Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 900)
Σημείωμα της Σύνταξης
Φτάσαμε τα 900 φύλλα και αυτό σηματοδοτεί, για μια εφημερίδα 15μερη, μια δύσκολη προσπάθεια 40 χρόνων. Από την έκδοσή της τον Ιούλη του 1982 στην Θεσσαλονίκη με λινοτυπία, στη συνέχεια με την μεταφορά της τον Νοέμβρη του 1990 στην Αθήνα για να περάσουμε σε όφσετ έκδοση και αλλαγή σχήματος (μικρότερο) και στην ολοκλήρωση της έκδοσης με την ενίσχυση της αρθρογραφίας, διόρθωσης, επιμέλειας και σελιδοποίησης σίγουρα επιτελέστηκαν σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι δεν πρόκειται για επαγγελματίες.
Το κίνητρο αλλά και η εκτίμηση αν μια εφημερίδα στο χώρο της Αριστεράς καλύπτει μια ανάγκη και έναν «χώρο» που δεν μπορεί μια άλλη έκδοση να καλύψει είναι για μας το πώς βλέπουμε την «είδηση», με ποια οπτική αντιμετωπίζουμε και αναλύουμε τα γεγονότα, σε ποια δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα και κυρίως σε ποιους θέλουμε να απευθυνθούμε. Πιστεύουμε ότι η επανέκδοση της Προλεταριακής Σημαίας το ’82 δεν σηματοδοτούσε απλά τη ανάγκη απάντησης στην τότε εκφρασμένη ενδοκομματική αντιπαράθεση, για το αν υπήρχε αναγκαιότητα έκφρασης της κομμουνιστικής κατεύθυνσης σε μια κοινωνική αναταραχή που σηματοδοτούσε η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ή ακόμη παραπέρα στην κρίση που αντιμετώπιζε το κομμουνιστικό κίνημα με τις εξελίξεις στην ΣΕ αλλά και την Κίνα και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Σηματοδοτούσε παράλληλα την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ) στις νέα συνθήκες που εισέβαλαν ορμητικά στο παγκόσμιο στερέωμα. Ήταν μια προσπάθεια να αναζητηθούν οι νέες απαντήσεις για την ανασυγκρότηση στη χώρα μας του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ΠΣ προσπάθησε και προσπαθεί να αναλύσει τα γεγονότα σε ελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, να προβάλει τους αγώνες και τις αντιστάσεις που ξεπετάγονται, να αποκαλύψει τις ταξικές πλευρές που πάντα έχει μια είδηση, να βοηθήσει με αντιπαραθέσεις να ξεδιαλύνουν εκτιμήσεις και πρωτοσέλιδα που συσκότιζαν ακριβώς αυτήν την ταξικότητα της είδησης.
Είναι προφανές ότι αυτήν την πολιτική ανάλυση δεν μπορεί να την κάνει από μόνη της μια εφημερίδα αν δεν στηρίζεται σε ένα πολιτικό πλαίσιο εκτιμήσεων και απόψεων που μπορεί να παράγει ένας πολιτικός φορέας. Άλλωστε αυτό ισχύει, ανεξάρτητα αν ομολογείται ή συγκαλύπτεται πίσω από ιδιοκτήτες και φορείς που αποσιωπούν την κομματική τους ταυτότητα, για όλες τις εκδόσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, που όμως γίνεται άμεσα αντιληπτή από το κοινό τους, έστω και αν προβάλλεται ως …ακομμάτιστη.
Η ΠΣ, ως όργανο του ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ), πιστεύει ότι στα πέτρινα χρόνια που πέρασαν και σε αυτά που απεργάζεται για το μέλλον το σύστημα μπόρεσε να κατοχυρώσει και να αιτιολογήσει την ανάγκη της έκδοσης και της συνέχισής της, αλλά και να προσδιορίσει τον «χώρο» που θέλει να «καλύψει» με την αρθρογραρφία της ανάμεσα στα πολυάριθμα αριστερά έντυπα που κυκλοφορούν: αυτόν της κομμουνιστικής κατεύθυνσης. Το αν το πετύχαμε λιγότερο ό περισσότερο είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και που θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον όλους όσους συμβάλλουν στην έκδοση και την διάδοση, όπως και εκείνους βεβαίως που επιμένουν να την διαβάζουν, μέσα από μια διαδικασία που πρόκειται να ανοίξει.
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, της δυνατότητας δηλαδή να μπει η ΠΣ σε πιο πλατειά εργατικά και λαϊκά στρώματα, δεν είναι ζήτημα απλώς μιας πετυχημένης ή όχι εφημερίδας, αλλά συναρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει και δίνει το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας, για να περιοριστούμε στα δικά μας. Σίγουρα οι εξωτερικοί (κι όχι αντικειμενικοί) παράγοντες, που συνεχώς αυξάνουν τους περιορισμούς για τέτοιου τύπου έντυπα (μονοπώλιο η διακίνηση από ένα πρακτορείο, όροι που επιβάλλονται από κυβέρνηση και πρακτορείο για την διακίνηση, εμπόδια από το όλο δίκτυο, βίαιη εισβολή-κυριαρχία του ίντερνετ κ.λπ.) παίζουν και θα παίξουν το ρόλο τους. Όμως η σημερινή φάση του κινήματος, αλλά και οι υποκειμενικοί παράγοντες έχουν κι αυτοί εξίσου σημαντικό μερίδιο και αυτοί ορίζουν το πώς και πόσο θα βελτιωθεί και η εφημερίδα αυτή.
Προχωράμε με γνώση των δυσκολιών αλλά και θέληση να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε πλάι στους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία και να συμβάλλουμε όσο καλύτερα μπορούμε ως έντυπο στην προώθηση της κομμουνιστικής κατεύθυνση στο κίνημα.