08 ΙΟΥΛΗ 2024

10η Συνδιάσκεψη: Χαιρετισμός από τον Διαρκή Αγώνα

Χαιρετισμός του Διαρκούς Αγώνα για την ταξική απελευθέρωση στην 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσες, αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την πρόσκληση και το κάλεσμα που μας απευθύνατε για να παρευρεθούμε στην 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ).

Με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ(μ-λ) έχουμε βρεθεί σε μια σειρά από αγώνες, όπως σε αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις καθώς και σε πλήθος δράσεων αλληλεγγύης στον αδούλωτο λαό της Παλαιστίνης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο.

Στους αγώνες ενάντια σε πλειστηριασμούς κι εξώσεις που μέσα από το σχήμα “Δρόμοι Αντίστασης” στήριξαν έμπρακτα την κινητοποίηση του περασμένου Μαρτίου στα κεντρικά γραφεία του fund «Do Value», αλλά και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Στον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής, η οποία μέσω του Συντονισμού Συνδικαλιστικών Οργανώσεων - Κινήσεων και Συλλογικοτήτων και Οργανώσεων Γειτονιάς, παλεύει μετωπικά ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις των εκπαιδευτικών.

Στις απεργιακές περιφρουρήσεις και στις ταξικές συγκεντρώσεις στη Μαλαματίνα, στην TaskUs, στο ΕΚΕΤΑ, αλλά και σε αρκετές μετωπικές πρωτοβουλίες και κινήσεις για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και ο λαός.

Με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ(μ-λ) βρεθήκαμε επίσης σε διαδικασίες ζύμωσης και ανταλλαγής σκεπτικών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της, την περίοδο πριν τις ευρωεκλογές.

Ελπίζουμε και εργαζόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας ώστε οι οργανωμένες δυνάμεις του λαού να μπορέσουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα πολλά ανοιχτά μέτωπα, στα οποία με αισιοδοξία και σιγουριά ξέρουμε πως θα βρεθούμε από κοινού στο άμεσο μέλλον.

Χαιρετίζουμε τις διαδικασίες σας, ευχόμαστε ολόψυχα να προκύψουν μέσα από αυτές θέσεις που θα ανατροφοδοτήσουν την ίδια την οργάνωση σας, αλλά και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, με στόχο να παραχθεί ένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που θα είναι αντάξιος των καθηκόντων της εποχής που διανύουμε.

Όπως πολύ εύστοχα διατυπώνεται και στο ίδιο το κάλεσμα της 10ης Συνδιάσκεψης, “η ταξική πάλη χρειάζεται επαναστατική οργάνωση”.

Διανύουμε μια εποχή όπου η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μεταφράζεται αφενός σε μεγαλύτερη φτώχεια για τους λαούς του πλανήτη, και αφετέρου σε όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών δρόμων μεταξύ των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών. Ο συνεπακόλουθος πολλαπλασιασμός των πολεμικών επεμβάσεων μας φέρνει μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Μία εποχή κατά την οποία συντελείται η περιβόητη συμπύκνωση του ιστορικού χρόνου και η απότομη μεταβολή των συσχετισμών διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες στην Παλαιστίνη, στην Νέα Καληδονία, στην Αφρική αλλά και οι αυτοτελείς προλεταριακές και λαϊκές εξεγέρσεις της περιόδου με εμφατικό παράδειγμα τη Σρι Λάνκα που το 2022 βίωσε ένα ολιγοήμερο κενό εξουσίας –χωρίς δυστυχώς να υπάρχει εκεί ο ώριμος υποκειμενικός παράγοντας που θα αρπάξει την ευκαιρία- αποτελούν εικόνες που θα πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον.

Αντίστοιχα, στα δικά μας, η λαοθάλασσα που πλημμύρισε τους δρόμους τον Μάρτη του 2023 μετά το καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών αλλά και η διάχυτη, αν και προς το παρόν βουβή, οργή για την ακρίβεια που έχει τσακίσει τα εισοδήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μας θυμίζουν πως το κοινωνικό δυναμικό υπάρχει. Αρκεί να μπορούμε να το εντοπίσουμε, κάτι που συνεπάγεται το να είμαστε κομμάτι του, να σκεφτόμαστε και να δρούμε ως τέτοιο, αρκεί να είμαστε έτοιμοι ιδεολογικά και οργανωτικά για τις μάχες που έρχονται.

Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, έχουμε καθήκον να βάλουμε στο κάδρο της εποχής μας ότι την ίδια στιγμή οι οργανωμένες δυνάμεις του κινήματος βρίσκονται πολιτικά και οργανωτικά αποδυναμωμένες.

Γι’ αυτό και διαδικασίες ώσμωσης, εμβάθυνσης και χάραξης στρατηγικής, ώστε να οπλιστούν οι οργανώσεις με τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο, βάρος.

Για να μπορέσει ο λαός να αντικρούσει τις βάρβαρες πολιτικές του καπιταλιστικού – ιμπεριαλιστικού συστήματος, πρέπει να οι οργανώσεις του να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα τον φέρουν σε καλύτερες θέσεις μάχης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προλεταριακών και λαϊκών διεκδικήσεων, μορφών οργάνωσης και αγώνα αλλά και η αντίστοιχη αναβάθμιση στα περιεχόμενα και τα μέσα τους.

Κάνοντας ανασκόπηση των περασμένων δεκαετιών και προσπαθώντας να αναγνώσουμε τα σημερινά καθήκοντα, υπάρχει σίγουρα ένα δεδομένο. Το δεδομένο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να αγωνιζόμαστε άλλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε στέρεες ιδεολογικές βάσεις μαζί με νέες ιδέες που θα προέρχονται από την συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας καταιγιστικής εποχής και της ασύστολης και πολύμορφης βίας που δεν μας επιτρέπει ακόμα και να ανασυγκροτηθούμε.

Ως Διαρκής Αγώνας αναγνωρίζουμε πως για να αντιστραφούν οι υπάρχοντες αρνητικοί συσχετισμοί, που κρατάνε την τάξη και το λαό μας δέσμιους των πολιτικών της ακρίβειας, της φτώχειας, της καταστολής, της εξάρτησης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων, χρειάζεται εντατική ιδεολογική ζύμωση, χρειάζονται συλλογικές διαδικασίες χάραξης στρατηγικής και τακτικής όπως αυτή που πραγματοποιείτε αυτές τις ημέρες, χρειάζεται διασυλλογικό πολιτικό διάλογο και συντροφική κριτική. Χρειάζεται τέλος, δέσιμο με τον λαό, αλλά και δράση, άμεση δράση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Με συμπαγείς θέσεις, κατευθύνσεις, με συγκεκριμένους στόχους πάλης, αλλά και με κοινά μέτωπα μεταξύ των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων του κινήματος, με ενότητα στη δράση και με τόλμη για πολιτικές τομές και για τη δημιουργία κοινών τόπων αγώνα και σημείων σύγκλισης, είναι που μπορούμε να καταφέρουμε να απαντήσουμε στα ζητήματα που ο λαός έχει ανάγκη. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, και ακόμα περισσότερο να ξανακερδίσει ο λαός εμπιστοσύνη στις ίδιες του τις δυνάμεις.

Κόντρα στην ηττοπάθεια, τις ξαναζεσταμένες σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, τις λογικές εξατομίκευσης που το σύστημα προωθεί, είναι η οργανωμένη ταξική πάλη η μόνη λύση και η μόνη προοπτική για να μπορέσει η εργατική τάξη κι ο λαός να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Άλλωστε, όπως εύστοχα και λιτά είχατε αναφέρει παλιότερα: “Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε”.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις διεργασίες της συνδιάσκεψής σας και μας τιμά να είμαστε σήμερα εδώ. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας και είμαστε σίγουροι ότι και η επόμενη μέρα θα μας βρει πάλι μαζί στους ίδιους δρόμους, στους δρόμους της αντίστασης, της διεκδίκησης και της ανατροπής.

Όσα αναφέραμε στέκονται μπροστά στα μάτια μας σαν μία τεράστια και απότομη ανηφόρα, πόσο μάλλον για μία “φρέσκια” συλλογικότητα όπως η δικιά μας, αλλά αποτελεί καθήκον και ανάγκη μας, η οικοδόμηση μιας δική μας πρότασης, που να δείχνει τον «δικό μας δρόμο», τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε έτσι ώστε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην υπόθεση της απελευθέρωσης του παγκόσμιου προλεταριάτου και των λαών.

Στην υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπου.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr