10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2018

Εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν. Μια νέα τραγωδία για το Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα

Ενισχύεται η διεθνής κατακραυγή και αλληλεγγύη

Τα κουρδικά χωριά στην περιοχή του Αφρίν σφυροκοπούνται από τον τουρκικό στρατό, που εισέβαλε πριν τρεις βδομάδες ονομάζοντας τη βάρβαρη επιχείρηση «κλάδο ελιάς»! Η περιοχή έχει πληθυσμό περίπου οκτακόσιες χιλιάδες ψυχές μαζί με τους πρόσφυγες του συριακού πολέμου και τις συγκρούσεις στο Χαλέπι, το Εζέ και το Iντλίμπ. Εδώ και πολλά χρόνια, ένα πλήρες πολιτιστικό μωσαϊκό με διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες και αιρέσεις, Κούρδοι, Άραβες, Γιεζίντι, Αλεβίτες, Τουρκμένοι, Ασσύριοι ζούσαν επί το πλείστον ισότιμα και αρμονικά. Σ’ αυτή την ήσυχη περιοχή ο πιο εκκωφαντικός θόρυβος σήμερα είναι ο ήχος των πολεμικών αεροπλάνων και των βομβών που πέφτουν νυχθημερόν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την ανακοίνωση των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για συγκρότηση συνοριακής πολιτοφυλακής στο Μανμπίτς, άδραξε την ευκαιρία και απευθύνθηκε στο φασιστικό κόμμα του Μπαχτσελί, το MHP, και με τη συμφωνία τους ανακοίνωσε την εισβολή στο Αφρίν, που εδώ και μήνες προετοίμαζε και προϊδέαζε με δηλώσεις. Προπαγάνδισε με όλα τα μέσα ότι πρόκειται δήθεν για κίνηση υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, με προφανή στόχο να κινητοποιήσει τα πιο εθνικιστικά στοιχεία και να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου μέσα στον τούρκικο λαό. Έτσι προσπαθεί να τροφοδοτήσει την εχθρότητα μεταξύ των λαών και ιδιαίτερα απέναντι στους Κούρδους, εφαρμόζει άγρια καταστολή απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε κουρδικές περιοχές και εξαπολύει νέες στρατιωτικές επιθέσεις σε θέσεις ανταρτών στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας ξεκίνησε ένα νέο κύμα με συλλήψεις δημοκρατών, αγωνιστών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, φοιτητών και όσων κοινοποιούσαν στο διαδίκτυο κείμενα σχετικά με την εισβολή ή όσων χρησιμοποιούσαν την λέξη εισβολή. Επιχειρήθηκε επανειλημμένα διάλυση των διαδηλώσεων αλληλεγγύης στο Αφρίν και επιδιώκεται να καταπνιγεί κάθε φωνή που αντιστέκεται στην εισβολή και τη σφαγή.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι κομμάτι ενός πολέμου που δεν τέλειωσε. Είναι ένα μέρος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που επικεντρώθηκε στην Συρία, όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχίας στην περιοχή ανάμεσα στον αμερικάνικο και τον ρώσικο ιμπεριαλισμό περνάει σε ανώτερα επίπεδα. Σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό σύρθηκαν κράτη και δυνάμεις προσβλέποντας σε μια καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα. Η Τουρκία σήμερα προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ισχυρός περιφερειακός παίκτης στην περιοχή και στοχεύει να γκρεμίσει όλες τις κατακτήσεις του κουρδικού εθνικού κινήματος στη Ροζάβα πνίγοντας στο αίμα τους Κούρδους. Οι ιμπεριαλιστές στη μεταξύ τους αναμέτρηση χρησιμοποίησαν τους Κούρδους μαχητές για την εξυπηρέτηση των στόχων τους και θα το ξανακάνουν αν χρειαστεί. Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν το κουρδικό εθνικό κίνημα καταγράφει νίκες και έχει κατακτήσεις, όλοι οι ιμπεριαλιστές και οι αντιδραστικές δυνάμεις στρέφονται ενάντιά του και δίνουν το πράσινο φως για την κατάπνιξή του με διάφορα μέσα.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επανεξετάζει την στρατηγική με τον σύμμαχό του, το τουρκικό κράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ, Χέδερ Νόερτ, δηλώνει «Αν και ανησυχούμε για την αποσταθεροποίηση στη βορειοδυτική Συρία, πρέπει να ξεκαθαρίσω πως η Τουρκία είναι σημαντικός νατοϊκός σύμμαχος και κατανοούμε τον προβληματισμό για το PKK και γι’ αυτό συζητούμε με την τουρκική κυβέρνηση αλλά προσπαθούμε συγχρόνως να φέρουμε τη σταθερότητα και να τους ενθαρρύνουμε να αποκλιμακώσουν την ένταση».

