19 ΙΟΥΝΗ 2024

Για την κοινή δράση στο ΣΜΤ και στο ΕΚΕΤΑ

Αρχές του 2020 συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ), η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών με σκοπό να παρέμβει στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) Κεντρικής Μακεδονίας. Λίγο μετά εκδηλώθηκε η πανδημία, οπότε η παρέμβαση της πρωτοβουλίας γινόταν με δυσκολία και κυρίως εκτός του σωματείου, αφού το τότε ΔΣ (οπου ειχε την πλειοψηφία η ΕΣΑΚ) είχε αποφασίσει να βάλει το σωματείο σε αγρανάπαυση την περίοδο της καραντίνας, περιοριζόμενο σε κάποιες κινητοποιήσεις, χωρίς μαζικό κάλεσμα και με συμμετοχή κάποιων μελών των παρατάξεων του ΔΣ.

Στην πρώτη συνέλευση που έγινε, εν μέσω της δεύτερης καραντίνας, προτείναμε τη δημιουργία κοινού πλαισίου στο σχήμα του REbuilt_IT (που πρόσκεινται στον χώρο του ΝΑΡ). Το κοινό πλαίσιο που συγκροτήθηκε σήκωσε την αντιπαράθεση απέναντι στην ΕΣΑΚ για την ακινησία που είχε βάλει το σωματείο (μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση τον Νοέμβρη του 2019, το σωματείο ξανασυνεδρίασε τον Απρίλη του 2021, ενάμιση χρόνο μετά, σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε άλλο παρά έλειπαν οι αφορμές). Δεν περιοριστήκαμε σε μια κριτική στα πεπραγμένα της ΕΣΑΚ, αλλά προτείναμε κι έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σωματείου, με περισσότερες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με συντονιστική επιτροπή που υλοποιεί την απόφαση της γενικής συνέλευσης, επιτροπές για διάφορα θέματα (απεργιακή επιτροπή, επιτροπή για το γυναικείο, για ΣΣΕ κ.λπ.), σε μια γενικότερη κατεύθυνση πιο ενεργής εμπλοκής των μελών στη ζωή του σωματείου, σε αντιπαράθεση με μια λογική όπου το σώμα της συνέλευσης επικυρώνει κυρίως προειλημμένες αποφάσεις.

Το κοινό πλαίσιο υπάρχει πλέον για πάνω από 4 χρόνια κι απότοκο του κοινού πλαισίου μπορούμε να πούμε ότι ήταν κι η δημιουργία στο ΕΚΕΤΑ (ερευνητικό κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη) της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ, που προέκυψε μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας κι αρχικά συζητήθηκε μεταξύ των 2 σχημάτων πριν πραγματοποιηθεί η ιδρυτική της συνέλευση.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε για λόγους που είχαν να κάνουν τόσο με τις συνθήκες εργασίας του εργασιακού αυτού χώρου, όσο και με την κατάσταση που υπήρχε στο συνδικαλιστικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα: Το ΕΚΕΤΑ απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουμε χρόνια στο κέντρο. Παρ’ όλ’ αυτά, η πλειοψηφία των εργαζόμενων απασχολείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών-ΔΠΥ (μπλοκάκι), στερώντας μας τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός μισθωτού. Όσον αφορά το συνδικαλιστικό όργανο που υπάρχει στο ΕΚΕΤΑ, είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ με ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα: Όλοι οι εργαζόμενοι του κέντρου μπορούν να γίνουν μέλη του, ανεξάρτητα από τη «θέση» τους στην ιεραρχία. Οι προϊστάμενοί μας κι εμείς δηλαδή είμαστε μέλη του ίδιου συλλόγου.

Η ιδρυτική συνέλευση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ έγινε τον Ιούλιο του 2022, με ικανοποιητική μαζικότητα. Στην πορεία δημιουργήθηκε ένας σταθερός πυρήνας που συμμετείχε σε μόνιμη βάση, με θετική τη συχνή συμμετοχή και κάποιων ατόμων χωρίς προηγούμενη συνδικαλιστική εμπειρία. Κύριο αίτημα της πρωτοβουλίας είναι η κατάργηση του ΔΠΥ, αφού από αυτό απορρέουν η πλειοψηφία των προβλημάτων στον εργασιακό μας χώρο.

