Ο θεσμός της «τιμώμενης χώρας» για την διοργάνωση της ΔΕΘ ξεκίνησε το 1998. Έκτοτε, είναι η δεύτερη φορά(!) που οι ΗΠΑ απολαμβάνουν τα προνόμια της ιδιαίτερης προβολής.
Η φετινή επιλογή των ΗΠΑ σαν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ μόνο τυχαία δεν είναι για την περίοδο που διανύουμε. Δένει με την ολοένα και πιο Αμερικανόστροφη προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία είναι πλήρως συντονισμένη με την προσπάθεια των Αμερικάνων να «κλείσουν εκκρεμότητες» στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη έχοντας στόχο τη Ρωσία αλλά και τις Κινέζικες πρωτοβουλίες οικονομικής διείσδυσης. Ή όπως δήλωνε στην «Καθημερινή» ο ίδιος ο Αμερικάνος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ λίγες μέρες μετά το τέλος της περσινής Έκθεσης στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα:
«…Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να προχωρήσουν πιο κοντά στην ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εάν το επιλέξουν. Είναι ένα όραμα που μοιραζόμαστε η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, όχι όμως απαραίτητα και όλοι οι άλλοι.»
Έτσι εδώ και ένα χρόνο, ξεκίνησε μια συστηματική προετοιμασία για την αμερικάνικη «απόβαση» στην Βόρεια Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που δένεται με την αποφασιστική προώθηση των αμερικανικών γεωστρατηγικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Αντίστοιχη λοιπόν είναι η εκπροσώπησή τους στη φετινή ΔΕΘ τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο συμβόλων.
«…Όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων, το οποίο αναδεικνύουμε με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας, τη διασπορά, τους εκπαιδευτικούς δεσμούς, τη σχέση μας σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας με την παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου «USS MountWhitney» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Προσπαθούμε να αναδείξουμε καθετί που συγκροτεί τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας.» δήλωσε ο Αμερικάνος πρέσβης σε προχθεσινή συνέντευξή του και πάλι στην “Καθημερινή” (2/9/2018). Φαίνεται ολοκάθαρα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την εδραίωση και επέκταση της συνεργασίας που είχαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτήν την συνέντευξη ο Πάιατ ως ανθύπατος δεν μασάει τα λόγια του.
«Είναι πραγματικά σημαντικό το ότι η φετινή ΔΕΘ συντελείται στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής χρονιάς για την Ελλάδα και τη Βόρεια Ελλάδα, στο τέλος του προγράμματος διάσωσης, με τις οικονομικές ευκαιρίες που αυτό εκπροσωπεί, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλα όσα σημαίνει για την οικονομική σχέση με όλους τους βόρειους γείτονές σας και τον ρόλο που η Ελλάδα παίζει ενθαρρύνοντας τη διαρκή ευρωατλαντική προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων και την πρόοδο ορισμένων σημαντικών ενεργειακών έργων (FSRU και IGB). Οπότε γίνεται σαφής ο ρόλος που προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε για την Ελλάδα ως περιφερειακό πυλώνα, αλλά και η επένδυση που κάνουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα και τον λαό της, σε μια στιγμή κατά την οποία η γεωπολιτική επιστρέφει δυναμικά στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.»
Η Ελλάδα λοιπόν, πρέπει να χορέψει στο ρυθμό των αμερικάνικων πολεμικών τυμπάνων για την προετοιμασία των όρων κυριαρχίας στην περιοχή των νότιων Βαλκανίων και της Μεσογείου – Μ. Ανατολής. Το διασκεδαστικό βέβαια, στην όλη επικοινωνιακή προσπάθεια χειρισμού που γίνεται από την πλευρά των γερακιών της Ουάσιγκτον, είναι το πως προσπαθούν όλα να τα παρουσιάσουν σαν υπόθεση «συναντίληψης και αμοιβαίου κέρδους» για την ελληνική πλουτοκρατία. Έτσι, οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες (αυτοδιοικητικοί και οικονομικοί) «επιδιώκουν, επιζητούν και αιτούνται» την αμερικάνικη παρουσία στην χώρα και πιο πολύ στη Β. Ελλάδα.
«…Είναι εντυπωσιακό πόση πρόοδο κάναμε στο ζήτημα της αντίληψης για τις ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Το έχω πει δημόσια και στο παρελθόν: Όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη πριν από δύο χρόνια, ο περιφερειάρχης και κάποιοι ακόμα με ρώτησαν: «Πρέσβη, πού είναι οι Αμερικανοί; Γιατί δεν έρχεστε πια εδώ;» Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιος που θα το πει αυτό ξανά, τουλάχιστον για κάποιο καιρό. Διότι οι Αμερικανοί επέστρεψαν και μάλιστα δυναμικά.»
Όσο για το ποιοι είναι οι εχθροί και σε τι ακριβώς καλείται να βοηθήσει η Ελλάδα, σε ποια «σταυροφορία» εντάσσεται, τα πράγματα λέγονται ξεκάθαρα από τον επικεφαλής διπλωμάτη των ΗΠΑ χωρίς …διπλωματική γλώσσα. Στην ερώτηση «Ποιες είναι οι αμερικανικές προτεραιότητες στην ευρύτερη περιοχή και πώς εμπλέκεται σε αυτές η Ελλάδα», απαντά:
«Η βασική μας προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Διότι η στρατηγική μας να στηριζόμαστε στην Ελλάδα, ως πυλώνα σταθερότητας, εξαρτάται από την επιτυχημένη ελληνική έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Προφανώς, μας ανησυχεί και η δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτή την περιοχή. Τα ζητήματα γύρω από τον ρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ζήτημα της Κίνας. Πώς προσεγγίζουμε την άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».
Εκεί που υπάρχει μεγάλη δόση προκλητικότητας και ειρωνείας είναι στην αναφορά του πρέσβη για την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην χώρα, η οποία φυσικά χαρακτηρίζεται αμοιβαία επωφελής! Και γίνεται μόνο κι όταν η ελληνική πλευρά το ζητήσει! Ο δημοσιογράφος ρωτά: «Υπάρχει κάποια μεταφορά αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα. Βλέπετε αυτή την τάση να ενισχύεται;». Και ο Πάιατ:
«Αυτό αφορά την κυβέρνηση. Είναι μια απόφαση που άπτεται της ελληνικής κυριαρχίας. Σίγουρα, από την πλευρά των ΗΠΑ, είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που έχουμε λάβει και το γεγονός ότι εξακολουθούμε να παίρνουμε το πράσινο φως από την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, με την επέκταση της παρουσίας των MQ-9 στη Λάρισα. Είναι προφανώς θετικό για την ασφάλειά μας, μας βοηθά να αναπτύξουμε τις κοινές αποστολές μας στο ΝΑΤΟ, αλλά νομίζουμε ότι είναι καλό και για την Ελλάδα».
Και συνεχίζει αποκαλυπτικότατα
«…Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας. Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων «Ηνίοχος», τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν»!
Όπως δηλώνεται, η ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία για την καλύτερη εποπτεία του ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού μηχανισμού των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή γι’ αυτό και προγραμματίζονται ανάλογες επισκέψεις αξιωματούχων:
«Επίσης, εκμεταλλευόμαστε τη ΔΕΘ. Ανάμεσα στους επισκέπτες θα είναι ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, ο οποίος είναι πρόεδρος της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στη Γερουσία. Πέρυσι ήρθε να με δει στη Σούδα. Φέτος θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθούμε μαζί το NRDC (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ), που, παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM), ώστε να πάρει μια γεύση για το τι κάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, στο οποίο επικεντρώνεται η Σούδα, αλλά, επίσης, στον Βορρά με την αυξανόμενη συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (διαρκής συμμετοχή στις ασκήσεις Sea Breeze)».
Αυτή είναι με λίγα λόγια, δια στόματος των ίδιων των υπερατλαντικών αφεντικών, η μοίρα που επιφυλάσσουν στο λαό και στη χώρα μας. Ο πιστός «σύμμαχος» στην ευρύτερη περιοχή που θα είναι πρόθυμος να παίζει κάθε ρόλο που του ετοιμάζουν τα επιτελεία της Ουάσιγκτον είτε στο διπλωματικό πεδίο πολιτικών πρωτοβουλιών είτε σαν δύναμη στρατιωτική επιμελητείας ή και κρούσης. Και φυσικά η παράδοση άνευ όρων της χώρας και κάθε διευκόλυνση που μπορεί να ζητηθεί, από βάσεις και αεροδρόμια έως λιμάνια και θάλασσές.