Η Ρωσία φαίνεται να σιγοντάρει τις κινήσεις της Τουρκίας ενώ απομάκρυνε τον στρατό της από το Αφρίν, δηλώνοντας ότι την ενδιαφέρει η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας όσο και της Συρίας και ότι είναι δικαίωμα της τελευταίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή και στη διάσκεψη στο Σότσι συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθούν οι ζώνες αποκλιμάκωσης, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ στην περιοχή του Ιντλίμπ, που είναι μία από αυτές, να δημιουργηθούν παρατηρητήρια.

Το τουρκικό κράτος στοχεύει να εξασφαλίσει μια «ασφαλή ζώνη» 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας για να «προστατεύσει» -όπως λέει – τα σύνορα και να ολοκληρώσει την ζώνη που θα ελέγχει μια περιοχή διακοσίων περίπου χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Συρία και δυτικά του Ευφράτη Ποταμού. Το Αφρίν και το Μανμπίτς -όπου οι ΗΠΑ προωθούν την ανάπτυξη της συνοριοφυλακής- χωρίζονται από μια περιοχή που κατέχεται από ένοπλες ομάδες τις οποίες ελέγχει η Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να ματαιώσει την ενοποίηση των κουρδικών καντονιών της βορειοδυτικής Συρίας και να εξασφαλίσει στα νότια σύνορα τη δική της πύλη στη Μεσόγειο αποκλείοντας τους Κούρδους. Για τρεις βδομάδες, ο τουρκικός στρατός με τμήματα Σύρων ανταρτών του FSA (Ελεύθερου Συριακού Στρατού) και συμμορίες τζιχαντιστών βομβαρδίζουν το Αφρίν, περιοχή ζωτικής σημασίας για το κουρδικό εθνικό κίνημα. Θύματα κύρια ο άμαχος πληθυσμός, παιδιά, γυναίκες και ανήμποροι. Οι θηριωδίες των εισβολέων κάνουν τον γύρο του κόσμου. Βομβάρδισαν σχολεία και το φράγμα στο Maidankee, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Shera του Αφρίν με κίνδυνο να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, για τους Κούρδους το άγχος και ο φόβος των πρώτων ημερών έδωσαν τη θέση τους στο θάρρος, την οργή και την ελπίδα. Η εσωτερική προσφυγιά από τα χτυπημένα χωριά ξεπερνάει την προσφυγιά προς τα έξω. «Εδώ είναι ο τόπος μας, εδώ είναι οι ελαιώνες μας, εδώ είναι η ζωή μας, θα αντισταθούμε ακόμη και αν μείνει μόνο ένας για να μείνουν δικά μας» δήλωσε μια Κούρδισα σε δημοσιογράφους. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν μαχητή. Ήδη η αντίσταση των Κούρδων μαχητών είναι ισχυρή και έχει προκαλέσει βαριές απώλειες στον τούρκικο στρατό. Στις 3 του Φλεβάρη, μέρα πανευρωπαϊκής δράσης, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής. Στις 7 του Φλεβάρη, δεκάδες χιλιάδες συναντήθηκαν στο Αφρίν σε μια μεγαλειώδη πορεία με συνθήματα «Οι βόμβες δεν μας φοβίζουν», «Δεν θα αφήσουμε τα χώματά μας», «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ο λαός του Αφρίν είναι ένας».

Με το σύνθημα «Κάθε τόπος Αφρίν, κάθε τόπος αντίσταση» συγκροτούνται σε όλη την Ευρώπη πλατφόρμες κοινής δράσης και υπεράσπισης του Αφρίν, απαιτώντας «να σταματήσουν οι βρώμικες πολιτικές και οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστικών κρατών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ευρωπαϊκών κρατών που αναμετριούνται ενάντια στο μέλλον του λαού της Ροζάβα». Διαδηλώσεις και πολύμορφες δράσεις γίνονται κάθε μέρα σε πολλές χώρες και πόλεις της Ευρώπης. Στις Βρυξέλλες, στις 7 του Φλεβάρη, συγκροτήθηκε κοινή πλατφόρμα 79 οργανώσεων και συλλογικοτήτων που ζητά την άμεση παύση των επιθέσεων και των σφαγών στο Αφρίν. Στην Ελβετία, για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται οι καθημερινές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. Στη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία και αλλού, Κούρδοι και Τούρκοι δημοκράτες αλλά και Ευρωπαίοι κάτοικοι των πόλεων από κοινού διοργανώνουν παρεμβάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για τον άδικο πόλεμο στο Αφρίν.

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr