Κύμα φοιτητικών καταλήψεων σε όλο τον κόσμο υπέρ της Παλαιστίνης

Η φλόγα της αλληλεγγύης και του αγώνα να δυναμώσει!

Η οργή της νεολαίας ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού ξεχείλισε. Ένα μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα αλληλεγγύης στη Γάζα, που ξεκίνησε από τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλον τον κόσμο: στον Καναδά, το Μεξικό, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή... Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η καρδιά των φοιτητικών καταλήψεων χτύπησε στην ίδια τη μητρόπολη των ιμπεριαλιστών φονιάδων του πλανήτη, των πατρώνων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, εκπέμποντας ισχυρό το μήνυμα της αντίστασης και της ελπίδας προς κάθε γωνιά του κόσμου. Ο επτάμηνος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα -που έχει δολοφονήσει περισσότερους από 35 χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους αμάχους, γυναίκες και παιδιά- και ο εφιάλτης μιας επικείμενης μαζικής σφαγής στη Ράφα πυροδότησαν αυτόν τον δυναμικό φοιτητικό ξεσηκωμό, που συνεχίζει να μεταδίδεται από χώρα σε χώρα.

Ηνωμένες Πολιτείες: «Long live the Student Intifada»

Το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων ξεκίνησε στις 17 Απρίλη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που γνώρισε τον μεγαλύτερο φοιτητικό ξεσηκωμό από τον Απρίλη του 1968 εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ (βλ. «Φράουλες και Αίμα»). Η καταστολή του αυτοσχέδιου καταυλισμού αλληλεγγύης στη Γάζα που είχε στηθεί στο προαύλιο του πανεπιστημίου, στις 18 Απρίλη, οδήγησε πάνω από εκατό πανεπιστήμια και κολλέγια στις ΗΠΑ να δουν τα κτίρια και τα προαύλιά τους να καταλαμβάνονται από φοιτητές με αιτήματα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Από τον ποταμό ως τη θάλασσα Παλαιστίνη ελεύθερη», «Κάτω το κράτος των εποικισμών», «Μποϋκοτάζ στο Ισραήλ», «Δόξα και τιμή στους μάρτυρες της Παλαιστίνης» και «Ζήτω η Φοιτητική Ιντιφάντα».

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι των ιδρυμάτων έχουν συλληφθεί στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Τα υπό κατάληψη πανεπιστήμια ακύρωσαν τα μαθήματα και τις τελετές αποφοίτησης. Πολλές εκατοντάδες φοιτητές έχουν τεθεί σε αναστολή ή και διαγραφεί από τη σχολή τους. Άλλοι τόσοι έχουν τραυματιστεί. Όπως καταγγέλλουν αγωνιζόμενοι φοιτητές, δέχονται απειλές και υποβάλλονται σε doxxing, δηλαδή αναζητούνται τα στοιχεία τους στο διαδίκτυο και δημοσιεύονται προσωπικά τους δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα δεν κάνει πίσω. Αντίθετα, με κάθε χτύπημα δείχνει να φουντώνει και να εξαπλώνεται, συμπαρασύροντας μάλιστα και τμήμα των καθηγητών. Χαρακτηριστική είναι η πράξη καθηγήτριας από πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια (USC), που ακύρωσε τις εξετάσεις και ανακοίνωσε τον προβιβασμό όλων των φοιτητών με καλό βαθμό, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη που έχουν οι αγώνες όταν μαζικοποιούνται να απαντούν την καταστολή, να επιδρούν στις συνειδήσεις, να σπάνε την κανονικότητα, να διαμορφώνουν κατακτήσεις.

Ο «αντισημιτισμός» ως φύλλο συκής των δολοφόνων

Από τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων, ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε έναν οχετό προπαγάνδας ενάντια στους φοιτητές. «Αυτός ο κραυγαλέος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωνε από την πρώτη στιγμή ο Τζο Μπάιντεν. Στη γνωστή γραμμή περί πάταξης της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, δήλωνε μεταξύ άλλων: «Η απήχηση της ρητορικής των τρομοκρατικών οργανώσεων, ειδικά στον απόηχο της χειρότερης σφαγής που διαπράχθηκε κατά του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα, είναι απεχθής. Την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο».