Το Δεκέμβρη του 2023, μετά από τη μη ανανέωση της σύμβασης μέλους της πρωτοβουλίας, που συνέβη 2 μήνες μετά την άρνηση του συναδέλφου μας να δουλέψει για ένα έργο του στρατού, αλλά και μιας ακόμη συναδέλφισσας με συμμετοχή σε απεργίες, έγινε απεύθυνση σε κλαδικά σωματεία για να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ προέκυψε απόλυση κι άλλης εργαζόμενης του κέντρου, η οποία μάλιστα ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ.

Για την υπεράσπιση των συναδέλφων και συναδελφισσών έγιναν 4 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το ΕΚΕΤΑ, με αίτημα την επαναπρόσληψή τους. Πολύ θετικό το γεγονός ότι ήταν μάλλον η πρώτη φορά που γινόταν μια μαζική συνδικαλιστική δράση σε αυτόν τον εργασιακό χώρο, που έχει και τη φήμη του «εργασιακού παράδεισου». Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν τα 3 κλαδικά σωματεία που έχουν σχέση με τον χώρο, μισθωτών τεχνικών (ΣΜΤ), πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΠ) και έρευνας (ΣΕΡΕΤΕ), η πρωτοβουλία ΕΚΕΤΑ, φοιτητικοί σύλλογοι κι άλλες συλλογικότητες, όπως και μεμονωμένοι εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ.

Από τις κινητοποιήσεις αυτές έγινε φανερή η απροθυμία της ΕΣΑΚ να συμμετάσχει μαζικά, κάτι που είδαμε και στις κινητοποιήσεις που έτρεχαν παράλληλα για αντίστοιχο λόγο στην TaskUS. Δεν είναι ότι θα καταψήφιζαν ένα ψήφισμα στήριξης των κινητοποιήσεων. Θα το ψήφιζαν, αλλά η παρουσία τους στην κινητοποίηση θα ήταν αναντίστοιχη των οργανωτικών τους δυνατοτήτων, κινητοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά  κόσμο που εργαζόταν στο ΕΚΕΤΑ.

Από την πλευρά μας φέραμε το θέμα στη συνέλευση και καλέσαμε και τους δύο απολυμένους να τοποθετηθούν και να διαβάσουν το ψήφισμα, αλλά και πιέσαμε να κατέβει και πανό του σωματείου στην κινητοποίηση, κάτι που η πλειοψηφία του ΔΣ δεν θεωρούσε αναγκαίο, όπως αντίστοιχα και τη μαζική παρουσία του σωματείου στην κινητοποίηση.

Φάνηκε επίσης η δυσκολία να επιτευχθούν νίκες σε έναν χώρο δουλειάς όταν δεν υπάρχει ένα μαζικό μαχητικό επιχειρησιακό σωματείο. Ουσιαστικά, μετά τις δύο πρώτες κινητοποιήσεις υπήρξε μια αδυναμία να συνεχίσουν να μαζικοποιούνται και, κυρίως, να μαζικοποιηθούν με εργαζόμενους του ΕΚΕΤΑ. Ένα πρόβλημα που ανέκυψε εξίσου και στις κινητοποιήσεις της TaskUs που λάμβαναν χώρα το αντίστοιχο διάστημα. Ενώ αντίθετα στη Μαλαματίνα οι εργαζόμενοι έδωσαν έναν πολύμηνο απεργιακό αγώνα, με συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων που στρίμωξε την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία όσο και σαν Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΕΤΑ είναι η δυσκολία προσέλκυσης νέων ατόμων που θα συμμετάσχουν σε αυτά τα σχήματα. Ένα ζήτημα που σχετίζεται με τον αρνητικό συσχετισμό της περιόδου, αλλά αντανακλά και δικές μας αδυναμίες και πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι στα πλαίσια ενός σωματείου κάποιες φορές απαιτείται να έρθεις σε αντιπαράθεση με κάποιες απόψεις, ενώ άλλες φορές χρειάζεται η κοινή δράση, όχι γιατί δεν υπάρχουν διαφωνίες αλλά για να ενισχυθεί μια κατεύθυνση που προχωράει την πάλη του σωματείου και των εργαζομένων, χρειάζονται ικανοποιητικές δυνάμεις για να παλέψουμε την άποψή μας πιο αποτελεσματικά. Η έδρα που κερδίσαμε στις τελευταίες εκλογές του ΣΜΤ βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί, καθιστώντας απαραίτητη τη μαζικοποίηση των σχημάτων μας.

 

Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

 

 

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr