18 ΜΑΗ 2023

Έκθεση Barklays: «Αέρα» στην αντιλαϊκή επίθεση

Πολύ πρόσφατα, το κρατούσαν μάλλον για τις εκλογές, οι αναλυτές της γνωστής βρετανικής εταιρείας τραπεζιτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Barclays ανακοινώνουν πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν η Ελλάδα πιθανότατα οδηγείται στον τρίτο οικονομικό κύκλο ανάκαμψης.

Για τον εργαζόμενο που αναρωτιέται ποιοι ήταν οι άλλοι δύο κύκλοι κατά την εταιρεία ήταν αυτός που ξεκίνησε το 1950 και τελείωσε στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Κινητήριος δύναμη αυτής της ανάπτυξης ήταν οι βάσεις που μπήκαν με το σχέδιο Μάρσαλ και με την έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες απογείωσαν βιομηχανικά την πρώην αγροτοβιομηχανική χώρα.

Ακολουθεί ένας κύκλος υποχώρησης με την αποβιομηχάνιση και ο δεύτερος κύκλος ξεκινά στα μέσα του 1997 αρχικά με την αποδοχή της συνθήκης του Μάαστριχτ, την υποτίμηση της δραχμής και με την είσοδο στην ευρωζώνη. Η άνοδος του ΑΕΠ ξεπερνά δε κατά πολύ την άνοδο του ΑΕΠ της Γερμανίας, τι κρίμα όμως η έκρηξη αυτή βασίζεται σε… δανεικό χρήμα και λήγει με την κρίση του 2008.

Ακολουθούν ως νέα διαδικασία οικονομικής υποχώρησης τα μνημόνια και η πανδημία και τώρα πιθανότατα θα ξεκινήσει ένας νέος τρίτος κύκλος οικονομικής ανάκαμψης που θα βασίζεται στις ξένες άμεσες επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών που κυριαρχεί (75%), στα ακίνητα, στον τουρισμό και την ενέργεια.

Κατά την εταιρεία αυτό θα είναι πιο προσοδοφόρο απ` το αναπτύξει η Ελλάδα πχ την αυτοκινητοβιομηχανία!

Φορέας αυτής της αναμενόμενης ανάπτυξης είναι οι επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη κυρίως με το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην έκρηξη των άμεσων επενδύσεων όσο καμίας άλλης χώρας της ευρωζώνης!

Τι να πει και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτά το οικονομικά μαργαριτάρια των αναλυτών της Barclays.  Σε ένα απ` όλα αυτά βέβαια φαίνεται να έχουν δίκιο, ότι κάθε οικονομική εκτίναξη της ελληνικής αστικής οικονομίας βασίστηκε στην εξάρτηση από τον ξένο- ιμπεριαλιστικό- οικονομικό παράγοντα. Και πως αυτή η παραρτημοποίηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί και θα ενταθεί.

Από την άλλη προσπαθούμε να καταλάβουμε πως θα προκόψει έστω και από αστικής απόψεως η τελευταία αφού η εκτίναξη της δεν θα βασίζεται ούτε στον πρωτογενή, αργροτικοκτηνοτροφική παραγωγή που φθίνει, ούτε στον δευτερογενή τομέα (εκτός λίγων εξαιρέσεων).

Ο Τζήμερος πχ μπορεί να φαντάζεται ότι μπορεί να φτιαχτεί μία Ιρλανδία του Νότου αλλά η χώρα (και όχι μόνο η οικονομία της αλλά και η γεωπολιτική της θέση κυρίως) διεκδικείται από τους ιμπεριαλιστές (Αμερικάνους και Ευρωπαίους). Αυτό ήταν εξ άλλου το πραγματικό υπόβαθρο του δράματος των μνημονίων!

Όσο για την παραρτημοποιημένη αστική της τάξη τόσο στις φάσεις της εκτίναξης όσο και της… υποχώρησης φρόντιζε να φορτώνει την κρίση της στο λαό και πάντα να βγαίνει κερδισμένη αν και με κάποιες … ανακατανομές στο εσωτερικό της.

Τώρα γιατί… τώρα δημοσιεύεται η έκθεση προφανώς αποτελεί «αβάντζο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές είτε εκτιμούν ότι θα πέσει εκλογικά είτε ότι θα έχει εκλογική επιτυχία. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση επιδιώκεται η ενίσχυση της «σίγουρης» λύσης για το σύστημα χωρίς τις περιπέτειες των όποιων συμπράξεων!  

18 Μάη 2023

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Η στήλη του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 20/6
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr