Στις 15/11 στην Κομοτηνή, ξεκίνησε η δίκη 6 διωκόμενων φοιτητών που προκύπτει από μηνύσεις κατευθυνόμενες από τον Γ. Παύλο, πρώην καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ της Ξάνθης.
Το χρονικό των μηνύσεων ξεκινά το 2016, όταν φοιτητές αντιδρούν στις πολλαπλές καθηγητικές αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου καθηγητή, που συμπεριλαμβάνουν έμμεσες παρουσίες, μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές, χαώδη ύλη και πολλά ακόμα που καθιστούσαν τόσο την παρακολούθηση όσο και την επιτυχία στην εξέταση του μαθήματος αδύνατη για τους φοιτητές. Από τον ίδιο τον καθηγητή δεν έλειπαν και οι ρητορικές μίσους και ρατσισμού, ενώ πολλές φορές στοχοποιούσε σε προσωπικό επίπεδο φοιτητές ακόμα και για τον τρόπο που ντύνονται.
Έτσι, ξεκίνησε μια προσπάθεια Γενικών Συνελεύσεων με στόχο να απαντηθεί η αβίωτη κατάσταση που επέβαλλε ο συγκεκριμένος καθηγητής στα μαθήματά του. Τα αιτήματα των συνελεύσεων αναδείκνυαν την καθηγητική αυθαιρεσία και την ανάγκη για ανθρώπινους όρους σπουδών. Η οργανωμένη και μαζική απάντηση μετά από μια σειρά συνελεύσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας ήταν αυτή που πίεσε τότε το τμήμα καθηγητών να αποδεχθεί τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών.
Στην βάση αυτών των κινητοποιήσεων, ο Γ. Παύλος απευθύνεται συστηματικά στις δικαστικές αρχές και προσπαθεί να χτυπήσει την κίνηση των φοιτητών. Καταθέτει κείμενα που κάνουν λόγο για κλίμα βίας και τρομοκρατίας εντός των σχολών. Έχοντας συγκροτήσει έναν πυρήνα τριγύρω του από ομοϊδεάτες φοιτητές που τον στήριζαν και τον ενημέρωναν για τις κινήσεις των φοιτητών σε επίπεδο συλλόγου, προσπαθεί να στοχοποιήσει συνδικαλιστές φοιτητές, μπροστάρηδες του αγώνα. Έτσι, καταλήγει να μηνύει 11 τότε συμφοιτητές μας, εκ των οποίων οι 6 δικάζονται αυτές τις μέρες.
Οι συγκεκριμένες διώξεις και η πρακτική τού Γ. Παύλου έχουν 2 προεκτάσεις. Από τη μία, αυτό που βίωναν οι φοιτητές των ΗΜΜΥ της Ξάνθης το 2016 δεν αποτελεί μια ξεκομμένη κατάσταση καθηγητικής αυθαιρεσίας ενός «τρελού» καθηγητή. Πήγαζε από το συνολικότερο κλίμα φασιστικοποίησης και τρομοκρατίας, από τους μηχανισμούς του συστήματος που χτυπούν το δικαίωμά μας στους ανθρώπινους όρους σπουδών, εν τέλει το δικαίωμά μας να σπουδάζουμε. Από την άλλη, η διάθεση από μεριάς συστήματος και κυβερνήσεων να ξεμπερδέψουν με την Αριστερά μέσα στις σχολές συμβαδίζει με την προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του συνδικαλισμού από τον Γ. Παύλο, μέσα στο γενικότερο χτύπημα της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης εντός των σχολών.
Η συνέχιση της δίκης στις 14/12 πρέπει να βρει τους φοιτητές και το λαό αλληλέγγυους στους διωκόμενους. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο των δικαστηρίων. Η έκβαση της δίκης θα κριθεί στην οργανωμένη, μαζική και συλλογική απάντηση. Στην υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, στην ενδυνάμωση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης μέσα σε σχολές, γειτονιές, χώρους δουλειάς. Να μην αφήσουμε την ποινικοποίηση της αντίστασης και της διεκδίκησης αναπάντητη.