07 ΓΕΝΑΡΗ 2024

33 χρόνια μετά: Θα αναμετρηθούμε με αυτούς που δολοφόνησαν τον Νίκο Τεμπονέρα!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ 6:00 μμ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΟΥΔ
(Μνημείο Τεμπονέρα)

Γενάρης του ’91 και ο Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός, χτυπημένος από τον λοστό που κρατούσε στα χέρια του ο ΟΝΝΕΔίτης Καλαμπόκας. Ήταν ένα σχεδιασμένο έγκλημα από το παρακράτος που είχε στήσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να τρομοκρατήσει τις μαζικές μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασανενάντια στον νόμο Κοντογιαννόπουλου. Ένας νόμος ψηφισμένος, που στόχο είχε την προσαρμογή της εκπαίδευσης σε νέα, ακόμα πιο αντιδραστικά πλαίσια. Ο αγωνιστής καθηγητής, για προστατέψει τους μαθητές του και να περιφρουρήσει τον δίκαιο αγώνα τους, θα δολοφονηθεί από τις συμμορίες που είχαν κυβερνητική εντολή και καθοδήγηση να πνίξουν στο αίμα τη νεολαιίστικη και λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννούσε η πολιτική της κυβέρνησης. Ο Νίκος Τεμπονέρας είχε θέσει τον εαυτότου στην υπηρεσία του λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας, γιατί ήταν κομμουνιστής, ένας επαναστάτης που κοίταξε κατάματα τους δολοφόνους χωρίς να λυγίσει, χωρίς να φοβηθεί. Με αυτήν του τη θυσία πήρε τη θέση του δίπλα στους χιλιάδες που έχουν δώσει την ζωή τους για το δίκιο του αγώνα.

33 χρόνια πέρασαν και το σύστημα συνεχίζει στον αντιδραστικό δρόμο που έχει χαραχθεί από τις πολιτικές που ρημάζουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

33 χρόνια πέρασαν και οι κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ζουν με τον φόβο των λαϊκών ξεσπασμάτων.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την βαρβαρότητα που γεννά το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα για τον λαό μας και τους λαούς του κόσμου. Το έγκλημα στα Τέμπη, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποκάλυψαν για άλλη μια φορά τον πραγματικό χαρακτήρα του συστήματος και όσων το υπηρετούν. Ο λαός καθημερινά γονατίζει από τα επαναλαμβανόμενα κύματα της καπιταλιστικής ακρίβειας, αδυνατώντας να προμηθευτεί ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε κάποιο ουσιαστικό μέτρο γιατην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που καίνε την πλειοψηφία του λαού, αλλά προχώρησε στην ψήφισηνέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που βυθίζουν τον κόσμο στη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Η ανοιχτή πληγή του πολέμου στην Ουκρανία δεν λέει να κλείσει και οι λαοί συνεχίζουν να αιματοκυλιούνταιγια τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων. Οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ-Ρωσία-ΝΑΤΟ-ΕΕ) που συγκρούονται διαρκώς με τα αδιέξοδα που προκύπτουν από αυτήν την αναμέτρηση, προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η θηριωδία στην Ουκρανία ένας νέος πόλεμος ξεσπά στην Παλαιστίνη. Το Ισράηλ, το κράτος τρομοκράτης, η μαριονέτα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σφυροκοπά αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Οι νεκροί από τα ισραηλινάπλήγματα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, έχουν φτάσει στις 23.000, ένας αριθμός που συνεχώς θα αυξάνεται όσο το φασιστικό-σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ θα επιχειρεί ανενόχλητο, με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών πατρόνων του. Η Ελλάδα, μέσα σε αυτήν τη δίνη, συνεχίζει να προσφέρει γη και ύδωρ στα ΝΑΤΟϊκάαφεντικά της και τις δολοφονικές επιδιώξεις τους σε Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος επίθεσης σε λαό και νεολαία. Στο στόχαστρο είναι και πάλιτα λαϊκά δικαιώματα σε εκπαίδευση και περίθαλψη. Στο «νέο» ΕΣΥ που σχεδιάζεται θα προωθηθούν συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών μονάδων, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, αλλά και φορτώνοντας επιπλέον βάρη στους υγειονομικούς. Στην εκπαίδευση ήδη έχουν αναγγελθεί οι προτάσεις για το χτύπημα του δικαιώματος στις σπουδές. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για την ίδρυση ξένων, ιδιωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του άρθρου 16. Η νεολαία θα συναντήσει άμεσα μια ακόμα πιο ταξική τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, με ταιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να υψώνουν νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των φτωχών και εργατικών στρωμάτων. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, που γι’ αυτήν έγινε θυσία ο Νίκος Τεμπονέρας, αποτελεί ανορθογραφία για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως αποτελούσε και τότε για αυτούς που των δολοφόνησαν.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΪ ΜΑΣ!

Μπροστά στην αντιλαϊκή εφόρμηση των δυνάμεων του συστήματος η ανάπτυξη λαϊκών και νεολαιίστικων αντιστάσεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, είναι απαραίτη τη για μια ζωή με δικαιώματα. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες και τα εμπόδια που βάζουν οι αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για διεκδικητικούς αγώνες για δουλειά, περίθαλψη και σπουδές. Η νέα χρονιά να μας βρει στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στη φρίκη του πολέμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ολοκαύτωμα που απειλεί τον πλανήτη.

Η θυσία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα δεν ήταν μονάχα ένα στιγμιότυπο βίας που τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της φασιστικοποίησης. Η θυσία αυτή ήταν μια κορυφαία στιγμή ενός κινήματος που κατάφερε νίκες και ανατροπές κόντρα σε όλους όσους θεωρούσαν του αγώνες ξοφλημένη υπόθεση.

Να συνεχίσουμε στα βήματα του Τεμπονέρα, στο δρόμο των αγώνων!

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr