Οι εργάτες της Cosco, μετά από έναν πολύμηνο αγώνα, μέσα σε πολλές πιέσεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις, κατάφεραν να υποχρεώσουν την εργοδοσία της D-PORT να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Η νέα ΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια, ξεκινώντας από 1/6/2022, ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ απ’ τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, προβλέπονται αυξήσεις στα μεροκάματα των ειδικοτήτων της τάξης του 10%, αυξήσεις σε υπερωρίες και υπερεργασία επιπλέον των όσων ορίζει ο νόμος, άμεση μετατροπή 250 συμβάσεων από εκ περιτροπής εργασία σε πλήρους απασχόλησης και άλλες μερικές ακόμα παροχές.
Ο αγώνας των εργατών της Cosco πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική περίοδο, που αναβαθμίζει τη σημασία της μάχης. Το κεφάλαιο κι η εργοδοσία αξιοποιεί στο έπακρο το αναβαθμισμένο αντεργατικό οπλοστάσιο που ψηφίζουν και υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ειδικά ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη (4808/2021), και προσπαθούν με κάθε μέσο να σαρώσουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξαπλώσουν την εργασιακή βαρβαρότητα.
Ο πολύμηνος αγώνας στο λιμάνι αποδεικνύει στην πράξη πως οι εργατικοί αγώνες, όταν διεξάγονται με συνέπεια, συνέχεια και αποφασιστικότητα, όταν οι στόχοι γίνονται συγκεκριμένοι και καταφέρνουν να ενοποιήσουν τη βάση του σωματείου, μπορούν να μαζικοποιούνται, να δημιουργούν ρωγμές στην εργοδοτική τρομοκρατία και να κερδίζουν και υλικές νίκες.
Όλους αυτούς τους μήνες, ο αγώνας βρήκε απέναντί του την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Με έντονο αντεργατικό προφίλ, προσπάθησε να διασπάσει, να λοιδορήσει και να τρομοκρατήσει. Όλες οι απεργίες του σωματείου κρίθηκαν παράνομες σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου και βρέθηκαν αντιμέτωπες με αύρες νερού και ειδικές δυνάμεις στις πύλες του λιμανιού να προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του. Η ενότητα κι η αποφασιστικότητα των λιμενεργατών πρώτα απ’ όλα, αλλά και το πλατύ κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγώνα, ανέκοψαν τις προσπάθειες τρομοκράτησης.
Η νέα ΣΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τους εργάτες στην Cosco και θετική εξέλιξη συνολικά για τον αγώνα τους. Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να είναι περίοδος αναμονής κι εφησυχασμού. Η εργοδοσία μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις έχει ήδη δείξει ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να επανέλθει πιο αποφασισμένη και πιο δυναμωμένη. Η ίδια η ΣΣΕ που μόλις υπογράφηκε περιέχει ανοιχτά ζητήματα, που σύντομα θα έρθουν στην επιφάνεια ως νέες αιτίες αντιπαράθεσης.
Η 3ετής διάρκεια ισχύος της σύμβασης αποτελεί ένα σημαντικό όριο στη διεκδίκηση επιπλέον αυξήσεων σε μια περίοδο που η εκτίναξη των τιμών κι ο πληθωρισμός καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το αίτημα για μετατροπή των εκ περιτροπής συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης βρίσκει ήδη εμπόδια πριν καν στεγνώσει το μελάνι της σύμβασης. Η εργοδοσία παρακάμπτει ανοιχτά τα συμφωνημένα και προχωράει σε αλλαγές συμβάσεων σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, θέλοντας να στήσει συγκεκριμένο μηχανισμό προσλήψεων με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών προς όφελός της. Το εδάφιο της ΣΣΕ που καθορίζει τις αλλαγές συμβάσεων σύμφωνα με τη δυναμική των εργασιών της εταιρίας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ανατροπή της όποιας απόφασης.
Το σωματείο εργαζομένων της Cosco και το σύνολο των εργατών έχουν μπροστά τους ακόμη σημαντικές μάχες. Την αποδόμηση της «εργασιακής ειρήνης» που προσπαθεί να στήσει η εργοδοσία πλάι και μαζί με το εργοδοτικό σωματείο, το δυνάμωμα της ενότητας των εργατών και της αποφασιστικότητας γύρω απ’ τους στόχους και τις διεκδικήσεις που ανέδειξε ο πολύμηνος αγώνας, την εξαγωγή συμπερασμάτων για τους τρόπους, τα μέσα, τις απαιτήσεις και τις κατευθύνσεις ενός σημαντικού αγώνα που συνεχίζεται.