03 ΙΟΥΝΗ 2024

Ουκρανία: Στο «κόκκινο» οι κίνδυνοι για τους λαούς!

Ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα είναι η απάντηση!
ΑΠΟΧΗ από τις ευρωκάλπες!

Ξεπερνιόνται, φαίνεται, οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» στην εξέλιξη του άδικου πολέμου στην Ουκρανία! Αναβαθμίζεται, κλιμακώνεται, και δείχνει να περνάει σε άλλη φάση. Τόσο σ’ αυτό καθαυτό, το μέτωπο της Ουκρανίας, όσο και στη συνολικότερη αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας. Με ότι σημαίνει αυτό για τους κινδύνους, για όλους τους λαούς!

Έτσι - παρά τη «σιωπηρή» δημοσιοποίησή της και την αντίδραση για τη «διαρροή» της - πάρθηκε η απόφαση από τον Μπάιντεν να δοθεί το «πράσινο φώς» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει – άμεσα, μάλιστα! -  αμερικάνικα όπλα, μεγάλου βεληνεκούς, για επιθέσεις σε στόχους μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, στις περιοχές γύρω από το Χάρκοβο. Την πληροφορία αυτή, που «διέρρευσε» από αμερικανούς αξιωματούχους, την επιβεβαίωσε ο αμερικάνικος Τύπος, αλλά κι ο ίδιος ο Μπλίνκεν, που είχε επισκεφτεί, στα μέσα του Μάη, το Κίεβο. «Προάγγελος», βέβαια, ήταν και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, με σχετικές δηλώσεις του, την προηγούμενη εβδομάδα.

Συμφωνία στην επιδίωξη αυτή έχει εκδηλώσει και η Γαλλία, επιτρέποντας τη χρήση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, για τις επιθέσεις αυτές,  και, φυσικά, η Βρετανία. Αλλά και η Γερμανία, που - ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις της - συμφώνησε τελικά, κι αυτή, στη χρήση στρατιωτικού της υλικού στην «επιχείρηση» αυτή.  

Η απάντηση της Ρωσίας ήταν άμεση και σαφής, μέσω Πούτιν και Μεντβέντεφ: Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν.. «αστειευόμαστε» όταν μιλάμε για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων!

Η τροπή αυτή, βέβαια δεν σημαίνει πως δεν προσκρούει σε αντιφάσεις και δυσκολίες. Όπως οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ (ισχυροποίηση Τράμπ), οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των αστικών τάξεων της ΕΕ (με νεοφασιστικές εκφράσεις, που  υποστηρίζουν τον περιορισμό της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας), η επίδραση άλλων μετώπων αντιπαράθεσης (πχ. Ταιβάν),  η εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δυνατότητες της Ρωσίας, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων.  

Όποια κι αν θα είναι η ακριβής εξέλιξη, γίνεται φανερό πως η πληγή αυτή της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, όχι μόνο δεν «κλείνει», όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποια «συμφωνία ειρήνευσης», αλλά αντίθετα προ-οιωνίζει ακόμα πιο σοβαρές, ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, για τους λαούς. Φέρνει ακόμα πιο κοντά, τους όρους ξεσπάσματος μιας γενικευμένης, παγκόσμιας, πολεμικής αναμέτρησης. Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να «μην κάνουν πίσω», με τους «συμμάχους» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται πιο ενεργά και με τη χώρα μας να μπαίνει ακόμα πιο βαθειά στο ρόλο του «ορμητηρίου και στόχου», προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών της αφεντικών.

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν από τους λαούς – κι από το λαό μας – αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική εγρήγορση! Απαιτούν κίνημα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά και ενάντια στις φασιστικές και εθνικιστικές εκφράσεις στις ιμπεριαλιστικές και εξαρτημένες χώρες της ΕΕ. Ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των οικονομιών και στην παραπέρα καταρράκωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που παράγει, προς εξυπηρέτησή της.

Όταν μάλιστα, το ανέβασμα στο «κόκκινο» των ανταγωνισμών και του πολεμικού θερμομέτρου, με αιχμή την Ουκρανία, με ενεργή συμμετοχή και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη διαδικασία της ευρω-εκλογικής φάρσας, όπου οι λαοί καλούνται από τους κυρίαρχους να ψηφίσουν για τη λεγόμενη «Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ανάπτυξης», πολλαπλοί λόγοι παραπάνω επιβάλουν την εναντίωση στη φάρσα αυτή!

Σ αυτή την συγκυρία που τα εφιαλτικά πολεμικά σενάρια γίνονται καθημερινότητα για τους λαούς, καθήκον μας είναι να πρωτοστατήσουμε σε μαζικές και μαχητικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Να μην νομιμοποιήσουμε τα φιλοπόλεμα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τη φάρσα των ευρωεκλογών. Να κινητοποιηθούμε ενάντια στα  εφιαλτικά σχέδια πολέμου και σφαγής των λαών, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων), ενάντια στον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία. Να καταγγείλουμε την συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Να σταθούμε αλληλέγγυοι στον ηρωικό αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τη λευτεριά!

  • ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ και ΤΟ ΝΑΤΟ  - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!
  • ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!
  • ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
Αναζήτηση
10η Συνδιάσκεψη
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr