08 ΙΟΥΛΗ 2024

10η Συνδιάσκεψη: Χαιρετισμός από το ΝΑΡ

Χαιρετισμός στη 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

Συντρόφισσες - σύντροφοι

Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ένταση της αντεργατικής, αντιδραστικής, ολοκληρωτικής καπιταλιστικής επιδρομής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε τελματώδη στασιμότητα στηριζόμενη περισσότερο από ποτέ σε ασταθείς ισορροπίες. Οι πολύμορφοι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται. Αποτέλεσμα αυτής της όξυνσης και βασικό σημείο των σύγχρονων εξελίξεων, είναι ότι ο καπιταλιστικός κόσμος πολώνεται σε έναν σκληρό ανταγωνισμό δύο βασικών πόλων-μπλοκ: «δυτικές» δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ κ.α.) από τη μια και από την άλλη ο ανερχόμενος υπό διαμόρφωση πόλος κρατών με κεντρικό ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας.

Ως απόρροια αυτών των ανταγωνισμών το ζήτημα του πολέμου έρχεται με ένταση στο προσκήνιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελεί αναμφίβολα σημείο καμπής, αφετηρία μιας νέας φάσης και έκφραση της έντονης διαπάλης για την αποτύπωση νέων συσχετισμών και της ηγεμονίας στον κόσμο. Η γενοκτονία του κράτους του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, τα πολεμικά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής (Λίβανος, Υεμένη) και το Ιράν, η εμπλοκή σε όλα τα πολεμικά επεισόδια του ΝΑΤΟ και των χωρών της ΕΕ, διαμορφώνουν χαρακτηριστικά προς μια πιο γενικευμένη παγκόσμια αναμέτρηση με υπαρκτό τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των εστιών και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη και τη στάση της συναινετικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, Πλεύσης Ελευθερίας υποστηρίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ανάγκη της αστικής τάξης να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο ελληνικός καπιταλισμός φορτώνοντας την κρίση στον λαό και αυξάνοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την Ελλάδα σε «καλό στρατιώτη» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ουκρανία έως την Ερυθρά θάλασσα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Όμως το αστικό πολιτικό σύστημα δεν έχει λύσει τα προβλήματα της σταθεροποίησής του. Αυτό αποτυπώνουν μια σειρά παράγοντες - μεταξύ των οποίων και οι πρόσφατες ευρωεκλογές - και κυρίως το εξαιρετικά εύφλεκτο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Είναι αδύναμες και ασταθείς οι «ταυτίσεις» μεγάλων τμημάτων των εργαζομένων με τους φορείς που τους εκφράζουν ενώ εμφανίζονται σημάδια κρίσης εκπροσώπησης. Διαμορφώνεται μια περίοδος ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα που για την κατάληξή τους, καθοριστικό παράγοντα και καταλύτη για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η ταξική πάλη, η ένταση και η μορφή που θα λάβει.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι είμαστε σε μια περίοδο που ο ευρύτερος κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Όμως εμφανίζονται και ζώνες κοινωνικής και πολιτικής πάλης που αποτελούν εκφράσεις της μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας και των αντιφάσεων του συστήματος. Εντός τους τίθενται αναβαθμισμένα στρατηγικά ερωτήματα, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό έδαφος για να δοθούν απαντήσεις από μια σύγχρονη κομμουνιστική Αριστερά.

Το ζητούμενο για την περίοδο είναι ακριβώς, πως η κοινωνική και πολιτική βάση αμφισβήτησης του συστήματος θα συνδεθεί και θα μπολιαστεί με ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό κομμουνιστικό σχέδιο. Τίθεται ως επιτακτική αναγκαιότητα το κίνημα, η αριστερά και η επαναστατική αριστερά ειδικά, να επανεξοπλιστούν με ένα θετικό κομμουνιστικό πρόταγμα και αντικαπιταλιστική γραμμή μάχης. Απαιτείται η ανάπτυξη της εργατικής πολιτικής και της μαχόμενης Αριστεράς με κρίκο την ανεξαρτησία της από την αστική πολιτική. Έτσι ώστε να μπορεί να ενισχύεται η αποτελεσματική αναμέτρηση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και η προοπτική της επαναστατικής αλλαγής.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις αναδεικνύεται, κατά τη γνώμη μας και εργαζόμαστε γι’ αυτό, η ανάγκη συγκρότησης σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος, επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης στην εποχή μας, καθώς και αντικαπιταλιστικού πλαισίου πάλης και μετώπου, αντίστοιχα με τη νέα εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Η ανάπτυξη της επαναστατικής τακτικής και της άμεσης πολιτικής παρέμβασης σε όλες τις κοινωνικές και τις πολιτικές μάχες και η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, σε μορφές και περιεχόμενο. Έτσι ώστε να εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειονότητας από τη σκοπιά της υλικής βελτίωσης των όρων ζωής και πάλης της σε βάρος του κεφαλαίου και όχι απλώς την διαρκή άμυνα «να μην χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση».

Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε σημαντικό, παρά τις διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις που έχουμε σε ζητήματα –και για τις οποίες μπορεί να γίνεται ανοιχτή πολιτική κριτική και αντιπαράθεση με όρους αμοιβαίου σεβασμού-, την κοινή δράση που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα (πόλεμος, λαϊκές ελευθερίες, ακρίβεια κ.α.) για τους εργαζόμενους και το λαό και θεωρούμε πως αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος του μαζικού κινήματος και της μαχόμενης αριστερής παρέμβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε και από τη δική μας μεριά.

Χαιρετίζουμε τη συνδιάσκεψή σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διαδικασία σας.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ιούλης 2024

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr