Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μοιάζουν να εκτυλίσσονται σε παράλληλες ευθείες. Το φόντο αναλλοίωτο, ο ανθρώπινος πόνος, οι ζωές που χάνονται, η γη που ρημάζεται.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας από άκρη σε άκρη και συνεχίζει τις σφαγές στη Δυτική Όχθη. Οι αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμούς πολλαπλασιάζουν τα θύματα, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Οι βομβαρδισμένοι μένουν αβοήθητοι κάτω από τα συντρίμμια γιατί δεν υπάρχουν διασώστες και ασθενοφόρα για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, ο οποίος στους τελευταίους βομβαρδισμούς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, το ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχουν τρόφιμα για να ταΐσουμε τα παιδιά, δεν υπάρχουν φάρμακα για να περιθάλψουμε τους ασθενείς και τραυματίες. Το νοσοκομείο είναι πλήρως αποκλεισμένο εδώ και πολύ καιρό»
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα εναπομείναντα νοσοκομεία. Ο Φιλίπ Λαζαρινί εκ μέρους της UNRWA καταγγέλλει ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε μαζικό τάφο παιδιών. Οι Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με τον απόλυτο λιμό, ψάχνουν στα σκουπίδια μήπως βρουν κάτι να φάνε.
Αντίστοιχα και στη Δυτική Όχθη τα παιδιά απειλούνται. Πάνω από 170 έχουν σκοτωθεί, περίπου 200 βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, έποικοι και στρατός κατοχής προχώρησαν σε επιδρομές στην Τζενίν και στη Ραμάλα. Με τη δικαιολογία πως κάτω από το οδόστρωμα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, κατέστρεψαν δρόμους, σπίτια, έκαψαν αυτοκίνητα. Στρατιώτες όχι μόνο εμπόδισαν διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να προσεγγίσουν τα θύματα από τις επιδρομές τους, αλλά τους χρησιμοποίησαν και σαν ανθρώπινη ασπίδα. Ο ίδιος ο Σμότριτς (υπουργός Οικονομικών) υπενθύμισε από το βήμα της Κνεσέτ τα σχέδια των σιωνιστών να προσαρτήσουν και να εποικίσουν περιοχές της Δυτικής Όχθης
Σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως, έχει εξαπολύσει το Ισραήλ και στη Συρία. Σε τριπλή αεροπορική επίθεση στη βιομηχανική περιοχή της Παλμύρας στις 20 Νοέμβρη σκοτώθηκαν πάνω από 90 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, οι περισσότεροι ήταν φιλοϊρανοί Σύροι, μέλη φιλοϊρανικών οργανώσεων, μέλη της Χεζμπολάχ που συμμετείχαν σε συνεδρίαση, αλλά και Ιρακινοί της πολιτοφυλακής Νουτζάμπα.
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκαν ώς την Τρίτη 26/11 οι επιθέσεις στο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός αδυνατεί να εισχωρήσει στις παραμεθόριες περιοχές, έχει απώλειες που «τσαλακώνουν» το κύρος του (τουλάχιστον 52 νεκρούς στρατιώτες και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών) και επιλέγει να βομβαρδίζει τυφλά κατοικημένες περιοχές. Με στοχευμένους βομβαρδισμούς ισοπέδωσε πολυκατοικίες στις νότιες συνοικίες της Βηρυττού. Σε μία από αυτές, την Ζοκάκ αλ Μπλατ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΗΕ και το κτίριο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου καθώς και το Γραφείο του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε 12 επιδρομές. Ανάμεσα στα θύματα και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Μοχάμεντ Αφίφ. Η απάντηση της Χεζμπολάχ ήταν σθεναρή. Εκτός από το ότι αποκρούουν τον ισραηλινό στρατό μέσα στη χώρα τους, εκατοντάδες πύραυλοι σφυροκοπούν εδώ και μέρες στρατιωτικούς στόχους (όπως τη ναυτική βάση του Ασντότ) από το βορρά μέχρι και το Τελ Αβίβ.
Στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, διεθνή αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ την Παρασκευή 22 Νοέμβρη. Ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε αυστηρούς τόνους (ενδιαφερόμενος κυρίως για την υστεροφημία του) κάλεσε τα 125 συμβαλλόμενα κράτη να συλλάβουν τους «καταζητούμενους», σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή του Καταστατικού της Ρώμης. Η Γερμανία, αφού «μελέτησε» το ένταλμα, αναγκάστηκε, τελικά, να συμμορφωθεί («κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»). Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν και πολλά αραβικά κράτη δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ. Αυτό, όμως, που έδωσε τον τόνο είναι ο χλευασμός των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρίας.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Όρμπαν, προσκάλεσε προκλητικά τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκεί δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο Γκάλαντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μπάιντεν καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης, γιατί δεν υπάρχει αναφορά στο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», ενώ ο Μάικ Γουόλτς (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στην επόμενη διοίκηση του Τραμπ) κατηγόρησε το ΔΠΔ για «αντισημιτική προκατάληψη». Όσον αφορά το ίδιο το ΔΠΔ, δεν μπορεί να πείσει για τις αγνές του προθέσεις. Όχι μόνο γιατί είναι συμβουλευτικό όργανο και τα εντάλματά του είναι ανεφάρμοστα (εκτός κι αν ο κατηγορούμενος είναι κανένας… Μιλόσεβιτς ή κάποιος τριτοκοσμικός ηγέτης), αλλά γιατί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης εξέδωσε και για τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Αλ Μάσρι (τον θάνατό του έχει ανακοινώσει το Ισραήλ από τον Ιούλιο), εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα (τον παλαιστινιακό λαό). Είναι φτηνό το κόλπο των ιμπεριαλιστικών κρατών που προσπαθούν να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται 14 μήνες και ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι προσποιούνται πως έχουν κάνει το χρέος τους για τον τερματισμό της.
Αυτό που, προς το παρόν, επιδιώκεται είναι ο τερματισμός της δράσης της Χεζμπολάχ και η διάσωση του γοήτρου του Ισραήλ με την υπογραφή εκεχειρίας μόνο για το μέτωπο του Λιβάνου. Ύστερα από διαπραγματεύσεις εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών, συμφωνήθηκε εκεχειρία 60 ημερών. Χεζμπολάχ και IDF θα αποχωρήσουν από τον νότιο Λίβανο, όπου θα αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL. Διεθνής επιτροπή πέντε χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τη συμμετοχή τελικά και της Γαλλίας, κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου, θα ελέγχει την τήρηση της συμφωνίας και, σε περίπτωση παραβίασης, θα συνδράμει μόνο το Ισραήλ, το οποίο μπορεί μονομερώς να επιχειρεί, δηλαδή να εισβάλει και να βομβαρδίσει.
Σε επόμενο στάδιο προβλέπονται διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των αμφισβητούμενων (δηλαδή κατεχόμενων από το Ισραήλ) εδαφών. Σε προηγούμενο διάγγελμά του ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Κάσεμ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα πετύχει εκεχειρία με τους δικούς του όρους και υπενθύμισε το αίτημα για πλήρη τερματισμό των συγκρούσεων. Με την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας ο Χασάν Φαντάλα, αξιωματούχος της οργάνωσης και μέλος του κοινοβουλίου, δήλωσε πως «ο Λίβανος αντιμετωπίζει επικίνδυνες ώρες, ευαίσθητες» χωρίς να είναι βέβαιο αν εννοεί μόνο τις κλιμακούμενες αεροπορικές επιδρομές.
Άγνωστο αν και πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις η σιωπή (ή σιωπηρή αποδοχή) του αραβικού κόσμου και κυρίως του Ιράν, το οποίο το τελευταίο διάστημα πιέζεται από τις δυτικές δυνάμεις ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, ωστόσο ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους να πείσει για την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας που διαψεύδει το αφήγημα της νικηφόρας επέλασης του ισραηλινού στρατού που μπορεί δήθεν να συντρίβει κάθε αντίσταση.
Στην κατεστραμμένη Γάζα εμφανίστηκε πριν από 10 μέρες ο Νετανιάχου, τάζοντας 5.000.000 δολάρια και ασφαλή έξοδο από τη Γάζα για κάθε όμηρο που θα παραδώσουν Παλαιστίνιοι της περιοχής. Προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις από έναν λαό που αρνείται να γονατίσει. Ειδήσεις που δραπετεύουν από την Παλαιστίνη αναφέρουν πως επανασυστάθηκε η Μονάδα Βέλος. Πρόκειται για την παλιά μονάδα που ίδρυσε ο Σινουάρ για να εξολοθρεύσει τους δωσίλογους και επιτίθεται σε συνεργάτες του IDF και μαυραγορίτες. Η παλαιστινιακή αντίσταση δεν λυγίζει, παρά τα χτυπήματα και τις τρικλοποδιές, και είναι αποφασισμένη να παλέψει.