγκυμονεί μεγάλες περιπέτειες για το λαό μας.

Η άλλη και αλληλένδετη όψη της κυβερνητικής πολιτικής, η εσωτερική πολιτική, είναι το σάρωμα των οικονομικών, εργασιακών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που κλιμακώνεται εδώ και μια πενταετία έχοντας σε μεγάλο βαθμό και τη συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Ωστόσο, η αντιδραστική πολιτική των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών και αστικών δυνάμεων δεν μένει χωρίς απαντήσεις από την πλευρά της εργατικής τάξης και των λαών. Σε διεθνές επίπεδο, και μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής Δύσης, γίνονται σημαντικοί εργατικοί απεργιακοί αγώνες, μεγάλες αγροτικές, φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, ενώ ξεχωρίζει ο ηρωικός απελευθερωτικός αγώνας του Παλαιστινιακού λαού που συγκέντρωσε και συγκεντρώνει τεράστια παγκόσμια συμπαράσταση. Αλλά και μέσα στη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες που συναντά το εργατικό και λαϊκό μαζικό κίνημα, είχαμε σημαντικές αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Αυτές οι μαζικές αγωνιστικές αντιστάσεις και το δυνάμωμα της λαϊκής αντίθεσης στην ασκούμενη κυρίαρχη αστική πολιτική είναι και το υπόβαθρο της πολιτικής κρίσης που εκδηλώνεται, με διάφορους τρόπους, από τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας. Μια πολιτική κρίση που εντάθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές. Τώρα, γίνονται νέες προσπάθειες από τις κυρίαρχες αστικές δυνάμεις να επανεγκλωβίσουν το λαϊκό κόσμο και να ανακόψουν τις τάσεις αποστασιοποίησής του από την κυρίαρχη αστική πολιτική. Μεταμορφώσεις αστικών σχηματισμών, βγάλσιμο στο προσκήνιο ακροδεξιών δυνάμεων, παραπλανητική προπαγάνδα είναι ορισμένα μέσα που ήδη έχουν μπει σε λειτουργία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μπαίνει το καθήκον στις πραγματικές κομμουνιστικές δυνάμεις να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην αποδέσμευση των λαϊκών μαζών από την αστική πολιτική.

Καθοριστικό ζήτημα, για να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια, είναι να ενισχυθεί ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας. Να μπορέσει να φτιαχτεί ένα πανεργατικό-παλλαϊκό μαζικό μέτωπο απόκρουσης των αντιλαϊκών μέτρων και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Να μπορέσει να φτιαχτεί ένα παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και για την ειρήνη που θα προτάσσει το αίτημα της πάλης για την εθνική ανεξαρτησία.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε την πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού μαζικού κινήματος.

Αν το ένα ζήτημα για την απόκρουση και την ανατροπή της κυρίαρχης αστικής πολιτικής είναι η δημιουργία ενός μαζικού εξωκοινοβουλευτικού μετώπου πάλης, το δεύτερο είναι ο προσανατολισμός του.

Η ανταπόκριση σε αυτά τα δύο ζητήματα σημαίνει ότι μαζί και ταυτόχρονα με την αδιάλειπτη συμμετοχή μας στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες χρειάζεται μια σταθερή αντιπαράθεση με όλες τις πολιτικές, τις ιδέες και απόψεις που υπονομεύουν και δυσκολεύουν το έργο της συνεπούς αγωνιστικής ταξικής πάλης. Χρειάζεται μια τακτική πάλης που μαζί με τη συσπείρωση δυνάμεων θα δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε οι αγώνες να κατευθύνονται προς μια σωστή αριστερή πορεία.

Αναμφισβήτητα, πυρήνα αυτής της προσπάθειας αποτελεί ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σταθερό, ανθεκτικό και συνεπή κινητήρα για τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας για δουλειά, δημοκρατία, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης σκοπός που έθεσε το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα, υπογραμμίζοντας πως η επίτευξή του θα χρειαστεί επίπονες και μακρόχρονες προσπάθειες. Ας το θυμηθούμε αυτό φέτος που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυσή του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Μ-Λ ΚΚΕ σας εύχεται παραγωγικές εργασίες, με αποτελέσματα που θα συμβάλουν στην προώθηση της υπόθεσης για την οποία παλεύει το πραγματικό κομμουνιστικό κίνημα.

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

30/6/2024

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr