Αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα ήρθε και η ερμηνεία από τον Μητσοτάκη. Σε μία εκτενή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό φρόντισε γρήγορα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Αν αφήσουμε στην άκρη τα αναγκαία φούμαρα του τύπου «σεβόμαστε το λαό», «δεν ήταν αυτό που περιμέναμε», «είχαμε καθυστερήσεις», «πρέπει να δούμε μικροδιορθώσεις» κτλ, πολύ γρήγορα η τοποθέτηση επέστρεψε στα γνωστά λημέρια. Η οικονομία χρειάζεται «σταθερότητα και ασφάλεια». «Οι κινήσεις μας δεν πρέπει να διαταράξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα». Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι η κυβέρνηση - με όποιες αλλαγές κι αν χρειαστούν (βλέπε ανασχηματισμό) - θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Αναμφισβήτητα και η τοποθέτηση της κυβέρνησης και της ΝΔ διά στόματος Μητσοτάκη είναι συνεπής ως προς το ρόλο και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί, καθώς είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης της άρχουσας τάξης και του συστήματος στη χώρα. Οι ευρωεκλογές άλλωστε ήρθαν για την κυβέρνηση ύστερα από μία περίοδο που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας - πριν από τις εθνικές εκλογές του ’23 - ότι τα ντόπια και ξένα κέντρα βιάζονταν να εκλέξουν κυβέρνηση ώστε να προωθηθεί η επίθεση ή αλλιώς η πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Τέτοια ήταν όλη η προηγούμενη περίοδος. Σκληρή επίθεση κατά κύματα σε μια σειρά από μέτωπα (εκπαιδευτικοί, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, νεολαία, περίθαλψη κ.ά.) και σε ένα έδαφος βίαιης φτωχοποίησης. Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων μπορεί να έφθειρε στις εκλογές - την ούτως ή άλλως πλασματική καταγραφή του 41% της ΝΔ - όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαταράξει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και του συστήματος καθώς είναι μία διαδικασία απλής καταγραφής. Μία διαδικασία που ελέγχεται από το ίδιο το σύστημα. Η φθορά αυτή δεν προέκυψε εν αγνοία της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν θα χαριστεί σε συμφέροντα και εννοεί προφανώς τα λαϊκά στρώματα.
Η άρχουσα τάξη γνωρίζει καλά πως, αν κάτι πρέπει να διατηρείται σταθερό στη χώρα ώστε να μπορεί να κινείται και να «σχεδιάζει» με ευχέρειες, αυτό είναι ο έλεγχος των λαϊκών στρωμάτων μέσω της προώθησης της επίθεσης. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες, που στη βάση της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανατρέπουν συνεχώς τον ορίζοντα, την κατεύθυνση και τις διεκδικήσεις της μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα.
Ακριβώς γιατί εξαιτίας της διπλής εξάρτησής της από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, η αστική τάξη λειτουργεί πάντα με το σκεπτικό κάθε φορά της όλο και πιο καλής προσαρμογής της στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Της αναζήτησης ρόλου μέσα από την εξυπηρέτηση του ξένου παράγοντα. Αυτό το χαρακτηριστικό τού «βλέποντας και κάνοντας» έχει ενταθεί σε τρομερό βαθμό. «Σχέδια επί σχεδίων», από το ρόλο του ενεργειακού κόμβου, τον πυλώνα σταθερότητας της πτέρυγας του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή (από Β. Αφρική μέχρι την Κύπρο και το Αιγαίο) μέχρι την τουριστική ανάπτυξη, την εμπορική ανάπτυξη των λιμανιών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα. Είναι όλα κατευθύνσεις και ρόλοι που υπάρχουν και προωθούνται κάθε φορά με τον τρόπο και για όσο αφήνουν οι ιμπεριαλιστές και οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Το αποτύπωμα του χαρακτηριστικού της εξάρτησης είναι συνολικό, σε κάθε τομέα και δραστηριότητα.
Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαίο για την αστική τάξη να έχει το λαό στη γωνία. Έρμαιο σε κάθε νέα επιλογή και κίνησή της, ακόμα και για χρησιμοποίησή του σε επικίνδυνα πολεμικά μονοπάτια. Γι’ αυτό βουλιάζουν στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα, απογυμνώνουν τους εργάτες από κάθε κατάκτηση και δικαίωμα, σφίγγουν τη θηλιά στη νεολαία, τσακίζοντας τα όνειρά της, ρημάζουν τη γη του λαού, διώκουν κάθε φωνή που αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η πολιτική της επίθεσης, της άγριας λιτότητας, της φτωχοποίησης και της φασιστικοποίησης θα κινηθεί με πιο γοργούς ρυθμούς. Θα ενταθούν οι αντιμεταρρυθμίσεις δηλαδή. Άσχετα αν βαφτίζονται από τον Μητσοτάκη «πολιτική των μεταρρυθμίσεων».
Το κηφηναριό της αστικής τάξης και οι εκπρόσωποί του ερμήνευσαν λοιπόν το μήνυμα των εκλογών με τον τρόπο που ήθελαν για ακόμη μία φορά. Ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του σκιαγράφησε και τα επόμενα βήματα της πολιτικής, που άλλωστε έχουν ήδη προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Σειρά από χτυπήματα στην εργασία, εξαήμερη δουλειά, κατάργηση επί της ουσίας του ταμείου ανεργίας, χτύπημα στην περίθαλψη, την εκπαίδευση κτλ.