27 ΙΟΥΝΗ 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ| Κάλεσμα για τη δική των 6 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου του 2020 την Παρασκευή 30/6

ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 2020.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥΣ – ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΗ, 9.00, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2020, οργανώθηκαν σε συνθήκες άγριας κρατικής τρομοκρατίας και εν μέσω της κυβερνητικής επιχείρησης να απαγορευθεί η πολιτική δράση. Ήταν οι διαδηλώσεις αυτές του Πολυτεχνείου, όπως και οι αντίστοιχες τον Δεκέμβρη του 2020, για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ένα σημείο καμπής για την πάλη ενάντια στο ιδιότυπο καθεστώς «καραντίνας» που θέλησε να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στο λαϊκό κίνημα, για να περνάει ανενόχλητη την πολιτική της. Σημείο καμπής που βοήθησε με καθοριστικό τρόπο να «σπάσουν» οι απαγορεύσεις στο δρόμο, και μαζί με αυτές, το καθεστώς φόβου που τις συνόδευε.

Τότε, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ακυρώσει το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, δεν πέρασε. Σωματεία, κοινωνικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες, αλλά και ανένταχτος κόσμος, δεν πειθάρχησαν. Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές επέλεξαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: διαδηλώνοντας με γενναιότητα απέναντι στις πολυάριθμες και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Η Θεσσαλονίκη τη μέρα της 17ης Νοέμβρη 2020 θύμιζε κατεχόμενη πόλη. Όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κατεβούν στη λεωφόρο Τσιμισκή και να πορευτούν προς το Αμερικάνικο Προξενείο, η αστυνομία περικύκλωσε την πορεία και επιδόθηκε σε ένα όργιο τρομοκρατίας, που διέλυσε κάθε πρόσχημα για την «υγειονομική προφύλαξη». Περικύκλωσαν και περιόρισαν τους διαδηλωτές σε ένα μικρό χώρο, προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού (τη στιγμή που η διαδήλωση κρατούσε με άριστο τρόπο αποστάσεις). Προκάλεσαν τραυματισμούς, επέβαλλαν 90 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης. Κορύφωση της τρομοκρατίας ήτανε οι 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου», και με την πρώτη εφαρμογή του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων («οργανωτής»).

Σήμερα, που η νέα κυβέρνηση ΝΔ ενισχυμένη από τα εκλογικά αποτελέσματα και την άνοδο του ακροδεξιού εσμού, θα επιχειρήσει την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, οι δίκες των απαγορευμένων επετείων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Μέσα στην προεκλογική περίοδο επιχειρήθηκε η φίμωση αριστερών οργανώσεων από το Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής με εξοντωτικά πρόστιμα, απαγορεύοντας ουσιαστική την αφισοκόλληση και την ελεύθερη πολιτική έκφραση! Οι μεθοδεύσεις αυτές, αποτελούν κλιμάκωση της πολιτικής της φασιστικοποίησης και της καταστολής, και πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη συνέχιση των δικών και των διώξεων των διαδηλωτών της 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκέμβρη του 2020 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και αλλού.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τα δεκάδες διατάγματα με έμμεσο τρόπο και «υγειονομικό» πρόσχημα, προσπάθησαν να βγάλουν στις παρανομία τις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις-συνελεύσεις. Μεθοδεύσεις που κορυφώθηκαν με τα (χουντικής έμπνευσης) διατάγματα της αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύθηκαν οι πορείες για τις επετείους του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου. Ψήφισαν νόμους, με κύριο το νόμο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, που μέσω των διατάξεων για «παρακώλυση της κοινωνικής ζωής», και για «οργανωτές», ουσιαστικά περιορίζει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και διαδήλωση, όσο το επιθυμεί ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής. Για να ακολουθήσει ο νόμος Χατζηδάκη, που ξεδοντιάζει το δικαίωμα στην απεργία. Σημαντική τομή ήταν επίσης η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που στοχοποίησε το φοιτητικό κίνημα.

Θέλουν να βγάλουν στην παρανομία τα μέσα πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, να φιμώσουν τη μαζική πολιτική-συνδικαλιστική δράση, γιατί αυτή είναι που τους ενοχλεί, αυτή είναι που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέπει την πολιτική τους. Θέλουν να φιμώσουν τις αριστερές, κομμουνιστικές, επαναστατικές απόψεις, γιατί αυτές είναι που πάνε κόντρα στην πολιτική τους, αυτές είναι που συγκροτούν δυνάμεις απέναντι τους. Παρά τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά, φοβούνται τον εχθρό-λαό, φοβούνται τις αντιδράσεις, που θα πυροδοτήσει η ίδια η πολιτική τους και παίρνουν μέτρα τρομοκρατίας και καταστολής.

Σήμερα, που η κρατική τρομοκρατία βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στην χώρα και την πόλη μας, με τη μόνιμη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ που χτυπάνε τους φοιτητές, την ωμή βία στους εργάτες της Μαλαματίνα, το χτύπημα πολλών διαδηλώσεων σε κάθε πόλη, τις εκκενώσεις πολιτικών χώρων και τους βίαιους πλειστηριασμούς-εξώσεις, η δίκη των 6 διωκόμενων του Πολυτεχνείου του 2020 έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Είναι τμήμα της πάλης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, και σ' όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των απαγορεύσεων και της φασιστικοποίησης της δημοσίας και πολιτικής ζωής. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δικάζουν στο πρόσωπο των 6 διωκόμενων το ίδιο το δικαίωμα στην πολιτική δράση και τη λαϊκή πάλη. Γι' αυτό πρέπει οι δημοκράτες, οι μαζικοί φορείς, το λαϊκό κίνημα, να μπούνε μπροστά και να απαιτήσουν την αθώωση τους και την απόσυρση κάθε κατηγορίας.

  • Κάτω τα χέρια από τους λαϊκούς αγωνιστές και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
  • Να αθωωθούν οι 6 διωκόμενοι του Πολυτεχνείου του 2020!
  • Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα σε αριστερές οργανώσεις και αγωνιστές.
  • Να ανατραπούν: ο νόμος 4703 περιορισμού των διαδηλώσεων, ο νόμος-Χατζηδάκη 4808 και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Κ.Ο. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Social Media

Βουλευτικές Εκλογές 2023
Αντίσταση - Οργάνωση

 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr