Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, δράστης της επίθεσης στη συναυλία στο Μάντσεστερ, ήταν γνωστός της Μ-15. Από οικογένεια Λίβυων αντικανταφικών, πρώην κρατικών αξιωματούχων που κατέφυγαν στην Αγγλία το 1994 και επέστρεψαν για να αναλάβουν ρόλους στη μετακανταφική εποχή, ύστερα από τη δυτική επέμβαση στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Άγγλοι. Ο νεαρός στα 16 χρόνια του, το 2011, πήγε στην Λιβύη για να πολεμήσει μαζί με τον πατέρα του μέσα από τις γραμμές μιας ισλαμικής ομάδας. Είναι κοινό μυστικό πως η αγγλική κυβέρνηση εκείνο τον καιρό είχε κάνει συμφωνία «με κάθε καρυδιάς καρύδι», με σκοπό να ανατραπεί ο μισητός ηγέτης της Λιβύης. Ο Αμπεντί επέστρεψε αφήνοντας πίσω τον πατέρα του, ο οποίος ξανάγινε αξιωματούχος του νέου ισλαμικού καθεστώτος. Ο μικρός όμως και πάλι ταξίδευε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, στους ίδιους… τουριστικούς προορισμούς. Στη Συρία και τη Λιβύη, κάτω από τη μύτη των ικανών αγγλικών μυστικών υπηρεσιών. Όπως και οι περισσότεροι δράστες επιθέσεων στην Ευρώπη, που κατά διαβολική σύμπτωση ήταν γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομίες, κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους πάντες!
Τρεις ημέρες πριν την τελευταία αιματηρή επίθεση στο Λονδίνο, ο Guardian της 31ης Μαΐου αποκάλυπτε πως μια έρευνα που είχε διατάξει ο Κάμερον το 2015 για τους χρηματοδότες των λεγόμενων τζιχαντιστικών ομάδων στην Αγγλία, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά και τα αποτελέσματα της θα παραμείνουν μυστικά! Στο άρθρο υπενθυμίζεται με νόημα πως στις αρχές του φετινού Απριλίου, η Τερέζα Μέι επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, με σκοπό να προωθήσει τις πωλήσεις όπλων και άλλες εμπορικές συμφωνίες. Λίγες ημέρες μετά από το δημοσίευμα και μέσα στο βαρύ κλίμα, ο Κόρμπιν θυμήθηκε πως πρέπει να γίνουν και μερικές… δύσκολες συζητήσεις με τους εμίρηδες στο Ριάντ. Για την έκθεση… κουβέντα!
Παρά τις κραυγές και τις βαρύγδουπες δηλώσεις, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι δυτικοί, εδώ και πολλές δεκαετίες, πόνταραν στον ισλαμιστικό παράγοντα, υποστήριξαν πολύπλευρα τα αντιδραστικά καθεστώτα και τις ισλαμικές μοναρχίες και εργαλειοποίησαν από το Αφγανιστάν ως το Μαγρέμπ τις ακραίες ομάδες. Όλα αυτά σε ένα πολύπλοκο παιγνίδι επιρροής, διαιρέσεων και ανατροπών, με σκοπό την ηγεμονία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής αλλά και του Καυκάσου. Οι χθεσινοί μισθοφόροι τους είναι κυρίως οι εγκέφαλοι των επιθέσεων που δέχονται στις πρωτεύουσες τους, ως αντίτιμο της πολιτικής του τρόμου που οι ίδιοι έσπειραν.