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν τα αμερικανικά ΜΜΕ εργαλειοποιώντας φοιτητές εβραϊκής καταγωγής. «Είναι πραγματικά τρομακτικό που τραγουδούν το σύνθημα ‘Από τον ποταμό ως τη θάλασσα’, το οποίο θεωρείται σύνθημα τρομοκρατικής οργάνωσης και σημαίνει την εξόντωσή μου», δήλωνε στα κανάλια την Πρωτομαγιά φοιτήτρια εβραϊκής καταγωγής του πανεπιστημίου της Νεβάδα. Ανάλογες δηλώσεις φανέρωναν το μέγεθος της ιδεολογικής τρομοκρατίας που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο εσωτερικό για να δικαιολογήσει τη σφαγή στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα αναδείκνυαν την επιρροή συνθημάτων στη νεολαία που αποτελούν καρφί στο μάτι της αμερικανικής και σιωνιστικής πολιτικής.

Το φοιτητικό κίνημα επέμεινε να υψώνει τη δική του φωνή: «Δεν έχει σχέση με αντισημιτισμό αυτό το σύνθημα. Έχουμε αρκετούς Εβραίους φοιτητές μέσα στο πλήθος μαζί μας αυτή τη στιγμή. Σημαίνει απλώς ότι η γη στην Παλαιστίνη από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τον ποταμό Ιορδάνη, οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε αυτήν την κατεχόμενη γη και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θέλουμε να ζήσουν ελεύθεροι», εξηγούσαν την Πρωτομαγιά οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Νεβάδα.

Πιέσεις ενόψει προεδρικών εκλογών

Πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τα τελευταία χρόνια ότι η συμπάθεια του εκλογικού ακροατηρίου των Δημοκρατικών μετατοπίζεται αργά, αλλά αισθητά, από το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους, σε αντίθεση με το ακροατήριο των Ρεπουμπλικάνων, που παραμένει συμπαγές και εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό υποστήριξης στο Ισραήλ σήμερα. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2024 για πρώτη φορά, το ποσοστό των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους ξεπέρασε αυτούς που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Η πολιτική στήριξη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων στο σιωνιστικό μαντρόσκυλο είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη. Ο ζήλος με τον οποίο στήριξαν οι Δημοκρατικοί πρόεδροι των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, Λίντον Μπ. Τζόνσον, Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον το Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948 είναι ασυναγώνιστος. Ωστόσο, η σχετική αποδυνάμωση της παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ έχει θέσει εδώ και καιρό ζητήματα τακτικής και διαχείρισης των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, που ενισχύουν την ενδοαστική κόντρα.

Την ώρα, μάλιστα, που μαίνεται ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία και το κύμα διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις φουντώνει, μεγαλώνουν και οι πιέσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών. Έτσι, το επιτελείο Μπάιντεν φαίνεται να πιέζεται από έναν αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να περικόψει τις προμήθειες όπλων και να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί.

Το χρονικό της έναρξης του κινήματος στις ΗΠΑ:

17 Απριλίου: Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στήνουν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα μέσα στην πανεπιστημιούπολή τους στο Μανχάταν, την ίδια μέρα που ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δηλώνει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι θα προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές από μια «ηθική κρίση» αντισημιτισμού.

18 Απριλίου: Πάνω από 100 φοιτητές συλλαμβάνονται αφότου η πρόεδρος του Κολούμπια Minouche Shafik ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να «καθαρίσει» τον καταυλισμό. Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

22-24 Απριλίου: Κύμα καταστολής εξαπολύεται με εκατοντάδες συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, στο Πανεπιστήμιο του Τέξαν στο Όστιν και αλλού.

25 Απριλίου: Ο Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, απεικονίζει την πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια ως περιοχή «εκτός ελέγχου» και προτείνει τη έφοδο των αμερικανικών εφεδρικών δυνάμεων για την «αποκατάσταση της τάξης».

26 Απριλίου: Το φοιτητικό κίνημα μεταδίδεται στην Ευρώπη με την κατάληψη του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Science Po) του Παρισιού.

27 Απριλίου: Ο αριθμός των συλλήψεων στις ΗΠΑ ξεπερνά τους 1.000 στις πανεπιστημιουπόλεις, καθώς οι πρόεδροι των σχολών καλούν την αστυνομία για να διαλύσει τους καταυλισμούς στα πανεπιστήμια από τη Μασαχουσέτη έως την Αριζόνα.

28-30 Απριλίου: Ισραηλινοαμερικανική ομάδα πραγματοποιεί αντιδιαδήλωση κοντά στον καταυλισμό των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Ξεσπούν συγκρούσεις, κηρύσσουν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας παράνομο. Οι φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές επιτίθενται στον καταυλισμό και τραυματίζουν φοιτητές. Η αστυνομία συλλαμβάνει δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

1-2 Μαΐου: Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επιτίθεται εκ νέου για να διαλύσει τους καταυλισμούς στο Κολούμπια, στο UCLA και σε πολλές ακόμη σχολές. Ο αριθμός των συλλήψεων πλησιάζει τις 2.000. Οι φοιτητές δεν κάνουν πίσω και οι κινητοποιήσεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Γαλλία: «Liberte pour la Palestine»

Στη Γαλλία, εδώ και περίπου τρεις βδομάδες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα των φοιτητών να διακοπούν οι σχέσεις των Πανεπιστημίων της Γαλλίας με τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά κέντρα του Ισραήλ και να ισχύσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Εμπνεόμαστε από το Κολούμπια, το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το UNC, το Βάντερμπιλτ», δηλώνει στο CNN η Λουίζ, φοιτήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Science Po) του Παρισιού.

Στις 26/4 οι φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Science Po (Πολιτικές Επιστήμες) και προχώρησαν σε κατάληψη του ιδρύματος. Ως απάντηση, η διοίκηση της σχολής μετέφερε τα μαθήματα διαδικτυακά, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης στο ίδρυμα για το διάστημα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις.

Τρεις μέρες μετά, οι φοιτητές στη Σορβόννη οργανώνουν διαμαρτυρία έξω από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Γάζα, Γάζα, η Σορβόννη είναι μαζί σου». Στην προσπάθειά τους να στήσουν σκηνές και να προχωρήσουν σε κατάληψη, η αστυνομία επενέβη και διέλυσε βίαια τη συγκέντρωση.

Στις 3/5 η αστυνομία εκκενώνει την κατάληψης της σχολής Science Ρo στο Παρίσι, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των γαλλικών φοιτητικών κινητοποιήσεων. Νωρίτερα η διοίκηση του Πανεπιστημίου είχε δώσει τελεσίγραφο στους φοιτητές να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο, κάτι που οι φοιτητές απέρριψαν. Την άρνηση των φοιτητών να υποκύψουν ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας μετά από αντίστοιχο αίτημα από τη διοίκηση της σχολής προς την κυβέρνηση. Παρά την εκκένωση, η διοίκηση της σχολής δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε πειθαρχικές διώξεις των διαδηλωτών. Την ίδια μέρα εκκενώθηκαν συνολικά 23 πανεπιστήμια σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.

Οι φοιτητές και η νεολαία της πόλης δεν πτοήθηκαν και την επόμενη κιόλας μέρα πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού. Στις καταλήψεις των σχολών και στις διαδηλώσεις κυριαρχούν οι Παλαιστινιακές σημαίες. Τα συνθήματα στα πλακάτ και στα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές ή αναρτούν στα κτίρια είναι πάρα πολλά, με τα κυρίαρχα να είναι «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Να σταματήσει η γενοκτονία».

Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις δεν περιορίζονται μόνο στο Παρίσι. Ορισμένα παραρτήματά του Sciences Po στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ επηρεάστηκαν επίσης και ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Το Sciences Po στη Λυών, που δεν σχετίζεται με εκείνο του Παρισιού, είχε επίσης αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ.

Όπως σε άλλες χώρες έτσι και στη Γαλλία, διάφορα συνδικάτα και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις καλούσαν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης όλο το προηγούμενο διάστημα. Το κλίμα προσπαθούν να αξιοποιήσουν εν όψει και των ευρωεκλογών αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως το LFI, του οποίου βουλευτές είχαν παρουσία σε κινητοποιήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να καταδικάσει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εγκρίνοντας τις αστυνομικές επεμβάσεις, οι οποίες συνεχίζονται χωρίς να μπορούν να ανακόψουν τις φοιτητικές αντιστάσεις.

Αγγλία: «Welcome to the People’s University for Palestine»

Από τις αρχές του Μαΐου σε κινητοποιήσεις μπήκαν και φοιτητές πανεπιστημίων της Βρετανίας. Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, στο Λίβερπουλ και το Εδιμβούργο, αλλά και σε Μάντσεστερ, Λιντς, Γουόργουηκ, Νιούκαστλ, Σέφιλντ, Σουόνσι και Μπρίστολ, οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις, ακολουθώντας το κύμα που ξεκίνησε από την Αμερική και έχει φτάσει και στην Ευρώπη.

Σε κοινή δήλωση των διοργανωτών Oxford Action for Palestine και Cambridge for Palestine αναφέρεται: «Πάνω από 100 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αναλάβει τολμηρή και επείγουσα δράση για την Παλαιστίνη. Ως μέλη αυτών των ιδρυμάτων, αρνούμαστε να δεχτούμε τη συνενοχή των πανεπιστημίων μας στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και αρνούμαστε να μείνουμε άπραγοι, όταν δικαιολογούν την εκστρατεία μαζικών σφαγών, πείνας και εκτοπισμού του Ισραήλ».

Τα κύρια συνθήματα των διαδηλωτών είναι: «Δεν έχουν μείνει πανεπιστήμια στη Γάζα» και «Αποεπένδυση από τη γενοκτονία». Ένα μεγάλο πανό, που έγραφε «Καλώς ήρθατε στο λαϊκό πανεπιστήμιο για την Παλαιστίνη», αναρτήθηκε μπροστά από το μουσείο Pitt Rivers στην Οξφόρδη.

Τα γεγονότα σχολιάστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αναφέρθηκε σε «απαράδεκτη αύξηση του αντισημιτισμού».

Ιταλία: «Fuori la guerra dalle università»

Στην Ιταλία, οι δράσεις σε διάφορα πανεπιστήμια καθώς και οι διαδηλώσεις που έγιναν σε ορισμένες μεγάλες πόλεις (από το Μιλάνο ως τη Ρώμη και την Πάρμα) κινούνται κατά βάση σε δύο άξονες. Αφενός στην υποστήριξη της παλαιστινιακής αντίστασης και αφετέρου στην εναντίωση στα προγράμματα συνεργασίας των ιταλικών πανεπιστημίων με αντίστοιχα ιδρύματα και επιχειρήσεις στο Ισραήλ που είχαν αποφασισθεί μετά την εισβολή στη Γάζα. Ιδιαίτερα κεντρικό ρόλο στις κινητοποιήσεις έχει το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, η ιστορική Scuola Normale της Πίζας καθώς και άλλες πανεπιστημιακές σχολές, Μπολόνια, Σαπιέντσα στη Ρώμη, Μπάρι, κ.α.

Ένα από τα κύρια συνθήματα των φοιτητών και των φοιτητριών στη Ρώμη είναι το «Fuori la guerra dalle università» (έξω ο πόλεμος από τα Πανεπιστήμια). Οι Ιταλοί φοιτητές, βασιζόμενοι στο άρθρο 11 του ιταλικού Συντάγματος σχετικά με τον κίνδυνο «διπλής χρήσης» -πολιτικής αλλά ενδεχομένως και στρατιωτικής- ορισμένων επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών, απαιτούν την άρση των συνεργασιών με το Ισραήλ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «εξαγοράσει» τις φοιτητικές συνειδήσεις μέσω συναντήσεων κατευνασμού μεταξύ φοιτητών και υψηλά ιστάμενων, αλλά η καταστολή καλά κρατεί, όπως στις πρόσφατες διαδηλώσεις σε Ρώμη και Μπολόνια.

Κάποιες πρυτανικές αρχές, όπως στο Τορίνο, την Πίζα και το Μπάρι, έκαναν δεκτό μέρος των αιτημάτων των φοιτητών για διακοπή των συμφωνιών συνεργασίας υπό την πίεση των φοιτητών, ζητώντας (από το κράτος) την αναθεώρηση και την αναστολή αρκετών από αυτές. Στο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, η πρύτανης κράτησε σκληρότερη στάση, στο πνεύμα των δηλώσεων της κυβέρνησης Μελόνι ότι «η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μποϋκοτάζ». Σε κάθε περίπτωση, τα φοιτητικά αιτήματα και οι φοιτητικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να αφεθούν στην ευχέρεια καμίας «καλόπιστης» συγκλήτου και μόνο η επιμονή των αγώνων μπορεί να θέσει όρους πραγματικού «μποϋκοτάζ».

Οι δράσεις των φοιτητών δεν έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τμήματα εργαζομένων και της ιταλικής εργατικής τάξης, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες όπου υπάρχουν γεγονότα αντίστοιχης δυναμικής.

Γερμανία: «Stop the Genocide»

Στη Γερμανία, φοιτητικές κινητοποιήσεις ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Και στα δύο Πανεπιστήμια αυτά, οι φοιτητές πέραν από τις καταλήψεις, ως μέσο διαμαρτυρίας έστησαν σκηνές σε κεντρικούς ανοιχτούς χώρους των ιδρυμάτων, με μικροφωνικές και πανό.

Στην πόλη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας, οι φοιτητές κατέλαβαν μια αίθουσα διαλέξεων την Τρίτη 7/5, κραδαίνοντας πανό που έγραφε: «Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο ενάντια στη γενοκτονία». Οι διαδηλωτές έκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας διαλέξεων και έστησαν σκηνές στην αυλή, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, το οποίο κάλεσε την αστυνομία και υπέβαλε μήνυση.

Λίγο νωρίτερα, στο Πανεπιστήμιο Freie, στη γερμανική πρωτεύουσα του Βερολίνου, η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό διαμαρτυρίας στην αυλή της πανεπιστημιούπολης, ενώ προχώρησε σε συλλήψεις φοιτητών με κατηγορίες την υποκίνηση μίσους και την καταπάτηση. Με επιστολή τους περισσότεροι από 100 καθηγητές σε όλη τη γερμανική επικράτεια καλούν άμεσα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Freie «να απόσχει από αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των φοιτητών και από περαιτέρω ποινές-διώξεις», ενώ οι φοιτητικές διαμαρτυρίες φουντώνουν.

Ως βασικός φορέας των κινητοποιήσεων εμφανίζεται ο συντονισμός φοιτητών του Βερολίνου «Student Coalition Berlin» με κυριότερα αιτήματα να πάψει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, να διακοπεί η στήριξη του Γερμανικού κράτους προς το Ισραήλ, να φύγει η αστυνομία από τα πανεπιστήμια και να αναγνωριστεί Παλαιστινιακό κράτος.

Την Τρίτη 7 Μαΐου, τρεις φοιτητές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας, ενώ άλλοι εφτά δήλωσαν ότι θα τους ακολουθήσουν. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται αμείωτες.

Η φλόγα του ξεσηκωμού να μεταδοθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια

Το φοιτητικό κίνημα σε όλο τον κόσμο υψώνει τη φωνή του για την Παλαιστίνη και αντιμετωπίζει την ωμή καταστολή, τις συκοφαντίες περί αντισημιτισμού, την τηλεκπαίδευση, τα πειθαρχικά, τις διαγραφές… Ωστόσο, επιμένει. Παράγει πιέσεις και πολιτικά αποτελέσματα. Ο αντίκτυπός του φτάνει μέσα στην ίδια τη λωρίδα της Γάζας, όπου η παλαιστινιακή νεολαία διαδηλώνει το συγκλονιστικό «ευχαριστώ» της στους φοιτητές των ΗΠΑ και ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός αντλεί δύναμη και ελπίδα στον ηρωικό του αγώνα.

