17 ΜΑΡΤΗ 2023

Οι κλυδωνισμοί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης

Η κατάρρευση των δύο αμερικάνικων τραπεζών , πολύ περισσότερο το πρόβλημα χρηματοδότησης της ελβετικής Credit Suisse αποτελούν εκδηλώσεις πολύ σοβαρών προβλημάτων και αδιεξόδων στη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι μόνον…

Η-προσωρινά- μη προφανής και   όχι άμεση και συγκεκριμένη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού όχι μόνο δεν μειώνει τις ανησυχίες αλλά αντίθετα τις μεγαλώνει καθώς η «ταλάντωση» της κρίσης  του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος αποδεικνύεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί συγχρονικά ακόμη και  με διαφορετικές συγκεκριμένες αφορμές!

Κοινός παρονομαστής η διόγκωση της φούσκας του ληστρικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών και της εύκολης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που κατά γενική ομολογία δεν έφεραν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και δημιούργησαν νέα μεγαλύτερη…

Οι προσπάθειες ελεγχόμενης… έκρηξης της φούσκας του πληθωριστικού χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες με την άνοδο των επιτοκίων δημιουργούν νέες ανησυχίες και αποκαλύπτουν τις πραγματικές τρύπες στο σύστημα που δημιουργούν τα λιμνάζοντα και αδρανή κεφάλαια. Εμφανίζονται με τη μορφή της ελλιπούς  χρηματοδότησης των  οικονομικών ανοιγμάτων των τραπεζιτικών ιδρυμάτων (κοινό πρόβλημα με τις δύο τράπεζες στις ΗΠΑ και με την ελβετική τράπεζα) ωστόσο η πραγματική βαθύτερη αιτία βρίσκεται σε αυτή τη διάσταση ανάμεσα στην πραγματική και εικονική οικονομία της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας.

Η επίθεση στην εργατική τάξη και τους λαούς που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως μόνιμη και … «νόμιμη» συνταγή για «την αντιμετώπιση της κρίσης», σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον που αφαιρεί εισοδήματα από τα λαϊκά και εργατικά στρώματα εντείνει την κρίση.

Η καταφυγή στη φρίκη της πολεμικής αναμέτρησης για τον έλεγχο των παγκόσμιων αγορών και των σφαιρών επιρροής επίσης τη  γιγαντώνει και της δίνει μεγαλύτερη και βαθύτερη διάσταση.

Αποδεικνύεται ακόμα πως το κεφάλαιο παγκόσμια δεν μπορεί να «εγγυηθεί» κανένα είδους σταθερότητας και «νομιμότητας»

Οι κατευναστικές δηλώσεις (ειδικά των Ελλήνων αναλυτών και κρατικοδίαιτων κκ καθηγητών) για το ότι η «Ελλάδα δεν κινδυνεύει» δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους και το λαό καθώς μετά την εμπειρία των μνημονίων γνωρίζουν πως στο βωμό της κρίσης είχαν απαιτηθεί -και θα απαιτηθούν εκ νέου!- αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα .

Ήδη οι αρχές της ΕΕ επιβάλλουν την κατάργηση της όποιας διμερούς «ρήτρας διαφυγής» από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα και την επάνοδο στην εποχή των «αιματηρών» πλεονασμάτων που τόσο κόστισαν σε παιδεία και περίθαλψη και κοινωνικά δικαιώματα.

Η νεολαία και ο λαός που ήδη  βρίσκονται στους δρόμους μετά το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να βροντοφωνάξουν ξανά  «καμία θυσία στο βωμό της κρίσης του κεφαλαίου!», να διεκδικήσουν  ζωή με δικαιώματα! 

Μάρτης 2023

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr