Το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία «μη κρατικών» Πανεπιστημίων στη χώρα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει για ψήφιση το Γενάρη του 2024, αποτελεί μια αντιδραστική έφοδο στο δικαίωμα του λαού και των παιδιών του στις δωρεάν σπουδές. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης το παρουσίασε ως «ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα στο δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16» την οποία μπλόκαρε η μαζική πάλη των φοιτητών το 2006-2007. Μια αναθεώρηση που στοχεύει στην συνολική και οριστική κατάργηση του δικαιώματος στις σπουδές για τα παιδιά του λαού, στη διαμόρφωση των σπουδών σε μια υπόθεση που θα αφορά μόνο τους «λίγους και εκλεκτούς».
Αυτή η προοπτική της πλήρους κατάργησης του δικαιώματος στις σπουδές, που ήδη συνοδεύεται από την επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, παρουσιάζεται σαν προοπτική «ελευθέρωσης» του Πανεπιστημίου! Στην πραγματικότητα η άρχουσα τάξη θέλει να ελευθερώσει τον εαυτό της από το δικαίωμα που με πολύχρονους αγώνες κατάκτησαν λαός και νεολαία.
Το επικείμενο νομοσχέδιο, που είναι πράγματι βήμα για αυτό το στόχο, συνοδεύεται από μια καταιγιστική προπαγάνδα ψέματος και υποκρισίας. Η κυβέρνηση και συνολικά το αστικό πολιτικό προσωπικό θα νομοθετήσουν τη λειτουργία «μη κρατικών» ΑΕΙ, γιατί δήθεν «τους έπιασε ο πόνος» για τους «40.000 φοιτητές» που σπουδάζουν στο εξωτερικό!
Αυτοί που με ένα ορυμαγδό μέτρων σε όλη την εκπαίδευση εδώ και χρόνια υψώνουν ταξικά τείχη στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας για να μην φτάσει, να μην μπει στο Πανεπιστήμιο και, αν μπει, να μην αντέξει και να τα παρατήσει, νοιάζονται τάχα για τις σπουδές της!
Αυτοί που ψήφισαν, εφαρμόζουν και στηρίζουν την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις διαγραφές μέσα στα ΑΕΙ, αυτοί που καταργούν το δικαίωμα στο δωρεάν σύγγραμμα, στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, αυτοί που επιβάλλουν φτώχεια και εξαθλίωση στο λαό, τολμούν να παρουσιάζονται σαν «μεταρρυθμιστές» που φέρνουν το «ελεύθερο πανεπιστήμιο».
Αυτό που πραγματικά θα φέρουν τα «μη κρατικά» ΑΕΙ είναι η απογείωση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων ως προϋπόθεση σπουδών στα ΑΕΙ και η εμπέδωση της ανελευθερίας των φοιτητών, η κατάργηση του φοιτητικού συλλόγου ως οργάνου διεκδίκησης και πάλης των φοιτητικών μαζών. Δηλαδή, τα «μη κρατικά» ΑΕΙ είναι βήμα κλιμάκωσης της πολιτικής που εδώ και χρόνια ζει στο πετσί του ο φοιτητόκοσμος και, μαζί με αυτόν, οι γονείς του, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός. Γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αναγγέλλει το νομοσχέδιο ως «βήμα» για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Για την προώθηση αυτού του κεντρικού αντιδραστικού στόχου δυναμώνουν διαρκώς οι πολιτικές που τον φέρνουν «πιο κοντά»: από την εντατικοποίηση στο Δημοτικό ως τις εξετάσεις Pisa, τη σκλήρυνση της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, μέχρι την ψηφιακή αναβάθμιση του καθεστώτος εκμετάλλευσης των εφήβων που ακούει στο όνομα «μαθητεία».
Παρά τους ποταμούς της αντιδραστικής προπαγάνδας που παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο, το σύστημα και η κυβέρνησή του ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους τους πραγματικούς στόχους τους. Νεολαία χωρίς σπουδές, χωρίς δικαίωμα πάλης και διεκδίκησης. Νεολαία υποταγμένη για πάντα στον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά και «πρόθυμη» να υπηρετεί, ακόμα και με τη ζωή της, μια χώρα βάση και προπύργιο των Αμερικανονατοϊκών φονιάδων.
Απέναντι σε αυτήν τη διακηρυγμένη αντιδραστική έφοδο φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλος ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται να υψώσουν τείχος αντίστασης και μαζικής πάλης. Να μην περάσει το νομοσχέδιο που φέρνει σκλαβιά στα δικαιώματα και στη ζωή της νεολαίας! Με μαζικό και παρατεταμένο αγώνα, που θα προσπεράσει τις νομικές διαφυγές και τους αποπροσανατολισμούς περί «υποβάθμισης των πτυχίων» -που ήδη κατασκευάζονται από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής- αυτή η αντιδραστική πολιτική μπορεί να ανατραπεί!
Παρασκευή 22/12/2023
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)