Η φλόγα του ξεσηκωμού πρέπει και μπορεί να μεταδοθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια κόντρα στους εκβιασμούς που δέχεται το φοιτητικό κίνημα μετά τον δίμηνο ξεσηκωμό του και σε πείσμα όσων έχουν εξορίσει τη συζήτηση για την Παλαιστίνη από τα ελληνικά αμφιθέατρα. Άμεσο διεθνιστικό καθήκον είναι η σύγκληση γενικών συνελεύσεων στους φοιτητικούς συλλόγους και η λήψη αποφάσεων αγώνα ενόψει και της 15ης του Μάη, επέτειο των 76 χρόνων από τη Νάκμπα, με αιχμή να πάψει η σφαγή και να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Οι Έλληνες φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν πλατιά την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και να μπουν στον χορό που ξεκίνησαν οι συνάδελφοί τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού μαζί με τον υπόλοιπο λαό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη για καμπάνια αποχής - απονομιμοποίησης της φάρσας των ευρωεκλογών, Δευτέρα 13 Μάη, 6.30 μμ, Νομική
ΑΠΟΧΗ! Ο λαός μας να παλέψει για τη δική του προοπτική – έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση
5-6-7 Ιούλη στην Αθήνα η 10η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ(μ-λ)
Σε εξέλιξη οι προσυνδιακεψιακές εργασίες
Μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία
Σούδα
Aγκυροβόλιο θανάτου
Τα social media στο τιμόνι
Με τον σταυρό στο χέρι και το δηλητήριο στη γλώσσα
Έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Πιέσεις και στους πιο «πρόθυμους» για περαιτέρω «ευθυγράμμιση»
Οι οπαδικοί στρατοί ξανά προς χρήση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων
Η «τυφλή» δικαιοσύνη κλείνει το… Μάτι στο σύστημα
Άποψη
Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Το Παλαιστινιακό θα αποτελέσει καταλύτη;
Προσεγγίσεις
Η πολλή δημοκρατία βλάπτει τους… δημοκράτες
Δημοκρατικά δικαιώματα
Αυτή είναι η αστική, ταξική «Δικαιοσύνη»: Δρομολογούν την αποφυλάκιση και του αρχι-ναζί της «Χρυσής Αυγής»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Κόντρα στην υπονόμευση, τιμήθηκε απεργιακά η εργατική Πρωτομαγιά
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ στις 21 Μαΐου
Η αγανάκτηση στο Δημόσιο να γίνει μαζικός, ουσιαστικός αγώνας!
Λουκέτο στο εργοστάσιο «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα - απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον «Τσάνταλη»
Μαζικές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας σε όλον τον κόσμο
Πάτρα
Οι συμβασιούχοι του Δήμου σε νέο αδιέξοδο
Στο φουλ οι μηχανές του συστήματος στην επίθεση κατά του λαού και των υγειονομικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Οι διώξεις και οι δίκες συνεχίζονται
Στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για να ακυρωθούν!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Κύμα φοιτητικών καταλήψεων σε όλο τον κόσμο υπέρ της Παλαιστίνης
Η φλόγα της αλληλεγγύης και του αγώνα να δυναμώσει!
Διώκουν φοιτητές που αγωνίζονται
Μόνη απάντηση οι συλλογικοί και οργανωμένοι αγώνες
Κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο… την ώρα που μας στερούν το ελληνικό!
ΔΙΕΘΝΗ 
Δυτικά Βαλκάνια
Ανταγωνισμοί, παραλληλισμοί, και …«επετειακά ραντεβού»
Ισπανία
Πολλαπλασιάζονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις
Πρωτομαγιά στον κόσμο
Μαζικές συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Ευρώπη
Το κυνηγητό της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη συνεχίζεται
Αθέατος Κόσμος
Ταξίδι δίχως επιστροφή και ελπίδα! Λονδίνο-Κιγκάλι
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Πόλεμος στην Ουκρανία
Κλιμάκωση χωρίς όρια
Του Β. Σαμαρά