24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ | Καταγγελία για την επίθεση φασιστών σε αντιφασιστική συγκέντρωση

Την Τετάρτη 23/08 ομάδα φασιστών, γνωρίζοντας το κάλεσμα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης από τον Α/α χώρο στο κέντρο της Αλεξ/πολης, ήρθαν οργανωμένα περικυκλώνοντας το τετράγωνο που βρισκόταν ο συγκεντρωμένος κόσμος και άρχισαν να επιδίδονται σε φασιστικό οχετό. Ναζιστικοί χαιρετισμοί, απειλές προς τον συγκεντρωμένο κόσμο, φασιστικά σχόλια για τους μετανάστες, ακόμα και βία πετώντας κάδους απορριμμάτων, αρπάζοντας ρόπαλα και προσπαθώντας να χτυπήσουν τους παρευρισκόμενους. Μετά από προσπάθειες των συγκεντρωμένων και ντόπιου κόσμου που επενέβη, αποχώρησαν. Ωστόσο γύρισαν ξανά εφαρμόζοντας τις ίδιες τακτικές.

Είναι φανερό ότι η οργή για την εγκληματική διαχείριση των πυρκαγιών, με τις ευλογίες του συστήματος που θρέφει καθημερινά το μίσος εναντίων των μεταναστών στα διάφορα μέσα ενημέρωσης, έχουν δώσει έδαφος στις πιο σκοταδιστικές απόψεις. Οι μετανάστες βαφτίζονται εμπρηστές για να βγει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης που αδιαφορεί για τις ζωές του λαού. 

Την ίδια στιγμή που έχουν αφήσει τη φωτιά να φτάσει σε ανεξέλεγκτο επίπεδο, που το μόνο που εφαρμόζουν είναι εκκενώσεις περιοχών αφήνοντας δασικές εκτάσεις, ζώα και σπίτια να γίνουν στάχτη, τους χρησιμεύει ο ρατσισμός και η συνομωσιολογία για να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τους πραγματικούς υπαίτιους, τον πραγματικό αντίπαλο.

Την ίδια στιγμή που η λίστα με τις περιοχές που κάηκαν δεν έχει τελειωμό. Άραγε κι εκεί μετανάστες ήταν οι ιθύνοντες; Ή όσοι ήρθαν να εκμεταλλευτούν την καμμένη γη για να κάνουν μπίζνες την επόμενη μέρα;

Την ίδια στιγμή, ακόμα, που δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν απανθρακωμένοι, το σύστημα και τα τσιράκια του, όχι μόνο δεν τους υπολόγιζαν ως νεκρούς, αλλά τους συκοφαντούσαν κιόλας μέχρι και στο θάνατό τους. Έφτασαν σε σημείο η αστυνομία σε συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία να οργανώνουν περιπολίες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και επιθέσεις εναντίων μεταναστών.

Άλλωστε είναι οι ίδιοι που εντείνουν την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής: από τις πολιτικές διώξεις αγωνιστών και την επιβολή προστίμων σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την αφισοκόλληση πολιτικού υλικού, μέχρι την άγρια τρομοκρατία και καταστολη, τα κρατικά εγκλήματα, τους νόμους ενάντια στις διαδηλώσεις, στην απεργία και στο άσυλο. Είναι οι ίδιοι που σκοτώνουν μετανάστες στο φράχτη στον Έβρο, που τους στοιβάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που κάνουν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Ο φασισμός γεννιέται από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, όποτε το έχει ανάγκη, για να αποπροσανατολίσει τον λαό και να ξεπλύνει το σύστημα, για να ανοίξει το δρόμο στη βάρβαρη πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν όλες οι κυβερνήσεις και για να επιτίθεται στο λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται.

Τόσο «αντισυστημικός» είναι που δρα μαζί με το σύστημα προς όφελος του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου.

Όσο το σύστημα της βαρβαρότητας εντείνει την επίθεσή του στα δικαιώματα του λαού, όσο οξύνεται η κρίση του και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί παντού στον κόσμο, τόσο αυτό θα τροφοδοτεί και θα ενισχύει περισσότερο τέτοιες εφεδρείες για να περνάει την επίθεσή του ευκολότερα και να ξεπερνάει τα μεγάλα αδιέξοδά του.

Η στάση του Α/α χώρου που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά και στη συνέχεια ο προβληματισμός τους στο κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να αναμετρηθούμε με τα ακροδεξιά στοιχεία στο δρόμο, δε βοηθάει να απαντηθεί το πρόβλημα στη βάση του.

Μονάχα η εργατολαϊκή πάλη μπορεί να μπει φραγμός σε όλα αυτα! Μέσα απο τις διαδικασίες του κινήματος και τα όργανα πάλης του. Ούτε με «ηρωϊσμούς» ή «αυτόκλητους σωτήρες». Για να αντισταθούμε στο αυγό του φιδιού, πρέπει να αντισταθούμε στις πολιτικές της φτώχειας, των πολέμων και της εξαθλίωσης, αλλά και συνολικά στο σύστημα που το γεννά, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.

• ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ

• ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr