Κλείνουν κοντά δύο βδομάδες τα μπλόκα των αγροτών που έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια. Οι αγρότες βγήκαν από μια χρονιά με μεγάλη ζημιά. Σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, το 2024 έκλεισε με μειωμένες παραγωγές, αλλά και μειωμένες τιμές. Μιλάμε για μεγάλη και απότομη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά «μπήκαν μέσα» από τις καλλιέργειες. Οι τιμές που πληρώθηκαν δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, με συνέπεια τα χρέη σε τράπεζες και εμπόρους να αυξάνονται και όλο και περισσότερα νοικοκυριά να είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της φτωχοποίησης και της εγκατάλειψης καλλιεργειών.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Τσιάρας, από τη μια δηλώνουν υποκριτικά ότι
«αναγνωρίζουν» το πρόβλημα και από την άλλη απαξιώνουν τον αγώνα των αγροτών μιλώντας για «επαναστατική γυμναστική» και «παρωχημένες» και «εθιμικές» κινητοποιήσεις (Παραπολιτικά, 28/1). Από την άλλη, βέβαια, παρότι «αναγνωρίζουν» το πρόβλημα, όχι μόνο δεν ικανοποιούν κανένα από τα αιτήματα των αγροτών, αλλά με καθημερινές δηλώσεις, συνεντεύξεις και δελτία τύπου ισχυρίζονται ότι τάχα έχουν ικανοποιηθεί όλες οι βασικές διεκδικήσεις των αγροτών από τις περσινές κινητοποιήσεις (ΣΚΑΪ 5/2)!
Πρόκειται για εμπαιγμό, αφού αυτά που «ικανοποίησε» η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν ισοφαρίζουν τη ζημιά και τη χασούρα που είχε φέτος ο φτωχομεσαίος αγρότης. Για παράδειγμα, διαφημίζει η κυβέρνηση τη «νομοθετική κατοχύρωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο στο 100%» (δελτίο Τύπου 5/2). Κρύβει, όμως, ότι για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο 100 εκατ. ευρώ, όταν πριν την κατάργησή του με το τρίτο μνημόνιο (2016), η επιστροφή έφτανε τα 180 εκατ. ευρώ και μάλιστα με τιμή πετρελαίου στο 1 ευρώ και όχι στα 1,60 που είναι σήμερα! Ίδια κοροϊδία και με τον ΦΠΑ: Προβάλει η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (από 13% στο 6% για λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.) σαν μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρο που περισσότερο «ανακουφίζει» τις επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων παρά τους αγρότες, αφού οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξακολουθούν να πωλούν τα προϊόντα τους με ΦΠΑ 13%, δηλαδή αυτό που «γλιτώνουν» από τον προμηθευτή-γεωπόνο, το πληρώνουν στην εφορία!
Σε ορισμένα προϊόντα, η εικόνα είναι πιο τραγική. Στο βαμβάκι η χρονιά έκλεισε με 23% μείωση παραγωγής (με μέση απόδοση 317 κιλά το στρέμμα όταν το 2022/2023 -πριν τον DANIEL- ήταν 360 κιλά το στρέμμα) και με τιμή 0,45-0,47€ το κιλό, όταν πρόπερσι ήταν πάνω από 0,70€ το κιλό! Πάνω από 35 χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί είδαν το εισόδημά τους να βυθίζεται. Και αυτή η άσχημη κατάσταση δεν είναι μόνο στο βαμβάκι, αλλά και στο καλαμπόκι, στο σιτάρι, στο κριθάρι κ.λπ.
Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος είναι ανάγκη ζωής για χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Είναι ένα δίκαιο και σωστό αίτημα και σωστά μπαίνει σαν πρώτο στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση γι’ αυτό το αίτημα των αγροτών δεν παίρνει θέση, το προσπερνάει. Μητσοτάκης και Τσιάρας μιλάνε για όλα τα άλλα, για τον ΕΦΚ, για τον ΦΠΑ, για το ΓΑΙΑ, για το ΥΔΩΡ 2.0 κ.λπ., αλλά λέξη δεν λένε για αναπλήρωση εισοδήματος. Στη συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκαν στην αναπλήρωση εισοδήματος. Ακούσαμε «τα πάντα όλα», τίποτα όμως για το κεντρικό αίτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φάμελος και Πολάκης παρουσίασαν το «επικαιροποιημένο -τάχα- αγροτικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αναφέρουν το παραμικρό για αναπλήρωση εισοδήματος. Ίσα ίσα, σε όλες τις θέσεις και σε όλα τα μέτρα που προτείνουν, βιάζονται να διευκρινίσουν ότι είναι «με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Μην τυχόν και ξεστρατίσουν από τις ράγες της ΕΕ και της ΚΑΠ…
Και την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Τσιάρας, (συνάντηση με Διεπαγγελματική Βάμβακος, 5/2) αντί να απολογείται για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησής του, «κουνά το δάχτυλο» στον φτωχομεσαίο αγρότη και τον καλεί «να εξελιχθεί σε επιχειρηματία, διαχειριζόμενος το προϊόν του με όρους αγοράς»! Μιλάμε για αυτή την καπιταλιστική αγορά της ΚΑΠ και της ΕΕ, την «ελεύθερη αγορά» της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας, που βυθίζει στα χρέη τα αγροτικά νοικοκυριά, που φτωχοποιεί και ξεκληρίζει τον μικρό και μεσαίο γεωργοκτηνοτρόφο με τη συγκέντρωση-συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής προς όφελος μεγάλων καθετοποιημένων επιχειρηματικών ομίλων. Ακριβώς αυτή η «αγορά» είναι που βγάζει τα τρακτέρ στα μπλόκα και «υποκινεί» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Θα συνεχιστούν, θα απλωθούν, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις; Θα προσπεράσουν τις εκτονωτικές «συμβολικές» δράσεις, «συμβολικές» παραστάσεις, «συμβολικά» μπλόκα, που «παίζουν» στα κανάλια και στα ΜΜΕ, αλλά δεν πιέζουν και ούτε δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση; Θα συνενωθούν τα αγροτικά μπλόκα με τα άλλα κομμάτια του λαού, με απεργίες, καταλήψεις, συλλαλητήρια και με τα τρακτέρ στις πόλεις; Θα μπει σαν στόχος η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ-ΕΕ ή στόχος θα είναι «μέτρα-ασπιρίνες» και μικροπαροχές στα πλαίσια που επιτρέπει η ΚΑΠ και η ΕΕ; Θα προσπεραστούν οι διάφοροι αγροτοπατέρες που αποσκοπούν να εξαργυρώσουν τους αγώνες σε παζάρια και να αναδειχτούν «συνομιλητές» του Τσιάρα και της κυβέρνησης; Με μπροστάρη τη φτωχομεσαία αγροτιά, με τον αγώνα στα δικά της χέρια, τα μπλόκα μπορούν να νικήσουν. Οι αγρότες με τον αγώνα τους μπορούν να διαψεύσουν αυτά που λέει κυβέρνηση για «επαναστατική γυμναστική» και «εθιμικές κινητοποιήσεις». Μπορούν να γυρίσουν νικητές στα χωριά τους.