Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι θέλουμε να εκφράσουμε, εκ μέρους του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος στο Νεπάλ, θερμούς, αγωνιστικούς και επαναστατικούς χαιρετισμούς σε όλους σας. Παρακολουθήσαμε τους πρόσφατους αγώνες σας και τους προβάλαμε μέσα από τα έντυπα μας.
Στους αγώνες μας υπάρχουν κοινοί στόχοι και θα πρέπει να οικοδομήσουμε στενές σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
Θα θέλαμε να πούμε ορισμένα πράγματα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες.
1. Προσχολική, ηλικία 4-5 ετών
2. Δημοτικό, περιλαμβάνει 6 τάξεις αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης γιατί δεν αρχίζουν όλα τα παιδιά από τα 6 τους χρόνια.
3. α. 7-8, κατώτερη δευτεροβάθμια
β. 9-10, δευτεροβάθμια
γ. 11-12, μετά την 10η τάξη οι μαθητές περνούν από εξετάσεις και μετά χωρίζονται στο μεταβατικό επίπεδο και στο ανώτερο δευτεροβάθμιο.
4. Κολέγια (επίπεδο Bachelor)
Υπάρχει διαφορά μεταξύ των μαθητών από αγροτικές περιοχές και μαθητών από αστικές περιοχές. Στις αστικές περιοχές υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και άλλες παροχές ενώ στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν μόνο δημόσια σχολεία.
Τυπικά όλα τα παιδιά στο Νεπάλ δικαιούνται δωρεάν προσχολική εκπαίδευση και δημοτικό. Όμως στην πραγματικότητα, το 26% δεν πηγαίνει ποτέ στο σχολείο και τα υπόλοιπα πρέπει να αγοράζουν βιβλία, στολές κλπ. Δεν πληρώνουν μόνο τα μηνιαία δίδακτρα. Το κύριο πρόβλημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι οι ταξικοί φραγμοί για τα παιδιά του λαού.
Το 80% των μαθητών που περνούν στα κολέγια προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία και μόνο το 20% από δημόσια.
Για να γίνει πιο ξεκάθαρο πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο το 4% του συνόλου των μαθητών που ξεκινούν το σχολείο τελειώνουν την 10η τάξη. Από την πρώτη προς την δευτέρα δημοτικού, μετά από τις εξετάσεις που πρέπει να περάσουν το 45% δεν τα καταφέρνει και σταματάει το σχολείο. Κι αυτό συνεχίζεται σε κάθε τάξη. Από την 7η τάξη και μετά πρέπει να πληρώνουν μηνιαία δίδακτρα εκτός από τα άλλα έξοδα.
Όσο για τους νέους που δεν αντέχουν οικονομικά να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή από την άλλη απέτυχαν στις εξετάσεις και η κύρια επιλογή τους είναι να φύγουν στο εξωτερικό –κυρίως στις χώρες του Κόλπου- για να δουλέψουν και να παρέχουν τα προς το ζειν στις οικογένειες τους.
Στις απελευθερωμένες περιοχές προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, για αυτό και ιδρύσαμε 3 οικοτροφεία και 60 ημερήσια σχολεία. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η λειτουργία αυτών των σχολείων συνεχίζεται και το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα έχει εξελιχθεί.
Στο φοιτητικό μας κίνημα υπάρχουν τρεις μεγάλες φοιτητικές παρατάξεις.
ANNISU (R): που πρόσκειται στο ΚΚΝ (Μαοϊκό)
ΝSU: που πρόσκειται στο Νεπαλέζικο Κογκρέσο
ANNFSU: που πρόσκειται στο ΚΚΝ (ΕΜΛ) υπάρχουν ακόμη άλλες πέντε φοιτητικές παρατάξεις με περιορισμένες δυνάμεις. Η φοιτητική μας παράταξη είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Έχουμε επιτροπές σε κάθε σχολείο και σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή/ κολέγιο. Η κεντρική επιτροπή της οργάνωσης μας αποτελείται από 65 μέλη και τα μέλη είναι πάνω από 1,2 εκατομμύρια σε σχολεία και πανεπιστήμια. Η νεολαία αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον κάθε λαού. Είναι στη φύση τους να πρωτοπορούν, να σπάνε τις παραδόσεις, να δέχονται νέες ιδέες και αντιλήψεις, να αναζητούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα τους και να αγωνίζονται για να το καταφέρουν.
Στη χώρα μας οι πολιτικές δυνάμεις έχουν επιρροή στη νεολαία.
Σε όλους τους αγώνες που ξέσπασαν στο παρελθόν, δημοκρατικούς και αντι μοναρχικούς, η νεολαία έπαιξε καθοριστικό ρόλο αλλά μετά απογοητευόταν από τη στάση των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων. Αυτά τα κόμματα το μόνο που θέλουν είναι να χρησιμοποιούν τη νεολαία σύμφωνα με τα σχέδια τους αλλά μετά δεν έχουν θέση για αυτήν. Σκεφθείτε μόνο ότι ο Σουσίλ Κοϊράλα που είναι ο τρίτος στην ιεραρχία στου Νεπαλέζικου Κογκρέσου και επικεφαλής της Νεολαίας του Νεπαλέζικου Κογκρέσου, είναι 63 ετών και δεν έχει ούτε μια μαύρη τρίχα στο κεφάλι του. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο 90χρονος πατέρας του είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
Στο κόμμα μας, τις παρατάξεις, στο κοινοβούλιο και σε κάθε όργανο το 40% αποτελείται από νεολαία.
Έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της νεολαίας μας και βασιζόμαστε σ’ αυτήν για να δημιουργήσουμε ένα νέο Νεπάλ που θα ευημερεί και θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.